2024.03.28, Csütörtök
Több tízezer néző áthelyezését szolgálja az A-Híd szegedi munkája
kajakkenusport.hu

Több tízezer néző áthelyezését szolgálja az A-Híd szegedi munkája

mti, magyarepitok.hu

2019.04.17. 12:55 - Hegedűs Gergely

A nyári kajak-kenu világbajnokságon már az osztószigetet is birtokba vehetik a szurkolók az új hídnak köszönhetően.

Hirdetés

Július végére fejeződik be a Maty-éren a kajak-kenu és evezős pálya korszerűsítése. Az A-Híd Zrt. által kivitelezett beruházásról a szerdai helyszíni bejárás alapján számolt be az MTI. A több mint negyven éve működő létesítmény történetének legnagyobb beruházása a szegedi kajak-kenu világbajnokságra készül, amit augusztusban rendeznek meg.


Mostantól a látogatók is bejuthatnak a szigetre

A szegedi kajak-kenu pálya egy mesterséges tavon helyezkedik el, melyet középen hosszában kettészel egy sziget, ez az úgynevezett osztósziget. Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke elmondta, 

a fejlesztés leglátványosabb eleme, hogy a pályát kettéválasztó osztószigetet híd kapcsolja majd össze a szárazfölddel.

A szigetet eddig csak csónakkal vagy pontonhídon át lehetett megközelíteni. A mostani beruházásoknak köszönhetően a sajtó és a látogatók is használhatják majd, valamint épül rajta egy kerékpárút is, amely akár triatlon versenyekre is alkalmassá teheti a helyszínt.


További területeket nyernek a feltöltéssel

A tévéközvetítések kamerái átkerülnek a szigetre. A korábbi versenyekkel ellentétben így nem egy nádas, hanem a több tízezer néző lesz a futamok hátterében. A szigeten kerékpárút épül, így az edzők kísérhetik majd tanítványaikat. A déli zárógát környékét feltöltik, így nagyobb terület áll majd rendelkezésre a mobil létesítmények kialakítására, ahol helyet kapnak a versenyekre érkező csapatok.

Midezek mellett

  • újabb emelettel bővül a céltorony,
  • teljes egészében befedik a főlelátót,
  • és újabb utakat és parkolókat is építenek.

 

Három hónap múlva véget ér a beruházás

Az elnök hangsúlyozta, a fejlesztés ugyan a világbajnokság apropóján valósul meg, de más sportágak, így a triatlon és a nyílt vízi úszás versenyeinek megrendezésére is lehetőséget teremt.   

A munkák hamarosan véget érnek: június végén feltöltik vízzel a tározót, ezt követően már edzhetnek a pályán a versenyzők. Július végére pedig teljes egészében befejeződik a beruházás, augusztus elején már megérkeznek Szegedre az első csapatok, hogy megkezdjék az akklimatizációt a világbajnokság előtt.


Szabadidős eseményeket is szolgál majd az új létesítmény

Az eseményen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is részt vett. Hangsúlyozta, a kajak-kenu az egyik legsikeresebb sportág, a versenyzők pedig nemcsak eredményeikkel vívnak ki elismerést, hanem példaképek is. "A fiatalok miattuk veszik a lapátot a kezükbe, és kezdik el azt a munkát, amely az egészségüket és az utánpótlás révén akár a későbbi eredményességet is szolgálja" - fogalmazott a politikus.   

Hozzátette, ugyanakkor a létesítmény nemcsak az élsportot és az utánpótlást szolgálja majd, hanem szabadidősport-események lebonyolítására is alkalmas lesz.   

 

A-Híd Zrt.Iparági híreksportberuházásokSzeged

Hírlevél

Hirdetés