2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Visszajön az ötszázalékos lakásáfa – a barnaövezeteket élesztik fel vele
A BUdaPart beruházása (Dernovics Tamás/magyarepitok.hu)

Visszajön az ötszázalékos lakásáfa – a barnaövezeteket élesztik fel vele

magyarepitok.hu, index.hu, budapest.hu

2020.04.17. 10:30 - Szabó Ákos

A bejelentés várhatóan új lendületet ad a lakásépítéseknek és egyben a városfejlesztések irányát is pozitívan befolyásolhatja.

Hirdetés

Az idén januártól újra 27 százalékos áfa az újépítésű lakásokon barnaövezeti fejlesztések esetében ismét 5 százalék lesz – jelentette be Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfón. Az alacsonyabb lakásáfa új lakások értékesítésére, illetve bérbeadására lesz érvényes a korábban iparterületként működő, mára azonban használaton kívüli területeken.

Számos ilyen barnamezős beruházás épült meg az elmúlt években-évtizedekben: csak Budapesten példaként említhető a Market Építő Zrt, kivitelezésében megvalósuló BudaPart, de korábban például a MOM Park és a Pólus Center is így készült el.

 

Használaton kívüli laktanyák és vasúti zónák is újjáéledhetnek

 

Forrás: budapest.hu

Budapesten a régi iparterületek mellett a használaton kívüli vasúti infrastruktúra is jelentős arányban képviselteti magát a barnamezős területek jegyzékében. Más városokban ezzel együtt gyakran jellemzőek mára használaton kívül került laktanyák is a rozsdaövezetek között: jelenleg is zajlik egy fejlesztés Nyíregyházán a Ke-Víz 21 Zrt. kivitelezésével egy ilyen helyszín újjáélesztésére. Számos más településen is beszámoltunk barnamezős projektekről.

 

Az ágazat által megfogalmazott igényre adott válasz

A bejelentett törvénymódosításnak egyrész beruházás és így gazdaságélénkítő hatása is várható. Így az intézkedés a koronavírus által okozott nehézségekre adott válaszként is értelmezhető, de az ágazati szereplők - az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) vezetésével - már korábban is jelezték, hogy a magyar lakásállomány elöregedése miatt, illetve a lakáspiac nagy felvevőképessége miatt érdemes volna meghosszabbítani a korábbi kedvezményes 5 százalékos áfát.

Most ez úgy valósul meg, hogy jelentős hatással lesz a városok fejlődésének irányára is – várhatóan több jelenleg városépítészeti szempontból sebként értelmezhető terület is újjáéled.

Iparági hírekbarnamezős beruházásokiparági elemzésBudaPartMarket Építő Zrt.Ke-Víz 21 Zrt.NyíregyházaKecskemétlakásépítésúj építésű lakások

Hírlevél

Hirdetés