2024.04.20, Szombat
Ezzel a módszerrel növelhető a beton tartóssága
Sika Kft.

Ezzel a módszerrel növelhető a beton tartóssága

magyarepitok.hu

2019.11.28. 10:19 - Almási Krisztina

A Sika® Control® zsugorodáscsökkentő termékcsalád alkalmazásával akár 30-40 százalékkal csökkenthető a betonzsugorodás mértéke.

Hirdetés

Az építőiparban a tartósság szemléletű építési kultúra elterjedésével az ágazat szereplői egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a beton tartósságának kérdésére. Ennek a szemléletnek a térhódítása folyamatosan igényli a betontechnológiában is az újszerű megoldásokat. A beton, mint építőanyag viselkedésének hosszútávú megváltoztatása az egyik lehetőség a tartós szerkezetek építésére.

Ma már nem elsősorban a statikai igénybevételek szerint kell elkészíteni egy betonszerkezetet, hanem a szerkezetet érő környezeti körülményeket is figyelembe kell venni a beton minőségének meghatározásakor. Mindezek azt a célt szolgálják, hogy a beton várható élettartama ténylegesen elérje a tervezettet.

A beton tartósságának kérdésénél fontos szempont a szerkezetek repedésektől való védelme, hiszen a repedések megjelenése jelentősen befolyásolja egy szerkezet használhatóságát és élettartamát. A betonszerkezetek esetében a zsugorodás mint elkerülhetetlen repedési ok van jelen.


Mi a zsugorodás?

A beton zsugorodása tulajdonképpen a beton lineáris rövidülése. A beton a környezete nedvességtartalmától függően száradáskor zsugorodik, átnedvesedve pedig duzzad. A zsugorodás a beton (cementkő) alapvető tulajdonsága, így számítani lehet a megjelenésére, tehát ez a jelenség végigkíséri a beton élettartamát.

A betonban a zsugorodás hatására húzófeszültségek keletkeznek, ami a beton berepedését idézheti elő. Ha a beton bereped, onnantól kezdve a szerkezeti kialakítástól és környezeti hatásoktól függően tönkremehet. Ebből kifolyólag a repedések elkerülése végett fontos a zsugorodás mértékének csökkentése.


Hogyan csökkenthető a zsugorodás?

A különböző zsugorodási fázisok mértékének csökkentésére különböző módszerek alakultak ki. A leghatásosabb módszer, ha a két legnagyobb zsugorodású szakaszban avatkozunk be külön-külön vagy együtt.

A kémiai zsugorodás a legjelentősebb mértékű a korai zsugorodási fázisok között. Fontos, hogy ebben az időszakban a beton ne veszítsen vizet, hiszen az tovább erősítené az egyébként is erőteljes alakváltozást. Mértékét a péptartalom csökkentésével, a cement fajtájának helyes megválasztásával, az alacsony v/c tényező és alacsony összvíz tartalom alkalmazásával lehet redukálni.

A száradási zsugorodás mértékének csökkentésére a zsugorodás csökkentő szerek alkalmasak, melyek elsősorban fizikai elven működnek.

Forrás: Sika Hungária Kft.


Így kell alkalmazni a zsugorodáscsökkentő szereket

A frissbetonba bekevert adalékszerekkel két módszer terjedt el zsugorodás mértékének redukálására, melyek különbözőképpen alkalmazandók:

  • zsugorodáskompenzálás: ezt duzzadó adalékok bekeverésével érhetjük el, ami a cementtel reagálva gázt képez, és ezzel hozza létre térfogatnövelő hatását.
  • zsugorodáscsökkentés: a Sika AG a világon egyedülálló módon kifejlesztette zsugorodás csökkentő Sika Control® adalékszer családját. A Sika Control-40, vagy Sika Control-60 a beton vízvesztését csökkenti növelve a belső kohéziót, emellett kémiailag is reagál a cementtel.

Már a szerkezeti kialakítás és a csomópontok tervezésénél gondolni kell a beton zsugorodására, amihez szükséges a betonösszetétel optimalizálása is a zsugorodáscsökkentő-adalékszer (Sika® Control®-60) alkalmazásával, emellett pedig elengedhetetlen a gondos utókezelés például a Sika Antisol vagy Sika NB-1 termékekkel.

Ezekkel a szerekkel akár 30-40 %-kal is csökkenthető a zsugorodás mértékének kockázata. Tartós betonszerkezetek készítésénél mindenképpen a beton hosszútávú viselkedését kell alapul venni, és annak alapján kialakítani az építés koncepcióját. A tartós betonszerkezetek építésének módszere a zsugorodáscsökkentő adalékszerek – a Sika AG által kifejlesztett zsugorodáscsökkentő-szer család, a Sika® Control® alkalmazása.

Iparági hírekSika Hungária Kft.betonépítőanyagok

Hírlevél

Hirdetés