2024.04.30, Kedd

Hirdetés

Innovatív építőipari megoldásokra nyert támogatást a Strabag vezette konzorcium
Illusztráció (Dernovics Tamás/magyarepitok.hu)

Innovatív építőipari megoldásokra nyert támogatást a Strabag vezette konzorcium

MTI, Strabag Kft.

2020.04.09. 13:39 - Almási Krisztina

A projekt jelentős segítséget nyújthat a munkaerőhiány okozta problémák kezelésében, valamint a mélyépítés nyugati országokhoz való felzárkóztatásához is.

Hirdetés

Építőipari munka automatizálásának, digitalizációjának kutatására és fejlesztésére, valamint a projekt nyomon követésére nyert mintegy egymilliárd forint támogatást a Strabag Építőipari Kft. vezette konzorcium a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatására kiírt pályázatán. A konzorcium tagjai még a Duna Aszfalt Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME).

A pályázatra benyújtott projekt összköltsége 2,1 milliárd forint, amelyből a vissza nem térítendő támogatás 995,3 millió forint.

Az innovatív építési megoldásokat alkalmazó infrastrukturális projekt célja az építőipar megnövekedett igényeinek kiszolgálása, a munkaerőhiány leküzdése, a kivitelezés minőségének javítása, a költségek és a munkaidő csökkentése.


A fejlesztés fontos lépés a munkaerőhiány kezelésében

A projekt megvalósításával jobb minőségű lineáris létesítmények kivitelezése valósulhat meg, továbbá jelentős segítséget nyújthat a munkaerőhiány okozta problémák kezelésében.

A modern digitális technológiák alkalmazásával nemcsak munkaerőt spórolhatunk meg, hanem nagyobb erőforrásra tehetünk szert.

A korszerűsítést és a hatékonyság növelését támogató programmal a fiatalok számára is vonzóbbá tehető az építőipar, új jövőképet teremthet az ágazatnak. A projekt során létrejött eredménytermékek és tapasztalatok később az oktatásban is felhasználhatók.


Kulcs a külföldi eredmények és hazai viszonyok ötvözése

Az innovatív építőipari folyamatok fejlesztése már több európai országban is elindult, ugyanakkor nem elégendő ezek teljes egészében való átvétele. Fontos az eddigi tapasztalatok átültetése a hazai építőipari viszonyokra, és szükséges a saját fejlesztési irányok kidolgozása is.

A projekt során használt és kifejlesztett technológiák mind a hazai építőipar sajátosságainak megfelelően, mind pedig az eddigi külföldi szakismeretek figyelembevételével kerülnek kialakításra.


A mélyépítés is felzárkózhat a nyugat-európai színvonalhoz

A digitális adatcserén alapuló folyamatok európai szinten a magasépítésben már jóval elterjedtebbek, mint a mélyépítésben, azonban több tagország is célul tűzte ki, az infrastrukturális projektekre történő adaptálását is.

A projekt megvalósításával lehetőség nyílik arra, hogy hazai építőiparban is megkezdődhessen a nyugat-európai országokhoz hasonló (például német BIM-bevezetés) vizsgálati és kutatási mintaprojekteken alapuló, épületinformációs modellezés bevezetése.

A kifejlesztett prototípusok alkalmasak lesznek a hazai innovatív építőipar alapjainak megteremtésére, továbbá az elvégzett kutatásokkal és vizsgálatokkal lehetőség nyílik a projektben részt vevők speciális tudásának fejlesztésére.

Iparági hírekStrabagDuna Aszfalt Zrt.Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyeteminnovációtechnológiaútépítés

Hírlevél

Hirdetés