2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Világos stratégiával várja a generációváltást a Merkbau
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Világos stratégiával várja a generációváltást a Merkbau

magyarepitok.hu

2019.02.25. 12:03 - Hegedűs Gergely

Kiválósági díjat érdemelt a kiskunhalasi építőipari cégnél érvényesülő gondolkodásmód, ami a munkavállalókat és a tulajdonosokat egyaránt segíti.

Hirdetés

K&H családi vállalatok kiválósági díjat nyert a Merkbau Kft. Az elismerésről beszámoló közlemény szerint a családi tulajdonú társaság a dél-alföldi régió egyik legjelentősebb építőipari foglalkoztatójává vált. „Eközben olyan hosszú távú stratégiát követ, amely példaértékű lehet nemcsak a kisebb családi cégek, de a vállalati szektor egészére nézve is” - olvasható a tájékoztatóban.


A munka és a magánélet egyensúlya is szempont

A sajtóanyag Ékes Ákost, a K&H családi vállalatok szakértőjét is megszólaltatja. „Tapasztalataink szerint a családi cégek nem mindegyike rendelkezik hosszú távú stratégiával, és annak kidolgozottsága is igen eltérő” –indokolta a kiválósági díj létrejöttét a szakértő, aki szerint a cégek sikere nagymértékben függ a célok meghatározásától.

A közlemény a Merkbau Kft. sikeres működésére is kitér. Ennek legfontosabb eleme, hogy a cég a munkavállalóinak megtartására is nagy figyelmet fordít. Ehhez olyan HR stratégiát dolgozott ki, amellyel a munka-magánélet egyensúly megteremtését és a dolgozók folyamatos képzését támogatja. A vállalat ugyanakkor a fiatal generációra is gondol, a leendő munkavállalók bevonzására gyakornoki programot dolgozott ki.


Pontosan rögzített felelősségi körök

A vállalat nem csupán a munkavállalók szintjén összpontosít a családi tényezőkre. „Hamarosan a Merkbau Kft.-nél is esedékes lesz a generációváltás, amire tudatosan készülünk” – idézi a közlemény Merényi Jakabot, a Merkbau Kft. ügyvezetőjét. „Kidolgoztunk egy utódlási tervet, és elkészítettük a családi alkotmányt is, amelyben világosan rögzítettük a felelősségi köröket, jogokat és kötelezettségeket, hogy elkerüljük a jövőbeni félreértéseket.” A Merényi Jakab által elmondott lépésekről Knáb János, a cég másik ügyvezetője is beszámolt a lapunknak adott interjúban.

Merényi Jakab egy korábbi átadón


Hogy mennyire fontos a fent leírt tudatos stratégia a generációváltásban, arra a lapunkban megjelent korábbi cikkek is rámutattak. Ezekből az derült ki, hogy miközben a cégek hosszú távú működése nagymértékben függ a generációváltás sikerességétől, sok vállalat nem fordít erre kellő figyelmet.


Egységes vállalatirányítás az értékesítésben is

Merényi Jakab arra is kitért, hogy a vállalat az építőiparban jelen levő kapacitáshiányra az erőforrások átcsoportosításával és megerősítésével reagál. „Folyamatosan figyeljük a piaci igények változását, így a fő profilunknak számító generálkivitelezésen túl ma már szerszám- és szerszámgép, valamint építőanyag kereskedelemmel is foglalkozunk."

A cég villamosüzeme


Az ügyvezető elmondta, a cég országos hálózatában az építőanyag kereskedéseik többségében egységes vállalatirányítási rendszert vezettek be. "Ezzel az adminisztratív feladatok gyorsabbá és hatékonyabbá, az adatelemzés pedig egyszerűbbé vált.”

Galéria

Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.Iparági hírekKiskunhalasgenerációváltás

Hírlevél

Hirdetés