2019.05.21, Kedd
A CEU budapesti campusának tervezője lett az év legjobb női építésze
octogon.hu

A CEU budapesti campusának tervezője lett az év legjobb női építésze

octogon.hu

2019.03.12. 11:12 - Almási Krisztina

Az immár többször díjnyertes projekt a Market és a Strabag kivitelezésében született meg, amelyben üvegtetőkkel kapcsolták össze az új épületet a meglévő részekkel.

Hirdetés

A budapesti Nádor utcában álló Közép-Európai Egyetem (CEU) új épületét még 2016-ban adták át, amely a Market Építő Zrt. és a Strabag közös munkájával valósult meg. Tavaly tavasszal felkerült a létesítményre az Építőipari Nívódíjat tanúsító tábla, melyet az ÉVOSZ évzáró közgyűlésén ítéltek oda a kivitelezőknek.

Most egy újabb elismeréssel díjazták az épület értékeit, ugyanis a Nők az építészetben (Women in Architecture) díjat idén Sheila O’Donnell, az ír O’Donnell + Tuomey építésziroda vezetőtervezője kapta a CEU Nádor utcai campusának koncepciójáért.

A zsűri az indoklásában kiemelte O’Donnell szenvedélyét és elkötelezettségét, melynek eredményeként tervből valósággá vált a CEU új campusa. Az értékelésben arra is kitértek, hogy O’Donnel hitvallása és az építészetben betöltött szerepe az építészhallgatók - kiváltképp a fiatal nők - példaképévé emeli. 

 

Fotó: Tuba Zoltán


Harmóniában kapcsolták össze a régi és az új épület

Sheila O’Donnell, John Tuomey és a Teampannon tervei alapján az előadótermekkel, könyvtárral, irodákkal és kávézókkal felszerelt új épületet kötötték össze a már meglévő struktúrával. Az építészek üvegtetőkkel kapcsolták össze a belsőudvarokat, mellyel a pesti bérházak belsőudvarainak hangulatát igyekeztek megidézni, ezzel egységbe foglalva a régit és az újat. Ennek megfelelően a projekt egyik fő célja az volt, hogy egyetlen tágas, egybefüggő campust alakítsanak ki a már meglévő két épület újragondolásával.

Fotó: Végel Dániel

A modern létesítmény megvalósítása különös körültekintést igényelt, mivel a legforgalmasabb belvárosi környezetben, az UNESCO világörökség területén található. A kivitelezésnél fontos szempont volt a környezettudatosság is, emiatt nagy szerepet kapott a tetőn kialakított növényzet, amely hozzájárul az épület energiatakarékos működéséhez.

Market Építő Zrt.iskolaépítésStrabagIparági hírekÉpítőipari Nívódíjoktatási beruházás

Hírlevél

Hirdetés

Hirdetés