2023.04.01, Szombat
Járvány előtti szinten áll a közbeszerzési piac
Grafikon: Közbeszerzési Hatóság

Járvány előtti szinten áll a közbeszerzési piac

magyarepitok.hu, Közbeszerzési Hatóság

2021.07.27. 07:30 - Kolinek Nóra

A közbeszerzések nagy nyertesei továbbra is a mikro-, kis- és középvállalkozások, melyek közel 1100 milliárd forintnyi összértékben nyertek tendereket az év első 6 hónapjában.

Hirdetés

Közzétette idei féléves gyorsjelentését a Közbeszerzési Hatóság, ez alapján

több mint 20 százalékkal emelkedett 2021 első félévében a lefolytatott közbeszerzések összértéke (1630 milliárd forint) a tavalyi év azonos időszakához képest (1346 milliárd forint),

 így a piac a 2020-as, járvány miatti visszaesést követően megközelítette a pandémia előtti szintet (1670 milliárd forint 2019 első félévében).

A Közbeszerzési Hatóság idei első féléves gyorsjelentése szerint összesen 3.781 közbeszerzési eljárást folytattak le hazánkban idén június végéig, mely meghaladja a tavalyi első félévben tapasztalt értéket (3.746). A Hatóság hirdetmény-ellenőrzési tevékenysége keretében összesen 12.562 hirdetményt dolgozott fel és ellenőrzött az első félévben.

 

Továbbra is a kkv-k tarolnak a közbeszerzéseken

A magyar gazdaság szerkezete és teljesítménye szempontjából pozitív tendencia idén is folytatódik, hiszen a gazdaság húzóerejét jelentő mikro-, kis- és középvállalkozások összesen 1095 milliárd forint értékben nyertek el közbeszerzéseket, ami a teljes piac több mint kétharmadát jelenti értékben (67,2 százalék), míg az eljárások darabszámát tekintve megközelíti a 87 százalékot.

Mindez azt jelenti, hogy a kkv-k által elnyert közbeszerzések összértéke közel 50 milliárd forinttal meghaladja a járvány előtti szintet.

 

Nőtt az építési beruházások értéke

A Közbeszerzési Hatóság idei első féléves gyorsjelentésében külön kitér az építési beruházások alakulásának vizsgálatára.

Ez alapján az látható, hogy az idei első félévben megközelítette az 1000 milliárd forintot (955 milliárd forint) ezen beruházások összértéke, mely így arányait tekintve (42,1 százalék) megelőzi az árubeszerzés (31 százalék), és a szolgáltatás-megrendelés tárgyú (26,9 százalék) közbeszerzéseket.

2020 azonos időszakához képest pedig mintegy 200 eljárással több volt építési beruházásokhoz köthető, értékük pedig közel 200 milliárd forinttal haladta meg 2020 első félévének adatát.

„Az egész gazdaság teljesítménye szempontjából jó hír a közbeszerzési piac élénkülése, hiszen ezáltal több forrás áramlik a gazdaságba, nagyrészt a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokhoz, mely jelentős lökést ad a koronavírus-járvány okozta visszaesést követően a gazdasági fellendülésnek.” – emelte ki Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

 

 

Iparági hírekKözbeszerzési Hatóságközbeszerzés

Hírlevél

Hirdetés