2024.05.03, Péntek

Hirdetés

Egyedülálló beépített töméssel oldja meg a vízelvezetést az ACO DRAIN® Multiline Seal In folyókarendszere
Fotók: ACO

Egyedülálló beépített töméssel oldja meg a vízelvezetést az ACO DRAIN® Multiline Seal In folyókarendszere

magyarepitok.hu

2020.11.17. 13:00 - Kalácska-Nagy Nóra

Az ACO új technológiájának segítségével elérhető, hogy a teljes csatornarendszer víztömör legyen, így a szivárgás megelőzhető, és az összegyűjtött víz veszteség nélkül továbbítható.

Hirdetés

A zöldfelületek egyre nagyobb beépítéséből adódóan és az egyre intenzívebb esőzések miatt a felszíni vízelvezetés mind fontosabb kérdéskört jelent és megoldandó feladattá válik. Ezért fejlesztette tovább az ACO az ACO Drain® Multiline folyókát és hozta létre a víztömör, beépített tömítéssel ellátott Seal In változatot, felállítva ezzel az iparági mércét.

ACO Multiline Seal In

Egyedi megoldás a vízgyűjtésben

Összegyűjtés, tisztítás, tározás és visszajuttatás – az ACO így foglalja össze a felszíni vizek kezelésének folyamatát. Az első lépéshez, vagyis az összegyűjtéshez nemrég egy teljesen egyedi megoldást fejlesztett ki a gyártó.

A folyókatest változatlanul a már évek óta használt alapanyagból, polimerbetonból készül. A polimerbeton legnagyobb előnye a hagyományos betonhoz képest, hogy nem szívja magába a vizet.

ACO Multiline Seal In beépítés

Minden csatorna esetében a legkritikusabb pont az egyes elemek egymáshoz illesztése. Korábban, ha el akarták érni a csatorna teljes vízzáró képességét, akkor manuálisan kellett a tömítést elkészíteni. Enélkül ugyanis a víz szinte kontroll nélkül szivároghatott el az összeillesztéseknél, károsítva a környezetében található elemeket.

 

A víztömör folyókával nincs szivárgás

Az ACO fejlesztésével, a beépített tömítéssel rendelkező Multiline Seal In folyókával a szivárgás megelőzhető, és így az összegyűjtött víz veszteség nélkül továbbítható.

A piacon egyedülálló megoldás során a tömítéseknél a csatlakozások szinte teljesen laposak, amihez hozzáadódik a polimerbeton sima felülete, amelyek együttesen biztosítják a csatorna jobb öntisztuló képességét.

Az ACO Drain® Multiline Seal In folyókák telepítése lényegesen egyszerűbb, mint a hagyományos betonból készült folyókák telepítése. A polimerbeton ugyanis jóval könnyebb a normál betonnál, miközben ugyanarra a terhelési osztályra minősíthető. Ez az előny a kezelésnél, a szállításnál és a telepítésnél is megmutatkozik.

ACO Multiline Seal In logisztikai központ

Az esővíz kezelése környezetvédelmi érdek

A víztömör folyóka fejlesztésének rendkívüli jelentőségét az okozza, hogy a felszíni vizek számos anyaggal szennyeződhetnek. Városi környezetben vagy nagyobb kiterjedésű parkolókban a fékek és a gumiabroncsok kopásából származó részecskék mellett a víz tartalmazhat benzint, ásványi olajokat, valamint az úttisztítás során használt anyagokat is.

„Általános jelenség, hogy felszíni vizeink egyre szennyezettebbek, ugyanakkor a környezetvédelmi előírások szigorodnak” – magyarázta Dobos István, az ACO Kereskedelmi Kft. SWM menedzsere. „Éppen emiatt a csapadékvíz-kezelés különleges, összetett feladat, amely folyamán több, különféle jellemzővel rendelkező szennyezőanyagtól kell megtisztítani a csapadékvizet. A vizet nem szabad egyből visszaengedni a környezetbe, először meg kell tisztítani, majd tárolni és ellenőrzött módon visszajuttatni. Mindezt szem előtt tartva, az ACO fokozatosan átáll a Multiline Seal In folyóka használatára.”

Az ACO új technológiájának segítségével most először érhető el, hogy a teljes csatornarendszer víztömör legyen. Az összegyűjtött csapadékvizet ezután technikai szűrőn keresztül vezethetik a csapadékvíztározóba, illetve a szikkasztó rendszerbe.

Amennyiben a közműhálózatba szeretnék juttatni a vizet, akkor áramlásszabályozót vagy szennyvízátemelőt kell alkalmazni. Az ACO rendszerei képezik az alapot az olyan értékes tényező, mint az esővíz gondos kezelésére.

 

A funkcionalitás és az esztétika találkozása

Az ACO Drain® Multiline Seal In nemcsak víztömörségével*, egyszerű telepíthetőségével és funkcionalitásával válik ki versenytársai közül, hanem a számtalan felhasználható dizájnrács miatt is kiemelkedik.

A folyóka az ACO Drainlock® rácsválaszték bármely tagjával kombinálható.

A rácsok mintázatának köszönhetően a vízelvezetési rendszer a környezettel teljes összhangba hozható.

Az építészek és tervezők választhatnak az egyszerűbb, visszafogottabb minták közül, illetve amennyiben hangsúlyosabbá szeretnék tenni a vízelvezetést, abban az esetben rendelkezésre állnak dizájnrácsok is.

 

A rendszer további lehetőségei

A helyszín, illetve a felhasználási cél alapján a Muliline Seal In helyett egyéb víztömör megoldást is kínál az ACO. A Monoblock RD 200 szintén polimerbetonból készülő folyóka, melynek különlegességét az adja, hogy a folyókatest a ráccsal egybeöntve készül.

ACO Monoblock RD 200 ​

Ennek köszönhetően a rács nem tud véletlenszerűen kiesni, és vandálok sem tudják megrongálni azt. Hasonlóan egyedi és hatékony megoldást nyújt a Qmax tározócsöves folyókarendszer, amelyet nagy terhelhetőség jellemez.

Qmax

Az ACO SWM filozófiájáról és a kapcsolódó termékekről részletes információ ezen a linken érhető el.

 

*víztömör: a hagyományos csatornákban a víz a csatlakozópontoknál ellenőrizetlen módon elszivárog. Az ACO új, beépített tömítéssel rendelkező csatornája hozzájárul a víz célzott elvezetéséhez és ily módon a vízkezelés megvalósulásához. Ezt igazolja az IKT által elvégzett teszt, mely megerősíti, hogy a vízelvezető rendszer teljesen víztömör marad a 72 órás 500 000 terhelési ciklus után is.

Galéria

Iparági hírekACO Kereskedelmi Kft.vízgazdálkodáscsapadékelvezetéscsatornaépítésinnováció

Hírlevél

Hirdetés