2024.03.28, Csütörtök
Sokan várták ezt a hírt: árcsökkenés a kritikus építőanyagok piacán
Építőanyag-kereskedelmi hálózatok piaci részesedése Forrás: ÉVOSZ Hazai Építőanyag-gyártó Tagozat

Sokan várták ezt a hírt: árcsökkenés a kritikus építőanyagok piacán

magyarepitok.hu, MTI, ÉVOSZ Hazai Építőanyag-gyártó Tagozat

2021.09.06. 18:30 - Kolinek Nóra

Szeptember elejétől a kritikus építőanyagok ára 10-15 százalékkal mérséklődött, mindezt pedig a fogyasztók is érzékelni fogják.

Hirdetés

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a nagy áruforgalmat lebonyolító építőanyag-kereskedők (az Akker-Plus, a Lambda System, a Masterplast, a Piramis és az újHáz) vezetői, valamint Nagy Márton miniszterelnöki főtanácsadó és Gyutai Csaba építésgazdasági intézkedések összehangolásáért felelős kormánybiztos bevonásával közösen készítette el a magyarországi építési piac anyagellátásának helyzetértékelését.

A szereplők megállapították, hogy a meghozott kormányzati intézkedések hatására

szeptember elejétől a kritikus építőanyagok piacán 10-15 százalékos ármérséklődés már tapasztalható.

A konzultáción részt vevő kereskedő-szolgáltató nagy vállalkozások megerősítették, hogy az építőanyag-gyártási, beszerzési ármérsékléseket az áruk kereskedelmi áraiban is érvényesíteni fogják, vagyis az a fogyasztók számára is érzékelhetővé válik.

Legnagyobb lefedettséget elérő kereskedelmi vállalatok telephelyeinek száma Grafikon: ÉVOSZ Hazai Építőanyag-gyártó Tagozat

 

A fa és acél ára 10-15 százalékos mérséklődést mutat

A résztvevők hangsúlyozták, hogy

az előre nem látott, összességében 30 százalékos mértékű építőanyag-áremelkedéseket március és augusztus hónapok között meghatározóan az építőanyagok és építési termékek piacán tapasztalt világkereskedelmi folyamatok hatásai okozták.

A legnagyobb áremelkedések azoknál a termékeknél voltak (kritikus termékeknél 50-100 százalék), ahol alapvetően importra szorul a magyar építési piac: a fa, az acél, a réz és alumínium, valamint vegyipari alapanyagú termékek ára növekedett drasztikusan. Ezek számszerűsítéséhez az ÉVOSZ a kivitelezők piaci tapasztalatait ismételten felméri – olvasható a közleményben.

A meghozott kormányzati intézkedések hatását értékelve a résztvevők megállapították, hogy azok nagyban hozzájárultak az anyaghiány elkerüléséhez és a bányaipari termékek árának mérséklődéséhez.

A világkereskedelmi feszültségek enyhülése és a nagy forgalmú építőanyag-kereskedők alternatív import piaci beszerzései nyomán

szeptember elejétől a kritikus építőanyagok piacán 10-15 százalékos ármérséklődés már tapasztalható.

 

Grafikon: ÉVOSZ Hazai Építőanyag-gyártó Tagozat

 

Az árak mérséklését a fogyasztók is érzékelni fogják

A kormányzat és az ÉVOSZ kérésének helyt adva a résztvevők megerősítették, hogy a várhat

építőanyag-gyártási, beszerzési ármérsékléseket az áruk kereskedelmi áraiban is érvényesíteni fogják, vagyis az a fogyasztók számára is érzékelhetővé válik.

Az építőanyag-kereskedők piacán jelentős a verseny, nincsenek domináns, piactorzító erejű pozíciók, ami kedvezően hathat az árakra.

A hazai tulajdonú építőanyagkereskedések hálózatfejlesztésre és a szolgáltatások további bővítésére készülnek, tanácsadási, raktározási, szállítási és finanszírozási területeken

 – derül ki a közleményből.

Az értékesítési rendszerük főként a mikro- és kisvállalkozásokat, valamint a lakosságot szolgálja ki, a magánvevők aránya meghaladja a 70 százalékot. A nagy generálkivitelezők aránya az üzleti körükben 3 százalék alatti. A kivitelezői szektorban végrehajtott bérfejlesztésektől a kereskedelmi szektor jelentősen elmarad.

Az építőipar az elmúlt négy évben 35-40 százalékos bérfejlesztést hajtott végre az őt kiszolgáló kereskedelemben bérfelzárkóztatásra van szükség.

 

2022: normalizált anyagellátás mellett erős kereslet

Hozzátették, a kivitelezők és kereskedők közös várakozása, hogy 2021 hátralévő részében a távol-keleti beszállítások továbbra is bizonytalanok és drágák maradhatnak. Az anyagellátást elsődlegesen a szomszédos országokból a hagyományos üzleti kapcsolatokkal célszerű megoldani.

Az ÉVOSZ az építésgazdasági lánc minden szereplőjétől azt kéri, hogy a 48 százalékos importfüggőséget csökkentse 30 százalék körüli szintre − olvasható az szövetség közleményében.

Az ÉVOSZ tagvállalatainak becslése alapján a jövő évre biztosan erős építési kereslet várható, de már normalizált anyagellátási körülmények között.

A közlemény szerint kiemelt cél a hazai építőanyag-gyártás erősítése, amelynek fontos feltétele a középtávú kiszámíthatóság, amely minimum 5 éves időtávra rögzített építési, szabályozási és adózási feltételrendszert jelent, a jelenlegi szabályozás meghosszabbítását alapul véve.

Friss, pozitív intézkedést vár a szakma az MNB zöld hitel programjától, a rozsdaövezeti lakásáfa visszaigénylés lehetőségétől, valamint az építőanyag-gyártási beruházások tőkeigényét segítő állami befektetési alap létrehozásától.

 

Iparági hírekÉVOSZiparági elemzés

Hírlevél

Hirdetés