2024.04.23, Kedd
MAPEI Composer: ez a program az építészek nagy segítsége lehet
Képek: Mapei Kft.

MAPEI Composer: ez a program az építészek nagy segítsége lehet

Mapei Kft.

2021.10.11. 07:54 - Kalácska-Nagy Nóra

A Mapei új rétegrend szerkesztő alkalmazása a közismert Archicad szoftverhez kapcsolódik.

Hirdetés

Egyedülálló programot hozott létre a Mapei a magyar építészek által gyakran használt építész szoftver, az Archicad kiegészítőjeként. A program segítségével a tervezők a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban betervezhetik a Mapei által létrehozott rétegrendeket.

A Mapei új rétegrend szerkesztő kiegészítő alkalmazása, a MAPEI Composer nemcsak építész hallgatóknak, hanem gyakorló építészeknek is hasznos támpontja lehet abban, hogy például egy adott rétegrendbe a terméket milyen vastagságban, milyen kialakítással, alapozóval vagy anélkül szükséges beépíteni.

 

Időt takarít meg

Érthető igény a tervezők részéről, hogy idejüket ne a rétegrend elemek különböző helyekről történő összeválogatására fordítsák. Elsőként tehát ebben nyújt segítséget a Composer, vagyis időt spórol a tervezőnek.

Képek: Mapei Kft.

Széles termékválaszték, közel 80 rétegrend

A Mapei Magyarországon 15 termékvonalon képviselteti magát, a hidegburkolatoktól kezdve a vízszigetelésekig, a homlokzati hőszigetelő rendszerektől a sportburkolatokig nagyon sok terméket gyárt és forgalmaz. Ezen termékek nagy részét beletették a Composer adatbázisába.

Az ezekből a termékekből - az Archicad egyéb építőanyagaival kiegészítve - előre elkészített rétegrendek száma közel 80, vagyis az épületek szinte minden részére vonatkozóan többféle lehetséges megoldást adtak meg az adatbázisban. A gyártói rétegrendekből a tervező nagyon gyorsan saját rétegrendeket tud létrehozni és a továbbiakban felhasználni.

A későbbiekben tervezői igények alapján, illetve az új termék bevezetésével mind az építőanyagok, mind pedig a rétegrendek adatbázisát tovább tervezik bővíteni. A tervező ezen kívül saját maga is létrehozhat és felhasználhat építőanyagokat a programban.

 

Szakmailag kipróbált és pontos megoldások

Az adatbázisba olyan építőanyagok és rétegrendek kerültek, amelyek szakmailag is megállják a helyüket. A Mapei pontosan tudja, hogy melyik termékét hová ajánlja, milyen rétegek kellenek a termékek alá vagy fölé, milyen vastagságban javasolt a használatuk. Megoldásaik tehát megbízhatóak.

 

Megszokott Archicad-es munkakörnyezet

A Composer használata esetén mind az építőanyagok, mind a rétegrendek a jól megszokott Archicad-es attribútumokhoz hasonlók, azokat úgy ágyazták az Archicad-be, hogy a szoftverhez szokott tervező gyakorlatilag észre sem veszi, hogy újdonságot használ. A rétegrendek elemei – legyenek azok akár Mapei termékek, akár más Archicad építőanyagok – nagyon könnyen cserélhetők, módosíthatók, törölhetők. A program elsajátítása nem kíván tehát extra erőfeszítést, a gyakorlott Archicad-es tervező azonnal ráérezhet a Composer használatára.

Új megoldások

A megszokott Archicad-es környezetben történő munkavégzés mellett lehetővé tettek néhány olyan funkciót, amire a rétegrendek tervezése során eddig nem volt mód. Építész partnerek javaslatára lehetővé vált például, hogy egy réteg ne csak vastagsággal, hanem réteg darabszámmal is szerepelhessen, vagy az építőanyagnak csak bizonyos minimum és maximum közötti tartományban lehessen rétegvastagságot megadni. A Mapei termékekhez ezen kívül hozzárendeltek további olyan tulajdonságokat, amelyek hasznosak lehetnek a tervező számára. Ilyenek például a termékek TERC kódjai vagy azok anyagszükségletei.

Amennyiben a Mapei termékekkel kapcsolatosan további információra van szüksége a tervezőnek, a megfelelő helyeken beillesztett linkek a Mapei termékoldalaira navigálják a felhasználót, ahol bővebb információhoz juthat.

 

BIM kompatibilitás

Ha a modellt BIM környezetben építi fel a felhasználó, vagyis az Archicad-et nem csupán 3D modellezésre használja, a Composer akkor is alkalmas arra, hogy a BIM követelményeivel összhangban működjön. A gyártói építőanyagoknak ugyanúgy igazíthatók a kitöltés és felület megjelenései vagy éppen a tollbeállításai az építész iroda BIM Kézikönyvében előírtakhoz, mint a többi Archicad-es anyagé. A gyártói építőanyagok osztályozásai és tulajdonságai ugyanúgy előírás szerint kezelhetők, mint az Archicad-es építőanyagoké, hiszen gyakorlatilag közéjük tartoznak, csak éppen további tulajdonságokkal is rendelkeznek.

A program letöltése, oktató videók, használati kézikönyv és egyéb praktikus segítség az alábbi linkre kattintva érhető el.

Iparági hírekMapei Kft.tervezésépítészet

Hírlevél

Hirdetés