2024.04.25, Csütörtök
Egyre fontosabb szempont a fenntarthatóság a közbeszerzéseknél
Kiemelt kép: A zalai tesztpálya korábbi állapota - Bernát Benjámin Galéria: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Egyre fontosabb szempont a fenntarthatóság a közbeszerzéseknél

MTI/magyarepitok.hu

2019.06.06. 07:06 - Almási Krisztina

Az elmúlt időszak legjelentősebb zöld projektjei közé tartozik többek közt a ZalaZone járműipari tesztpálya, a Platio térkőbe épített napelemei, valamint a Főtáv fejlesztései.

Hirdetés

Magyarországon egyre több közbeszerzésnél veszik figyelembe a fenntarthatóság, a zöld, a szociális és az innovatív szempontokat, derült ki a Közbeszerzési Hatóság által rendezett konferencián.

A Környezetvédelmi világnap alkalmából kétnapos nemzetközi konferenciát tart a Közbeszerzési Hatóság Budapesten. Az esemény célja, hogy hazai és külföldi példák és mintaprojektek bemutatásával, megosztásával erősítse a fenntarthatósági szempontokat a hazai és európai uniós közbeszerzésekben.

A „Kihívások a fenntartható közbeszerzésekben” elnevezésű szakmai rendezvényen több mint 300 hazai és nemzetközi szakember vesz részt hét európai országból, továbbá képviselteti magát az Európai Bizottság, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) is.

 

Fotó: Insomnia (A képre kattintva galéria nyílik meg!)


Egyre több a zöld közbeszerzési eljárás

A Közbeszerzési Hatóság adatai szerint Magyarországon a zöld közbeszerzési eljárások száma és értéke emelkedik, tavaly összesen 1080 darab zöld szempontokat is tartalmazó közbeszerzést folytattak le 136,8 milliárd forint értékben, míg 2017-ben 102,9 milliárd forint értékben 831 darab zöld közbeszerzési eljárás volt.

Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke a konferencián kiemelte: a közcélú beszerzések és beruházások során különösen fontos a fenntarthatóság, hiszen ezzel hosszútávon csökkenthetjük és kiszámíthatóbbá tehetjük a közkiadásokat, valamint környezeti és természeti erőforrásainkat is óvhatjuk. 

 

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon dinamikus fejlesztési, beruházási tevékenység folyik, ezek a következő 30-50 évben befolyásolják a környezetet, ezért fontos a fenntartható, környezettudatos hozzáállás.


Nemzetközileg példaértékű magyar projektek

Magyarország több iránymutató közcélú beruházást és követendő jó gyakorlatot is fel tud mutatni a fenntarthatóság terén.

Az egyik ilyen kiemelt beruházás a zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpálya, amely önvezető és elektromos járművek fejlesztését és tesztelését teszi lehetővé.

Az európai szinten is egyedülálló tesztpályát a Duna Aszfalt Kft., a ZÁÉV Építőipari Zrt., valamint a Szabadics Zrt. kivitelezi.

A Platio nevű cég olyan térkőbe épített napelemeket gyárt, amelyek alapváza újrahasznosított műanyag, a felülete pedig napelem, így rendkívül sokszínűen, akár járdába vagy utcabútorba építve is felhasználható, kiváló építőelemet biztosítva a köztereket érintő beruházások során.

Kiemelendő példa többek között a budapesti Főtáv Zrt. fejlesztése is: a fővárosi távhőszolgáltató vállalat két olyan környezetkímélő, biomassza fűtőművet épít, amely erdei hulladékok és faapríték eltüzelésével működik majd, csökkentve így a károsanyag kibocsátást.

Galéria

Iparági hírekDuna Aszfalt Zrt.ZÁÉV Építőipari Zrt.Szabadics Zrt.Közbeszerzési Hatóságközbeszerzésfenntarthatóságfenntartható építési megoldások

Hírlevél

Hirdetés