2024.04.19, Péntek
A magyar építőipar jóval kisebbet fékezett, mint az európai
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

A magyar építőipar jóval kisebbet fékezett, mint az európai

magyarepitok.hu

2020.05.11. 08:39 - Hegedűs Gergely

Az ÉVOSZ jelentése szerint 3-5 százalékkal maradt el a tavalyi év magas bázisától az eddig eltelt hónapokban az ágazat.

Hirdetés

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) újabb közleményben összegezte a járvány miatt kialakult helyzetetet az ágazatban.

A jelentésből kiderült, a járvánnyal összefüggő vírusos megbetegedések az építőiparban továbbra sincsenek:

a COVID-19 vírusos megbetegedések a tervezői, kivitelezési, mérnöki lebonyolítói munkát nem akadályozták."Az építőipar teljesítőképessége továbbra is adott" - szögezi le a jelentés.


Megszűnt az alapanyagok bespájzolása

Határidő csúszásokat a járványhelyzet jellemzően továbbra is az épületépítéseknél, a lakásépítéseknél okoz. Ennek oka az egymásra épülő munkafolyamatok kisebb csoportokban való végeztetése, a nagy számú alvállalkozók munkaterületeinek fokozottabb elkülönítése, az import termékek hazai gyártmányokkal való kiváltásának időszükséglete. A megrendelők és a projekteken munkát végzők továbbra is türelemmel és fokozott figyelemmel kezelik a helyzeteket.

Az ÉVOSZ becslése szerint az építőipar 2020. január 1. és május 10. közötti teljesítménye 3 – 5%-kal maradhat el a 2019. év hasonló időszakához viszonyítva. Ez továbbra is jobb arány az Európai Unió országainak összesített teljesítményéhez képest, amit április végén 80–85%-ra becsült az Európai Építőipari Főszövetség (FIEC).

Az építőanyagok készletezése (bespájzolás) megszűnt, ami az anyaghiánytól való félelem megszűnését jelenti. A belföldi anyaggyártók folyamatosan dolgoznak, a termelés kiszolgálása biztosított. A fuvarozási nehézségek továbbra is lassítják a beszállításokat. Az akadozó import árut a megrendelők egyetértésével a legtöbb helyen hazai gyártású termékekkel kiváltották.


Begyorsult a digitalizáció, nőtt az együttműködési készség

Május első hetében a járványhelyzet építési piacra, építésgazdaságra gyakorolt pozitív hatásai is megfogalmazhatók a jelentés szerint:

  • Javult a létesítmények megvalósításában résztvevők együttműködési készsége.
  • Erősödik a verseny, ami az áremelkedések ellen hat, helyenként csökkenő vállalási árakkal találkozunk.
  • Gyors ütemben halad az informatikai eszközök használata, szintet lép az építőipar digitalizációja.
  • A korábban külföldön dolgozó, most itthon munkát vállalók szakmunkások, mérnökök köre bővül.


A közbeszerzsések számának csökkenése nem a vírussal indult

A legnagyobb gondot az új projektek előkészítésének lelassulása, új szerződések megkötésének további csökkenése okozta a jelentés szerint. Az ÉVOSZ anyaga az építési-beruházási célú közbeszerzések számát is részletezi, a Közbeszerzési Hatóság adataira támaszkodva.

Eszerint amíg 2019. január 1. és május 6. között 1489 eljárás volt 509,8 Mrd Ft értékben, addig az idei év hasonló időszakában 999 eljárás volt az építési- beruházási közbeszerzések piacán 498,6 Mrd Ft értékben.

Ugyanakkor a havi bontás ábrájából kitűnik, hogy már a januári és a februári hónapokban is jelentősebb csökkenés jelentkezett, így a folyamat nem pusztán a koronavírus hatásaihoz köthető. 


Mintegy ötödével kisebb rendelésállomány

Az ÉVOSZ arra figyelmeztet, hogy egyre több olyan eljárás van, ahol az ajánlatkérő érdekkörében bekövetkezett változások miatt nem hirdetnek eredményt, ajánlatkéréseket vonnak vissza. A vállalkozói ajánlatadásoknak jelentős költségei vannak, amit ilyen esetekben indokolt lenne megtéríteni. E témában a Közbeszerzési Törvény szigorítását, a vállalkozói költségek megtérítését szorgalmazza az ÉVOSZ.

A magánmegrendelői körben az ország egész területén vannak előkészített projektek, amit nem indítanak el. Mindezek eredményeként az ágazat rendelésállománya a 19. héten tovább csökkent. A múlt év azonos időszakához mérten május elején mintegy 18-20%-kal lehet kisebb a rendelésállomány volumene. A mélyépítési alágazatban valamivel kedvezőtlenebb a helyzet, itt több mint 25%-kal csökkent a rendelésállomány a múlt év hasonló időszakához képest.

Iparági hírekÉVOSZiparági elemzésépítőipar

Hírlevél

Hirdetés