2024.03.29, Péntek
Különleges üvegházat működtet a pesti belvárosban a magyar napelemes tetőcserép
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Különleges üvegházat működtet a pesti belvárosban a magyar napelemes tetőcserép

magyarepitok.hu

2021.08.26. 11:08 - Hegedűs Gergely

Az Erzsébet téren elhelyezett trópusi növényeket kizárólag megújuló energia segítségével táplálják.

Hirdetés

Rendhagyó promóció hívja fel a figyelmet a klímaváltozásra a budapesti Erzsébet téren. Két hétig látható az Ariston Thermo Hungária Kft. és a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. közös installációja az Akvárium Klub előtt. Az augusztus 23 és szeptember 4. között felállított üvegházban különleges hőigényű, trópusi növényeket helyeztek el, melyeket kizárólag megújuló energia segítségével tartanak életben.

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

 

A ház különlegességét a napenergia-felhasználást segítő Generon tetőcserép, valamint az Ariston, „Nimbus Garden” nevet viselő levegő-víz hőszivattyúja adja.

A hőszivattyú a külső levegőt felhasználva biztosítja az üvegházban szükséges hőmérsékletet hűtéssel vagy épp fűtéssel. Ezzel minimális energiát használ fel, károsanyag kibocsátása pedig nincs. Távoli eléréssel egy applikáción keresztül irányítható, a rendszerből érkező lágyvizet pedig visszavezetik a növényekhez. A Generon napelemes tetőcserepek a napenergia felhasználásával segítik a hőszivattyú működéséhez szükséges energia felvételét.


Nem csak környezettudatos, esztétikus is

A csütörtöki sajtóeseményen Tóth Szabolcs, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. regionális marketing vezetője hangsúlyozta: a cég a fenntarthatóságot és az energiatudatosságot képviseli. Olyan technológiákat és alapanyagokat alkalmaznak, amelyek során minimálisra csökken az energiafelhasználása a tetőcserép gyártásnak.

Ennek példájára hozta fel, hogy a Baranya megyei Bóly városában található gyáruk mellett kialakítottak egy naperőművet, amely képes szolgáltatni a gyár működéséhez szükséges teljes energiaellátást. Hozzátette, az energiatudatoságra való törekvés mellett azt a fogyasztói igényt is fő szempontként kezelik, hogy ezt a zöld szemléletet esztétikusan valósítsák meg.

"A tetőcserepeik különlegességét az adja, hogy szinte észrevehetetlen a tetőfelületen az a rész, amely hasznosítani tudja a napenergiát" - hangsúlyozta.

A téren kihelyezett üvegház tetőszerkezetével kapcsolatban elmondta,

„ha valaki elsétál a mögöttem látható installáció mellett, látni fogja, hogy nincs ténylegesen látható helyre elhelyezett napelem. Hogyha ezt magunk elé képzeljük egy családi ház esetében kicsit távolabbról, akkor tényleg észrevehetetlen, abszolút belesimul a környezetbe.”


Jelentős potenciál rejlik a hőszivattyúkban

Pavek Gábor az Ariston Thermo Hungária Kft. ügyvezetője az eseményen elmondta, hogy hazánkban jelenleg 1 millióra tehető azoknak a háztartásoknak a száma, akik hagyományos kazánnal, fával vagy szénnel fűtenek. Ha ők mind hőszivattyúra váltanának, akkor azzal egy egész város károsanyag kibocsátását tudnánk megspórolni évente.  

Az ügyvezető azt is elmondta, hogy az Ariston jelentős potenciált lát a hőszivattyúkban. „Míg 2008-ban összesen 10 hőszivattyút értékesítettünk a hazai piacon, addig ez a szám 2021-ben 300 lesz" - árulta el Pavek Gábor. "Ebből jól látható a növekedés dinamikája és azt sem titkoljuk, hogy minden évben duplázni szeretnénk az eladásokat.” Szavai szerint  Magyarországon 2020-ban összesen 5000 hőszivattyút adtak el, ami számtalan kiaknázatlan lehetőséget jelez, és hatalmas potenciál van ebben a piaci szegmensben. 

 

 

Galéria

Iparági hírekTerrán Tetőcserép Gyártó Kft.Terrán Generoninnovációzöld megoldások

Hírlevél

Hirdetés