2024.07.13, Szombat
Lassult az árak emelkedése, de újabb nem várt fejlemény hátráltatja az építőipart
Illusztráció: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Lassult az árak emelkedése, de újabb nem várt fejlemény hátráltatja az építőipart

Mapei Kft.

2021.10.15. 07:54 - Kalácska-Nagy Nóra

Az energiaárak emelkedésének hatása egyelőre megjósolhatatlan a Mapei ügyvezetője szerint.

Hirdetés

A Mapei Kft. forgalma 21 milliárd forint volt szeptember végén, ami 21,4 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest – derült ki a cég közleményéből. Az export forgalom meghaladta a 349 millió forintot, ez 23,6 százalékos csökkenés a tavalyi évhez képest a belföldi vevőkiszolgálás előtérbe helyezése miatt.

„Az építési piacot továbbra is élénk kereslet határozta meg a harmadik negyedévben. Némileg enyhült az alapanyaghiány és lassult az árak emelkedése. Azonban a bizonytalanságnak sajnos nincs még vége. Az energiaárak emelkedése miatt új, nem várt fejlemények is jöhetnek” – jelentette ki Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

 

Javuló alapanyagellátás

Az elmúlt negyedévben kisebb mértékű áruhiányok fordultak elő, azonban ezeket termékkiváltásokkal az esetek többségében sikerült áthidalni a vállalatnak. Olyan is előfordult, hogy ha nem sikerült árut adni, akkor igyekeztünk segíteni más termékek beszerzésében a partnereknek, akár még a versenytársaktól is – eleveníti fel Markovich Béla.

A vállalat kétféle áruhiánnyal küzd. Az egyik a Magyarországon gyártott termékek alapanyagai, a másik az import késztermékek hiánya. Az adalékszer ellátás területén kismértékű javulás tapasztalható.

A fennálló problémákat készletnöveléssel és beszállítói kapcsolatok erősítésével mérsékli a vállalat. Utóbbi nagyon szoros: napi, néha óránkénti egyeztetést jelent.

 

A jövő év elejére normalizálódhat a helyzet

Az alapanyagárak emelkedése bár lassult, de nem állt meg.

Az áremelkedés fő oka jelenleg az áram- és gázár drasztikus növekedése. Az áremelkedés másik fő komponense az élénk kereslet.

Ezek a hatások a Mapei termékek gyártását is jelentősen befolyásolják. Jelenleg a homok drágul jelentősen – magyarázza a szakember. A vállalat továbbra is követi árpolitikáját és fékezi az árait, nem hárít át minden terhet a piacra.

A Mapei Kft. kizárólag azoknál a termékeknél végez árkorrekciót, amelyeknek az előállítási, illetve a beszerzési ára jelentős mértékben növekszik.

Markovich Béla szerint összességében az ellátás folyamatosan javul, várakozásai szerint jövő év elejére normalizálódhat a helyzet. Ugyanakkor még legalább fél évig felléphet átmeneti hiány egyes termékekből, azonban ez nem lesz tömeges és általános. Azonban nincs vége a döcögős időszaknak, az energiaárak emelkedésének a hatása egyelőre megjósolhatatlan, akár nem várt fejlemények is jöhetnek.

Iparági hírekMapei Kft.építőipari alapanyagok

Hírlevél

Hirdetés