2024.03.29, Péntek
Helyére került az elismerésért járó Nívódíj tábla a MOME campusán
Fotók: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás

Helyére került az elismerésért járó Nívódíj tábla a MOME campusán

magyarepitok.hu

2021.11.25. 08:50 - Füzi Nikolett

Leleplezték és méltó helyére tették a Nívódíj táblát a Market kivitelezésével megújult MOME Campusán, amelyet az épület a szakma legmagasabb elismeréseképpen kapott.

Hirdetés

Egy éves várakozást követően újabb jeles Nívódíj-tábla avató ünnepséget tartottak szerda délután, ezúttal a magyar formatervezés 140 éves intézetében került sor a tavalyi évben elmaradt eseményre: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) campusán.

Az épület a 2020-as Építőipari Nívódíj pályázaton „középület / oktatás” kategóriában győztes díjazásban részesült.

 

Fotók: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás - A képre kattintva képgaléria nyílik meg.

 

Ahogyan arról korábban már több alkalommal is beszámoltunk, a három ütemben újjáépített, nemzetközileg is versenyképes dizájnegyetem teljes mértékben magyar teljesítmény, magyar művészek tervezték és magyar mérnökök építették: a Market Építő Zrt. generálkivitelezésében, a CET Budapest Kft., az Óbuda Építész Stúdió Kft., és a 3h Építésziroda Kft. közös generáltervezésében, valamint a CONSULTANT Építési Szakértő Tanácsadó Mérnök Iroda Kft. lebonyolításában valósulhatott meg.

A már több hazai és nemzetközi elismeréssel is büszkélkedhető épületben most a Market szervezésében, ünnepélyes keretek között került sor a

tanúsítványok átadására, illetve a létesítményben elhelyezett, a kivitelezésben közreműködők nevével ellátott bronztábla leleplezésére.

 



A táblaavató ünnepségen beszédet mondott:

  • Fülöp József DLA, a MOME rektora (építtető)

  • Wolf András, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója (kivitelező)

  • Plájer János, az Óbuda Építész Stúdió Kft. képviselője (tervező)
  • Gunther Zsolt, 3h Építésziroda Kft. képviselője (tervező)
  • Pető László, Consultant (lebonyolító)


A jövő értékét képviseli az épület

Fülöp József a MOME rektora üdvözölte az esemény résztvevőit és elmondta, nagyon fontos a számukra, hogy egy ilyen szakmai díjat kapott az épület. Kiemelte,

„ez egy olyan ajándék, aminek a megélése folyamatos örömöt ad számunkra. Szeretném megköszönni minden projektben résztvevőnek, hogy egy olyan épületet hozhattunk létre, amibe beleszerethettünk és olyan eredménnyel hozhattuk létre, ami nem csak a 20. alkalommal kiírt építészeti nívódíj pályázatnak a díjazottjai között szerepelhet, hanem a jövőre tekintve is megalapoztunk egy értéket."
 



Wolf András a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója szintén köszönetét nyilvánította a nívódíjtábla leleplezése előtt, és ennek kapcsán elmondta, „mindig izgalmas és érdekes egy díjátadó ünnepségen részt venni, főleg úgy, hogy ennek én is a részese lehettem. Jó érzéssel tölt el, hogy elismerték a munkánkat.„

Visszaemlékezett arra is, mennyire átalakult a campus területe azóta, amióta 2014-ben elkezdődött a kivitelezés. „2014-ben egy konzorciumban kezdtük meg a munkálatokat, ahol a sok közül egy műhelyház építése volt az első feladatunk. Ezt követően a második és harmadik ütemben már önállóan végezte a feladatot a Market.” Hozzátette,

a helyszínen, ahol a kivitelezést megkezdték, már szinte semmi sincsen úgy ahogy akkor volt, azóta már minden átalakult: egy új egyetemi campus valósult meg.

„A korábbi campushoz képest egy évszázadnyi különbséget láthatunk. Érdekes volt megtapasztalni azt a más gondolkodásmódot, ahogy a tervezők és megrendelők viszonyultak a projekt megvalósításához. Azt gondolom, hogy tanulhatunk belőle, hiszen megismerhettünk egy másik szemléletmódot. Azt sem felejtem el sosem, amikor abban kellett döntést hozni, hogy a műhelyház milyen homlokzati téglaburkolatot kapjon. Átnéztük az összes magyarországi és külföldi téglát, majd végül ki tudtuk választani a legmegfelelőbbet. Látható, hogy megérte, hiszen az épület egy nagyon extra homlokzattal készült, amely a különleges megjelenését képezi a komplexumnak.”

- idézte fel a műszaki igazgató a sikeres csapatmunkát.
 


