2024.03.29, Péntek
Gazdaságvédelmi akcióterv: az építőiparban elsőként a magasépítési ágazat kap új munkát
Illusztráció: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Gazdaságvédelmi akcióterv: az építőiparban elsőként a magasépítési ágazat kap új munkát

koronavirus.gov.hu, magyarepitok.hu

2020.04.07. 15:45 - Szabó Ákos

A koronavírus okozta károk elleni intézkedéscsomag 600 milliárd forintos részéből szállodákat, vendéglőket újítanak fel. Az építőipart is kiemelten kezelő programban emellett többek között jelentős infrastrukturális beruházások várhatóak. Továbbá több ezer milliárd forintos fejlesztési és kárkivédési hitelprogramok és munkabérátvállalások is jönnek.

Hirdetés

A munkalapú gazdaság megerősítésével, munkahelymegtartó támogatásokkal fogja kezelni a válságot akciótervével a kormány – derült ki Palkovics László információs és technológiai miniszter sajtótájékoztatójából.

 

Kiemelt ágazatként kap szerepet az építőipar

Az építőiparért is felelős miniszter megerősítette, hogy az iparágat kiemelt nemzetgazdasági ágazatként kezelik hasonlóan többek között az egészségügyhöz és a mezőgazdasághoz. Beszédjében kifejtette, hogy munkahelymegtartó intézkedésként a kormány jelentős támogatást ad a rövidített munkaidőhöz: az így foglalkoztatottaknál igazságos plafonig 70 százalékát átvállalja a béreknek.

 

Folyamatosan jönnek majd az új részletek és lépések

Más programpontokkal együtt kijelentette: a vendéglátóiparnak egy 600 milliárd forintos keretet biztosítanak, melyből többek között felújításokat és korszerűsítéseket lehet majd finanszírozni. Tegnap esti nyilatkozatában Kincses Péter, az ÉVOSZ Médiatagozatának elnöke is szinergiát jósolt meg az építőipar és az idegenforgalmi ágazat támogatása kapcsán.

A miniszter elmondta: a gazdaságvédelmi akciócsomag további részleteit folyamatosan jelentik be. Szavaiból kiderült, jelentős infrastrukturális fejlesztési kereten és tervezeten dolgoznak, illetve hangsúlyozta az innováció és a technológiai váltás jelentőségét is. Ez várhatóan az épületgépészeti ágazatnak is kedvez.

 

Megvédik a hazai cégeket

A miniszter hosszú programbejelentő beszédében az iparágat érintették még többek között a bejelentett adókedvezmények, illetve elmondta: több ezer milliárd forint értékben nyitnak és alakítanak át meglevő alapokat, többek között kamatmentes hitelkonstrukciókkal. Ezek a K+F orientált, zöld, innovációs fejlesztések mellett, a hazai cégeknek a csődveszély elkerülésére, valamint a külföldi felvásárlás elleni védekezésre is is segítséget nyújtanak majd.

Iparági hírekgazdaságélénkítéskoronavírusgazdasági elemzésmagasépítésútépítésútfelújításépületgépészetmélyépítés

Hírlevél

Hirdetés