2024.03.19, Kedd
A leállítása után újra a régi szinten a Mapei exportja
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

A leállítása után újra a régi szinten a Mapei exportja

magyarepitok.hu

2019.10.18. 07:54 - Hegedűs Gergely

Az építőanyagok keresletét a lakásépítések felfutása húzza, kiemelkedő növekedés van a betonadalékszer és az ipari padló termékvonalán.

Hirdetés

Az év első kilenc hónapjában a Mapei Kft. exportbevételei meghaladták a 200 millió forintot, belföldi forgalma pedig 14,6 milliárd forint volt, 20 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - derült ki az építőipari segédanyagokat gyártó cég közleményéből. 

Tavaly a társaság egész éves belföldi árbevétele volt 16,319 milliárd forint, amivel megdöntötte addigi rekordját. Mindezeket figyelembe véve minden bizonnyal újabb rekord következik a magyarországi Mapei történetében.


Nyolcszoros növekedés a kivitelben

A vállalat minden termékvonal egyenletesen jó teljesítményt mutatott, kiemelkedő növekedés a betonadalékszer és ipari padló vonalakon volt.

A Maoei Kft. exportja a tavalyi gyártási kapacitáshiány miatti alacsony bázisnak közel nyolcszorosára nőtt. Mint ismert, a szerb, román, szlovén és horvát piacokra szállító társaság 2017-ben befagyasztotta az exportját a megnövekedett hazai igények zavartalan kielégítése érdekében.


Egyelőre gyengék a lassulás jelei

A közleményben Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője így értékelt: "Sikerült eredményesen kiaknáznunk a gazdaság lendületét. Az ágazat teljesítménye tovább növekszik, jóval a tavalyi év szintje fölött van. Az iparágat az út- és vasútépítés, az állami magasépítési beruházások, valamint a cégek beruházásai húzzák."

Hozzátette, a szerkezeti építőanyagok szempontjából nagyon jelentős a hatása a lakásépítések felfutásának. Ugyan jelentkeznek lassulásra utaló jelek, de ezek még gyengék.


Tudni kellene nemet mondani

Markovich Béla szerint az építőipar aktuális problémája a munkaerőhiányból fakadó kapacitáshiány. A munkaerőhiány miatt a szakemberekre nagyobb teher hárul, már sok helyen mutatkoznak a túlterheltség jelei is.

További problémákat okoz, hogy a vállalkozók egy része nem tud a munkákra nemet mondani. Túlvállalják magukat, csúsznak a határidővel, és a munkák egymásra torlódnak.


Az árfolyam miatt újabb áremelések várhatók

"A társadalom lassan beletörődik, hogy ennyi szakemberünk van" – véli a Mapei Kft. ügyvezetője. "Hozzászokunk ahhoz, hogy ma már nem lehet leakasztani a szakembereket a szögről. Az építkezők egy kicsit jobban előkészítik az építkezést, jóval előbbre terveznek és kevésbé árérzékenyek."

A szakember szerint az euró magas árfolyama miatt az év végéig újabb áremelések várhatók, ugyanis sok hazai gyártású termék nyersanyaga származik külföldről. Ennek ellenére a cég várakozásai szerint az építőipar növekedési üteme, ha lassuló ütemben is, de biztosan kitart az év végéig.

Iparági híreképítőipari gyártóképítőiparMapei Kft.

Hírlevél

Hirdetés