2024.03.29, Péntek
Már közel kétmilliárd forint gazdára talált az építőipar programjában

Már közel kétmilliárd forint gazdára talált az építőipar programjában

mti, magyarepitok.hu

2018.03.30. 08:04 - Hegedűs Gergely

Az ÉVOSZ legalább 15 százalékos növekedést vár idén az ágazattól, melyben végre a magasépítésnek is egységes szerződéses környezetet dolgoznak ki.

Hirdetés

A 20 milliárd forintos építőipari program első kilenc nyertes cége Budapesten vette át a támogatásokról szóló okiratot Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől. Az 50 és 535 millió forintos támogatások közül a legnagyobb összegűt eddig a Híd-csoprthoz tartozó Hídtechnika Kft. kapta. A kilenc vállalat összesen 1,81 milliárd forintos vissza nem térítendő kormányzati támogatást könyvelhetett el.

Ahogy azt korábban is jeleztük, a forrásból többek közt gépek, szoftverek, szerszámok és szabadalmak beszerzése, a termelés korszerűsítése, valamint információs technológiai fejlesztés támogatható. A februárban elindult pályázat első szakaszában 20 és 250 fő közötti kis- és középvállalatok nyújthatnak be kérelmet legalább 50 millió, legfeljebb 1 milliárd forint támogatásra. A támogatás igénylésének feltételeiről ezen a linken lehet tájékozódni.


Félezer pályázatra számítanak idén

Az ünnepélyes átadón a nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett, a tavaly közel 30 százalékos növekedést produkáló ágazat 60 ezerrel több embert tudott foglalkoztatni, és a szektorban dolgozók létszáma már meghaladja a 320 ezret.

„Tovább kell növelni az építőipar súlyát a magyar gazdaságban, ez alapvetően magyar vállalkozásokat jelent"

- szögezte le Varga Mihály.    

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke az átadón hangsúlyozta: a program 2018-ra eső része 8 milliárd forint, a következő időszakban mintegy ötszáz pályázat benyújtására lehet számítani. Hozzátette, az ágazattól elvárt kapacitásbővülést egyedül nem tudják megoldani, ezért rendkívül fontos számukra a kormány által biztosított program. Az ágazat számára a támogatást is fegyelembe véve minimum 15 százalékos volumennövekedést jósolt az elnök erre az évre.


Miért lesz fontos a rendezett jogi környezet?

Koji László a tavaly novemberben az NGM és az ÉVOSZ között létrejött megállapodás további elemeire is kitért. Elmondta, hogy a vállalt feladatokat mindkét fél időarányosan teljesíti:

  • a Nemzetgazdasági Minisztérium betanítási-képzési programjára építőipari és tervezőcégek is pályázhatnak;
  • az ÉVOSZ az épületépítésekre kidolgozta az általános szerződési feltételeket, aminek jelentőségéről többek közt ebben az interjúban, valamint ebben a cikkünkben írtunk, megszilárdításával alapvetően javulhat a kivitelező cégek alkupozíciója a külföldi beruházókkal szemben;
  • a szövetség szerdai elnökség ülésén megoldási javaslatokat terjesztett a kormány elé az építőipar 2018. évi súlyponti problémáira;
  • továbbá kidolgozta az idei évre a minimális építőipari rezsióradíj összegét is, ami legalább 3300 forint.
ÉVOSZA-Híd Zrt.A-Híd Zrt.Iparági híreképítőipari cégekpályázatoképítőiparHídtechnika Kft.

Hírlevél

Hirdetés