2024.04.19, Péntek
Budapest jövője is terítékre került a Puskás Arénában tartott konferencián
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Budapest jövője is terítékre került a Puskás Arénában tartott konferencián

magyarepitok.hu

2020.03.06. 14:49 - Almási Krisztina

A magyar építőipar egyik csúcsteljesítményét képviselő épület méltó helyszíne volt azoknak az előadásoknak, amelyekben a főváros építészeti arculatának alakulása is terítékre került.

Hirdetés

A mai napon került sor a Nemzeti Építészkongresszus 2020 megrendezésére a Puskás Aréna új konferenciaközpontjában, ahol nemzetközi építészek tartottak előadásokat az építészet és várostervezés aktuális kérdéseivel kapcsolatban. A Magyar Építészek Szövetsége (MÉSZ) szervezésében megvalósuló rendezvény témája az "ép-ítés", a gyógyító építészet.

Az ünnepélyes megnyitót Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára tartotta, aki beszédében hangsúlyozta, hogy az építészek munkája az álmodozásról, a tervezésről és az építésről szól. Szólt továbbá a Puskás Aréna kivitelezőinek érdemeiről és a megvalósítás speciális feltételeiről is.

 

Fürjes Balázs, államtitkár (j) Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

A stadion generálkivitelezést 2017 tavaszán kezdte el a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Zrt. konzorciuma a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Zrt. (egykori KKBK, ma már BFK) beruházásában, a munkálatok pedig a 2019 novemberében történő átadással fejeződtek be.

A beruházás száz százalékig magyar projektté vált, miután a műszaki ellenőri feladatokat az Óbuda Group és a Főber Zrt. látta el, a tervezési munkákat a Közti Zrt. végezte el, a stadion vezető tervezője pedig Skardelli György volt. A kivitelezés során a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. készítette és szerelte az acélszerkezetet, míg a szerkezetépítés feladatait a West Hungária Bau Kft., az Épkar Zrt., valamint a Bayer Construct Zrt., a Sankó-Ép Kft. és az Épszerk-Pannónia Invest Kft. oldotta meg.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


A Budapest Déli Városkapu tervezője is az előadók sorában

Martha Thorne, a rendezvény szakmai tanácsadója azt mondta, hogy a város és az egészség viszonyának megfigyelése, az épített környezet és a jóllét összekapcsolása nagyon időszerű gondolat. A konferencia azt a kedvező hatást vizsgálja, amelyet a megfelelő tervezés kifejthet az emberekre.

Az eseményen előadással vesz részt Patrick Lüth, aki a norvég SNØHETTA iroda innsbrucki irodájának vezetője is – ez az iroda a Verkehrsingenieure Besch und Partner nevű vállalattal közösen nyerte el a Budapest Déli Városkapu meghívásos nemzetközi tervpályázat első díját.

A pályázatnak köszönhetően elkészül Budapest új, zöld városrésze, amely egy 135 hektáros területen 12 ezer egyetemi hallgatónak szánt diákváros tervezését foglalja magába.

Patrick Lüth többek között a New York-i Ground Zero emlékhely tervezésében is részt vett. A nemzetközi hírű építész lapunknak videós interjút adott, melyet hamarosan teljes egészében közzéteszünk, illetve háttérbeszélgetésre is alkalmunk volt az építésszel, mely alapján további anyag készül majd.

 

 

Az előadók sorában olyan neves szakemberek kaptak még helyet, mint az Atletico Madrid stadionját és az amszterdami holland nemzeti múzeumot tervező Antonio Ortiz, vagy Erik Frandsen, a 2020-as Velencei Építészeti Biennálén a Dán Pavilon vezető építésze.

A rendezvény azzal zárult, hogy valamennyi előadó és résztvevő megtekintheti a Puskás Arénát a tervezők vezetésével.

Galéria

Iparági hírekkonferenciaPuskás ArénaWEST HUNGÁRIA BAU Kft.Épkar Zrt.Óbuda GroupFőber Zrt.Közti Zrt.KÉSZ CsoportBayer Construct Zrt.Sankó-Ép Kft.Épszerk-Pannónia Invest Kft.KKBK

Hírlevél

Hirdetés