2023.03.28, Kedd
Ugrásszerűen megnőtt a Mapei forgalma a rendkívüli helyzetben
Illusztráció / Bernát Benjámin - magyarepitok.hu

Ugrásszerűen megnőtt a Mapei forgalma a rendkívüli helyzetben

magyarepitok.hu

2020.04.15. 15:50 - Gyöngyösi Klaudia

Az elmúlt hetek vásárlási rohamai után mára normalizálódott a helyzet a sóskúti gyárban, a hazai gyártású termékek készletei újra biztonságos szintre emelkedtek a vállalatnál.

Hirdetés

A koronavírus-járvány ellenére jelentősen nőtt a Mapei Kft. forgalma az első negyedévben – derül ki a vállalat közleményéből. Az év első három hónapjában 5,5 milliárd forint belföldi nettó forgalmat ért el a vállalat, ami 36,8%-kal haladja meg a tavalyi év azonos időszakának eredményeit.

A vállalat szerint a forgalom növekedéséhez a pánikszerű építőanyag-felvásárlás jelentősen hozzájárult.

„Sokan féltek, hogy a koronavírus miatt tartós áruhiány lesz az építőiparban, ami felvásárlási lázat indított el a kivitelezők körében. Ez csaknem akkora nehézségeket eredményezett, mint maga a járvány. Szerencsére a pánik gyorsan megszűnt, a kivitelezők látják, hogy szükségtelen építőanyagot bespájzolni, nem kell hiánytól tartani” – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

A cégcsoport globálisan szigorú biztonsági intézkedéseket vezetett be, melyek betartása a munkatársak, a vásárlók és a szállítmányozók számára egyaránt kötelező. A termelés és a vevőkiszolgálás szigorú biztonsági intézkedések mellett folyamatosan működik. Mind az import, mind a hazai gyártású termékek mennyisége elegendő, folyamatosan biztosított az áruellátás.

 

Biztonságos szinten a készletek száma

Az elmúlt hetek vásárlási rohamai után mára normalizálódott a helyzet a sóskúti gyárban, a hazai gyártású termékek készletei újra biztonságos szintre emelkedtek a vállalatnál. Megoldódtak a nemzetközi szállítási nehézségek is. Az olaszországi Mapei üzemek folyamatosan termelnek, az alapanyag-ellátás biztosított, kisebb csúszások azonban előfordulhatnak a szállításban.

A Mapei Kft. az év hátralévő részében az építőipar kismértékű lassulására számít.

Markovich Béla elmondta, bízik benne, hogy nem áll le az építőipari termelés, a beruházók a koronavírus-vészhelyzet okozta sokk kiheverése után folytatják a beruházásaikat. Információi szerint a nagy generálkivitelezők termelnek, a projektek kivitelezése pedig még a nehézségek ellenére is folyamatos.

 

Pozitívan hat a home office a lakossági beruházásokra

A vállalat jelenleg vizsgálja a lakossági beruházások alakulását. Arra számít, hogy a lakossági beruházások sem lassulnak számottevően, mert a kényszer home office és kényszerszabadság miatt számos kisebb munkát előrehoztak az emberek, ami csökkentheti az elhalasztott felújítások kedvezőtlen hatását.

Markovich Béla szerint az építőcégek likviditásának megőrzéséhez gyors intézkedésekre, az állami és önkormányzati beruházások élénkítésére, a teljesítésigazolások kiadásának és a kifizetések gyorsítására, valamint a visszaigényelt áfa gyorsított kifizetésére lenne szükség.

Iparági hírekMapei Kft.koronavírusépítőipari alapanyagoképítőanyagok

Hírlevél

Hirdetés