2024.04.19, Péntek
Mire van szükség az építőipari határok kitágításához?
illusztráció - knippershelbig.com

Mire van szükség az építőipari határok kitágításához?

magyarepitok.hu

2018.02.22. 10:38 - Hegedűs Gergely

Olyan szereplőkre, akik hajlandók új dolgokat kipróbálni! Többek közt ilyen üzenetekkel érkeznek hazánkba az IDEA Konferencia nemzetközi sztármérnökei, akiket egy cikksorozatban igyekszünk bemutatni.

Hirdetés

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a március 8-án Kecskeméten kezdődő IDEA 2018 Konferencia több okból is hiánypótló programot kínál a hazai mérnököknek. Az egyik ilyen ok, hogy

a rendezvény nemzetközi szintű kitekintést ad a tervező szakmába kiemelkedő előadók szerepeltetésével.

Most induló sorozatunkban bemutatjuk azokat a szakembereket, akiknek köszönhetően a nemzetközi építészet élvonala szólal meg a kétnapos kecskeméti találkozón.


A világ egyik meghatározó mérnökirodájának a vezetője érkezik

Rögtön a konferencia vitaindító előadásán Dr. Klaus Bollinger, a nagyhírű Bollinger + Grohmann mérnökiroda alapítója tart előadást az innovatív konstrukciókhoz szükséges új szerkezetekről. Az 1952-ben született német építészmérnök a Technical University Darmstadt elvégzése után a dortmundi egyetemen tanított, majd 1994-től a Bécsi Építészeti Iskola és Iparművészeti Egyetem strukturális mérnöki professzora lett. 1999 óta ő irányítja az intézményt.

Klaus Bollinger - forrás: wdechau.de

Klaus Bollinger és Manfred Grohmann 1983-ban alapította meg a Bollinger + Grohmann mérnökirodát. A vállalat projektjei a világ számtalan országát lefedik, a

fiókirodái pedig megtalálhatók Frankfurt am Mainban, Berlinben, Münchenben, Bécsben, Párizsban, Osloban, Rómában ás Melbourne-ben, mintegy 180 alkalmazottal.

Az iroda teljes körű strukturális tervezési szolgáltatásokat kínál az ügyfeleknek világszerte. Már évek óta sikeresen együttműködnek számos nemzetközileg elismert építésszel.


Az innovációhoz kreatív párbeszéd kell

Működési körükbe tartozik a kereskedelmi, kiskereskedelmi és kiállítási létesítmények megvalósítása, valamint olyan klasszikus építészet feladatok, mint például a hidak, tetők és tornyok építési szerkezeteinek kivitelezése, homlokzatának kialakítása. A cég referenciái között olyan kiemelkedő projektek találhatóak, mint például a bonni Bundeskanzlerplatz néven épülő futurisztikus irodanegyed (mely többek közt egy százméteres toronyházat is magába foglal majd), a Berlinben készülő Allianz Campus, vagy a 2018-as vb-re megépült kalinyingrádi futballstadion.

Klaus Bollinger előadásának felvezetője többek közt arra hívja fel a figyelmet, hogy a minőségi építészethez és az innovatív konstrukciókhoz kreatív párbeszédet kell kialakítani az építészek és a szerkezettervező mérnökök között. Az előadó hangsúlyozza, ahhoz, hogy az új projektekkel kitágíthassuk a határokat, olyan építőipari szereplőkre van szükség, akik hajlandók új dolgokat kipróbálni.


Jan Knippers: középpontban a szerkezeti tervezés

Rögtön Klaus Bollinger előadása után újabb neves szakemberek érkeznek a pódiumra az első plenáris szekcióban, melynek témáját „A jövő álmodói” adják. Ebben a kétórás programban kap szerepet többek közt Jan Knippers professzor. A német sztármérnök elsősorban kiemelkedő színvonalú nemzetközi projektek hatékony szerkezeti tervezésére összpontosít, beleértve a szilárd, a fa, az acél és az üveg szerkezeteket is. Az 1962-ben született Jan Knippers az összetett alakú, illetve rendkívül hatékony tető- és homlokzati szerkezetek tervezésére, valamint a kutatás és fejlesztés területén a rost alapú anyagok és biomimetikus struktúrák használatára szakosodott.

Jan Knippers

A PhD fokozatot a berlini Technische Universitäten 1992-ben megszerző szerkezetmérnök 2000-től az Épületszerkezeti és Strukturálási Tervezési Intézet (ITKE) vezetője a stuttgarti egyetem Építészmérnöki Karán, valamint a stuttgarti Városrendezési Tervező Tanszéken.

Jan Knippers részt vett többek között az évente 45 milliós utasforgalmat bonyolító kínai sencseni repülőtér egyedi formájú szerkezetének és külső burkolatának, valamint a washingtoni Biblia Múzeum épületének tervezésében.

2001-ben Thorsten Helbiggel együtt megalapította a Knippers Helbig Advance Engineering nevű céget. A tervezőiroda azóta már Berlinben és New York-ban is nyitott irodákat. A cég világszerte számtalan olyan nagyívű projektben vállalt részt, mint például a Stuttgart központjában fekvő luxusnegyed, a Dorotheen Quartier.

A március 8-én és 9-én sorra kerülő kecskeméti IDEA 2018 Konferencia médiatámogatója a magyarepitok.hu. Az esemény kiemelt támogatója a KÉSZ Zrt.

Iparági híreképítészetIDEA 2018 Konferencia

Hírlevél

Hirdetés