2024.04.25, Csütörtök
Látványos látogatóközpont épült a Richter Gedeon gyógyszergyár 120. évfordulójára a MEVA zsalurendszereinek segítségével
A Látogatóközpont fotósa: Réthey-Prikkel Tamás

Látványos látogatóközpont épült a Richter Gedeon gyógyszergyár 120. évfordulójára a MEVA zsalurendszereinek segítségével

MEVA Zsalurendszerek

2022.03.26. 18:30

A GEDI Építő Kft kivitelezte a Ladányi és Társa Kft, mint generál kivitelező felkérése alapján, a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár alapításának 120. évfordulójára a Gyömrői úton megépült új Látogató Központ fogadóépületének látszóbeton minőségben elkészült monolit vasbeton szerkezetét, a generáltervező a ketteS műterem Kft. volt.

Az épület megvalósításához szükséges zsaluzat tervezését és elkészítését a MEVA Zsalurendszerek Zrt végezte. A felépítmény geometriája és az előírt betonfelületi minőség egyedi zsaluzat tervezését igényelte. A megrendelő tervezett lenyomatú látványbeton felületeket kért. A zsaluzatot úgy kellett kialakítani, hogy betonozási munkahézagból eredő lenyomat sehol ne jelentkezzen az elkészült vasbeton felületeken.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

 

MEVA-fejlesztésű zsaluhéjat használtak

Első ütemben ezért a belső felirattal rendelkező fal készült el a födém alsó síkjáig, majd pedig a szemben lévő dőlt oldalfal a födémmel együtt. A homogén, zsalulenyomat nélküli felület kialakításához a kivitelező GEDI Kft. a MEVA által kifejlesztett, saját anyagával hegeszthető, teljes keresztmetszetében műanyag zsaluhéjat használta.

 

 

A műanyag zsaluhéj elemek a helyszínen, a zsaluzaton összehegesztve illesztési lenyomat nélküli homogén felületet adtak. A betonfalon megjelenő minták, illetve feliratok a zsaluzatban a kivitelező által előre pontosan elhelyezett kirekesztő profilokkal készültek. A magas felületi minőség nemcsak a falaknál, hanem a födém alsó felületénél is követelmény volt, ami ugyancsak a MEVA műanyag zsaluhéj összehegesztésével valósult meg.

 

 

Volt, hogy hűteni kellett a zsaluzatot

A feladat legnagyobb kihívása az volt, hogy a helyszíni táblahegesztéseket követően, a teljesen homogén felület elérése érdekében a hegesztési varratokat el kellett polírozni. Emellett a zsaluzási időszakban az extrém, közel 40 fokos levegő hőmérséklet és a tűző nap miatt, az összehegesztést követően és a betonozást megelőzően szükséges volt a zsaluzat hűtése.

Az elkészült szerkezetek kimagasló minőségét a precíz zsaluzás, és az új héjtechnológia mellett az alkalmazott betontechnológia és a fokozott figyelemmel végzett betonbedolgozás tette lehetővé.

 

 

Galéria

Iparági hírekMEVA Zsalurendszerek Zrt.Gedi Építő Kft.Ladányi és Társa Kft.építőipari cégekinnovációtechnológiaBudapestketteS műterem Kft.