2024.03.19, Kedd
Gipszkarton: se hiány, se jelentős drágulás nincs a gyártó szerint
illusztráció - Envato

Gipszkarton: se hiány, se jelentős drágulás nincs a gyártó szerint

magyarepitok.hu, Saint Gobain

2021.07.23. 16:00 - Kolinek Nóra

A Saint-Gobain Hungary Kft. már áprilistól korlátozta több országba a gipszkarton exportját, annak érdekében, hogy a magyar piac ellátása biztosítva legyen.

Hirdetés

 

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a kormány októbertől kiviteli korlátozást rendelt el építőipari termékekre. A Saint-Gobain Hungary Kft. már áprilistól korlátozta több országba a gipszkarton exportját, annak érdekében, hogy a magyar piac ellátása biztosítva legyen, de jelenleg úgy tűnik, hogy ennek fenntartása a magyar piac igényei alapján szükségtelenek. A Saint-Gobain Hungary Kft. biztos benne, hogy szükségtelenné válik a kivitel adminisztratív úton történő szabályozása – olvasható a cég pénteki közleményében.

Az építőanyag árak drasztikus emelkedésével és az építőanyag hiánnyal kapcsolatban a közelmúltban megjelent írások és nyilatkozatok több ízben is említik a gipszkartonok drágulását.

„Magyarországon nincs gipszkarton hiány. A szerződéses feltételeink szerint, szinte bármilyen mennyiséggel, ha kell, azonnal ki tudjuk szolgálni a magyar piacot. Első számú prioritás mindig is a magyar piac kiszolgálása volt és továbbra is az marad.

Ugyanakkor a termelés hatékonyságának fenntartása, valamint a termelési költségek alacsonyan tartása szempontjából fontos és szükséges az export piacok kiszolgálása is” – mondta Piros Attila a Saint-Gobain Hungary Kft. vezérigazgatója.

 

A szezonális igények is befolyásolják a keresletet

Mint minden építőanyagnál, így a gipszkartonnál is előfordulhat az, hogy szezonálisan nagyobb igény mutatkozik a termék iránt. Ez okozhat időszakosan hosszabb kiszállítási időt, mint amire volt példa az év elején is.

Az időszakos ellátási anomáliákat fokozta az is, hogy az európai piacon is óriási a kereslet a gipszkarton iránt. Így az európai kapacitásokat más, a magyar piacnál jóval jövedelmezőbb piacokon, a magyarországi áraknál magasabban adták el a gyártók – derült ki a közleményből. 

"Így fordulhatott az is elő, hogy más gyártók exportból származó csökkentett mennyiségeit is magyarországi gyártásnak kellett volna pótolnia. Idén áprilistól közel 11 százalékkal csökkentettük az export mennyiségét, hogy a magyar piacon dolgozó, hosszú múltra visszatekintő üzleti partnereink ne kerüljenek nehéz helyzetbe.

A magyar piac, magyar gipszkartonnal történő mennyiségi ellátásában nincs és nem is lesz probléma"

− olvasható a közleményben.

 

A gipszkarton gyártás alapanyagai nagyságrendekkel drágultak

Azt is meg kell említeni, hogy a gipszkarton gyártás legfontosabb alapanyagai, főleg a gipsz, a papír, az energia, de még a csomagoláshoz használt fa raklap ára is nagyságrendekkel drágult az elmúlt félév során

 – tették hozzá.

Ha csak ezeknek az alapanyagoknak az árváltozását kellene beépíteni az árba, egy azonnali akár 50 százalékos piaci áremelésre lenne szükség gipszkarton termékeknél. Ezzel szemben az idei év elején 4 százalék körüli, az első félév után újabb átlag 4 százalékkal emeltük a hazai gyártású gipszkarton árát. Meglátásunk szerint még várható áremelés az idén, de az indokolt emelés mértékét meg sem fogja közelíteni.

Egy olyan üzleti modellt dolgoztunk ki, amely nem az azonnali kármentésre fókuszál, hanem a biztonságos kiszolgálást helyezi előtérbe.

 

A gipszkartonok ára jelentősen a szükséges mérték alatt maradt

A közlemény szerint nem egy tipikus multinacionális hozzáállás, de a magyarországi vezetés javaslatát a helyzet rövidtávú kezelésére elfogadták a nemzetközi döntéshozók is. A sajtóban, sajnálatos módon még a szakterületükön tapasztalt szereplőktől is elhangzott a gipszkarton árak jelentős áremelkedésének kommunikációja.

Fontos tisztázni, a gipszkartonok ára, nemhogy jelentősen nem emelkedett, de jelentősen szükséges mérték alatt maradt.

"Az idén ez eddig kétszer 4 százalék volt. A gipszkarton rendszerek egyéb elemei, mint az acélprofilok, csavarok, kiegészítők ára valóban számottevően emelkedett. Akár a duplájára is. Ezt minden gipszkarton gyártó és forgalmazó a nemzetközi piacról szerzi be. Ezekre érdemi ráhatása, egyik gyártónak sincs. Ezért fontos pontosítani a gipszkarton áremelkedésével kapcsolatos félretájékoztatást" - áll a közleményben.

A Saint-Gobain véleménye szerint ez a félreértés adott okot arra, hogy a gipszkarton felkerült arra a listára, amely adminisztratív úton szabályozza a gipszkarton, így a Magyarországon gyártott gipszkarton exportját.

A méltányolható és versenyképes piaci ár fenntartásához szükség van a gyártási kapacitások teljes kihasználására.

A közlemény végén azt írják: a Saint-Gobain Hungary Kft a világ 17 országába exportál gipszkartont és legjelentősebb beszállítója a régió piacainak. "Biztosak vagyunk benne, hogy a magyar piac és a szomszédos országok meghatározó beszállítójaként hozzájárulunk az ellátás biztonságának további fenntartásához" - zárul a közlemény

Iparági hírekSaint Gobain Hungary Kft.építőipari cégeképítőipar

Hírlevél

Hirdetés