2024.06.20, Csütörtök
Megint megdöntötte növekedési rekordját a Mapei
Fotó: Mapei Kft.

Megint megdöntötte növekedési rekordját a Mapei

magyarepitok.hu

2019.01.10. 13:02 - Hegedűs Gergely

Lassul a magyar szakemberek kivándorlásának üteme és egyre többen költöznek haza, de ennél több kell a szakemberhiány enyhítésére.

Hirdetés

Rekordszintű növekedésről számolt a Mapei Kft., az építőipari segédanyagokat gyártó vállalat belföldi árbevétele 16,319 milliárd forint volt 2018-ban. Ez 30,18 százalékos növekedés a 2017-es forgalomhoz képest. Egy évvel ezelőtt a növekedés 27,8 százalékos volt, ami szintén rekordnak számított.


Idén is meglesz a kétszámjegyű növekedés

„Az eredményben nagy szerepe van az építőipar lendületének, melyet sikeresen aknáztunk ki, köszönhetően az elmúlt évek hatékonyságjavító és piacépítő munkájának” – idézte Markovich Bélát, a Mapei Kft. ügyvezetője a cég közleménye.

Fotó: Nagy Mihály

A szakember szerint az építőipar dinamizmusa 2019-ben is ki fog tartani Magyarországon. Ezen belül a szakipar még erőteljesebb növekedést produkálhat. Mindez kedvező környezetet teremt, így 2019-ben is számottevő, kétszámjegyű erősödésre számít a vállalat.


Próbaüzemben működik az új gyártósor

A tervezett növekedés egyik fő forrása várhatóan az export lesz, melyet múlt év novemberében indított újra a vállalat, miután 2017-ben a megnövekedett belföldi kereslet miatt leállításra került. A kivitel újraindítását a vállalat gyártókapacitásának bővítése tette lehetővé. A 2,8 milliárd forintból Sóskúton épült új gyártósor jelenleg próbaüzemben működik.

Markovich Béla negatív trendként kiemelte a szakemberhiányt, amely továbbra is komoly fékező hatással bír. A szakember szerint nem számíthatunk javulásra 2019-ben, bár már látszanak kedvező tendenciák. „A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy a bérnövekedés hatására lassul a szakemberek kivándorlásának üteme és egyre többen költöznek haza, de ez még nem elég a problémák enyhítésére” – mutatott rá a vezető. „Rövid távú megoldásként a nagyobb kivitelező cégek megpróbálják a munkaerőhiányt keletről, vagy akár a távolabbi országokból hozott vendégmunkásokkal pótolni.”

Mapei Kft.Iparági híreképítőiparépítőipari gyártók

Hírlevél

Hirdetés