Több kihívás ellenére is mindenki a szívén viselte és magáénak érezte ezt a projektet

Wolf András arról is beszámolt, hogy a MOME projektjénen igazi kihívást jelentett számukra a műtárgyak, berendezések és speciális eszközök megvásárlása, amelyekkel korábban nem igazán találkoztak kivitelezések során. Hozzátette, könnyedén belejöttek és az a speciális szerkezetépítés által, amelyet a tervezők megálmodtak egy olyan extra feladatot sikerült megvalósítani, ami hozzájárult, hogy az épület kiérdemelhesse a Nívódíjat.

„Ma talán a kivitelezők munkája kap egy elismerést és díjat, de ez valójában csak egy részét képezi a teljes folyamatnak, és a projekt megvalósulásához minden szereplőnek kellett az alázatos, szorgalmas és kitartó munkája, hogy idáig eljussunk. Ezért szeretném megköszönni az egyetemnek, a tervezőknek, a műszaki ellenőrnek és a kollégáimnak is azt a csapatmunkát, amit mindenki a szívén viselt és magáénak érezhetett: ezt az épületet.”

- nyilvánította ki háláját a műszaki igazgató, továbbá bizakodóan kívánta, hogy másoknak is csaljon mindig annyira mosolyt az arcára az épület, akárcsak neki.

 

Páratlan építészeti alkotás jött létre

Plájer János, az Óbuda Építész Stúdió képviselője is köszönetét fejezte ki minden a projektben résztvevő számára, akik nélkül nem tudott volna létrejönni ez a páratlan építészeti alkotás. Kiemelte a MOME szakértői közreműködését: „a kezünket fogva irányítottak bennünket, hogy minden apró részlet a helyére kerülhessen és jól tudjon majd funkcionálni az épület.”

„Ez az alkotói folyamat számunkra is izgalmas, és sok tanulsággal járt. A tervezési mechanikát folyamatosan finomítjuk a megrendelői igényeknek megfelelően.”

- összegezte a projektet Plájer János.

 


A résztvevők olyan szakemberek, akik mindent tudnak az építésről

A 3H Építésziroda képviselője Gunther Zsolt is örömét fejezte ki a projekt kapcsán és elmondta: „Milyen jó, hogy ilyen tarkák vagyunk. Egy nagy csapatról van itt szó, hiszen rengetegen voltak itt, és most együtt ünnepelhetünk.” Hozzátette, „nagyon örülök ennek a díjnak, de nem csak ennek, hanem a további díjaknak is, amelyeket a harmadik ütem megnyert. Fontos az is, hogy nemzetközi szinten is megméressük magunkat, az épületet.” Rámutatott:

 „Hiszen nagyon hosszú út vezetett el odáig, hogy egy általános elfogadott terv születhessen, ezt követően pedig rengeteg munkánkba telt, hogy meg is tudjuk építeni, de sikerült.”

Hozzátette, már több nemzetközi díjra is jelölték az épületet, amelyeknek pár nap múlva lesz az eredményhirdetése. Emellett visszaemlékezett arra is, milyen megrendelői elvárásoknak kellett megfelelniük, és hogy hogyan működtek együtt azokkal a profikkal, akik mindent tudnak az építésről. Elmondta, a projekt komplexitása miatt rengeteg nehézéggel kellett szembenézniük, és helyenként komoly viták is kialakultak. Kiemelte, végül sikerült kompromisszumokat kötni, és sikeresen zárhatták a projektet.
 



Végül, de nem utolsó sorban a Consultant lebonyolítójának képviselője, Pető László lépett elő, aki elmondta, jó újra itt lenni. Hogy lehet a designt tanítani, kérdezte egyszer, majd kifejtette:

"Designt tanítani annyi, mint igényességre nevelni. Ezzel az igényességgel ismerkedtem meg a MOME kampuszának építése során. Az elejétől a végéig részt vettünk ebben kollégáimmal, amely minden részletében megvalósult. Örülök, és nagyon szépen köszönöm mindenki munkáját, akik ebben részt vettek.”

Ezt követően átnyújtották a tanúsítványokat a projekt díjazottjainak.
 

 

A megújult campus szabadabb, kreatívabb alkotói légkört biztosít

Az épületeket Csomay Zsófia és Németh Tamás (CET Budapest Kft.) tervezték. A Műhelyház mind a hagyományos, mind az innovatív tárgy- és téralkotási tevékenységeknek otthont biztosít. A beruházás második szakaszában a campus területére három új épületet és két műemléki rekonstrukciót terveztek Csillag Katalin és Gunther Zsolt (3h Építésziroda) irányításával.

A projekt során a két meglévő épületet átalakították, valamint három új létesítményt hoztak létre a Zugligeti úton.

 A megvalósított beruházás kivitelezői hűen lekövették a tervezői és építtetői szempontokat, az egészet és a részleteket tekintve mind technikai, mind esztétikai szempontokból kiváló alkotásokat hoztak létre.

 

 

Galéria

Iparági hírekMarket Építő Zrt.Óbuda GroupnívódíjakÉpítőipari Nívódíj3H Építésziroda Kft.MOMEoktatási beruházásiskolaépítés

Hírlevél

Hirdetés