2024.04.18, Csütörtök
Felkerült az emléktábla a Nívódíjas Békéscsabai Röplabda Akadémia épületére

Felkerült az emléktábla a Nívódíjas Békéscsabai Röplabda Akadémia épületére

magyarepitok.hu

2022.05.05. 15:18 - Bíró Beáta

A legrangosabb szakmai elismeréssel kitüntetett épületet a SWIETELSKY Építő bő egy év leforgása alatt építette meg.

Hirdetés

Már két éve használják a röplabdát szerető fiatalok a Békéscsabai Röplabda Akadémia épületét, amely „Középület / sport és szabadidős” kategóriában nyerte el a 2021. évi Építőipari Nívódíjat. Az elismerést büszkén hirdető táblát április 26-án leplezték le a sportcsarnok bejáratánál. A pályázati felhívást 2021. évben huszonegyedik alkalommal hirdette meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA).

 

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

A beruházó Békéscsabai Röplabda Sportegyesület 2019 márciusában kötötte meg a kivitelezési szerződést a SWIETELSKY Építő Kft.-vel, amely egy év múlva, 2020 áprilisára el is készült az épülettel. Az akadémia sportcsarnoka 2020. májusában kapta meg a jogerős használatbavételi engedélyt, ettől kezdve a békéscsabai röplabda utánpótlás-képzésének emblematikus helyszínévé vált. Az Éptőipari Nívódíj hivatalos átadójáról stábunk videot is készített. 

 

 

Az álmok hívták életre a sportlétesítményt

„A Békéscsabai Röplabda Akadémia létrejötte egy valóra vált álom, a klub történetének egy meghatározó eseménye, hiszen olyan értéket teremtettünk itt Békéscsabán, amit nem csak a nívódíj honorál, hanem a mindennapos használat, az, hogy számos rendezvényt tudunk a városba hozni. Hétről-hétre teltház van az akadémián, a mindennapok során mintegy 300 gyerek sportol itt és a felnőtt csapat is itt edz” – fogalmazott az eseményen Baran Ádám, a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület elnöke.

 

 

A kivitelező SWIETELSKY Építő Kft. több szálon kötődik Békéscsabához, nem véletlen, hogy a megvalósító csapat számára „szerelemprojekt” lett a sportcsarnok. A megyeszékhelyen található a vállalat Útépítési Üzletágának Délkelet-magyarországi Főmérnöksége, de a cég komoly pozíciót szerzett a magasépítésben is. A vállalat ráadásul a felnőtt röplabdacsapat névadó szponzora is.

„Ügyvezetésem óta ez a 25. építőipari díja a cégnek. Nekem, mint első számú vezetőnek fontos, hiszen a vállalat rangját, imázsát emeli, de ezek a szakmai elismerések azok miatt a kollégáim miatt is jelentősek, akik ezeket az épületeket kivitelezői oldalról megvalósították álmatlan éjszakák, átdolgozott hétvégék és sok-sok túlóra áldozatát is vállalva”

– mondta lapunknak Bognár Árpád ügyvezető, aki hozzátette: jó érzés, hogy a csarnokkal hozzájárulhattak a békéscsabai fiatal röplabdázók minőségi sportolási lehetőségeihez. Az építőmérnök fiatalkorában maga is sportolt, sőt edzősködött is, nem csoda tehát, hogy szívüggyé vált a létesítmény kivitelezése, amelyet a legmagasabb szakmai színvonalon végeztek el kollégái. Bognár Árpád az ünnepélyes átadón valamennyi alvállalkozó munkáját is megköszönte.

 

 

Nívó = színvonal

A Modern Városok program keretén belül megvalósult, 2803 négyzetméter hasznos alapterületű épület szívét az 1450 négyzetméteres játéktér jelenti, ahol térelválasztási lehetőséggel - egyszerre három szabványméretű, hitelesített röplabdapálya kapott helyet. A csarnok ráadásul olyan modern LED-világítást kapott, amely HD-közvetítésekre is alkalmassá teszi a helyszínt. A létesítmény tehát mindenben megfelel a nemzetközi versenyek rendezési követelményeinek.

A sportolást segíti 6 csapatöltöző, külön edzői és játékvezetői öltözők, orvosi- és elsősegélyszobák, valamint egy külön konditerem. A nézőtéren 180 ülőhelyet és 60 állóhelyet alakítottak ki. Az épületben hőszivattyút építettek, a tetőn pedig napelemrendszert helyzetek el.

 

 

„Az építkezés kihívása az volt, hogy mivel a csarnok egy működő tanintézmény udvarán épült fel, a munkák során alkalmazkodni kellett valamilyen szinten a diákokhoz, a kinti foglalkozásokhoz.” – idézi fel Molnár Ferenc projektvezető. A hajtóerőt számára helyi kötődése adta: „Békéscsabán születtem, itt élek a családommal és bízom benne, hogy a most még kicsi gyermekeim hamarosan ebben az épületben fognak sportolni, amelynek létrehozásában tevékenyen részt vettem.”

 

Sikeres választás volt az Akadémia jelölése a Nívódíjra

Nem véletlenül a Békéscsabai Röplabda Akadémia épületével nevezett be a SWIETELSKY a 2021-es Nívódíj pályázatára. Előhegyi Tamás területi igazgató szerint ez egy olyan mintaprojekt volt, amilyennek minden beruházásnak lennie kellene.

„Sajnos mostanában nagyon ritka az építőipari, megrendelői körben az a fajta hozzáállás, amit itt tapasztaltunk. Volt egy cél, amelyhez ragaszkodott a beruházó, megvolt a megfelelő sportszakmai háttér, volt egy jó tervező, szoros kontroll a műszaki ellenőrök személyében, a kivitelezők pedig – szerintem – a cég egyik legjobb csapata. Jó látni, hogy egy olyan épületet hoztunk létre, amelyet konkrét funkcióra terveztek, emellett impozáns és nem utolsó sorban nap mint nap használják, törődnek vele – számomra ez az igazi elismerés.”  

Előhegyi Tamás azt is hozzáfűzte, hogy a projekt megvalósítása során végig segítették egymást a különböző szereplők és együtt oldották meg a feladatokat.

 

 

Az emléktábla átadóünnepségén egyébként ott volt a teljes stáb, amely részt vett az előkészítésben, a kivitelezésben, a nívódíj pályázat összeállításában, valamint a gazdasági ügyek intézésében.

 

A város és a helyi röplabdaélet büszkesége lett az Akadémia

Békéscsaba büszke arra, hogy a létesítmény elnyerte a legrangosabb hazai szakmai elismerést.

„Az egész város, a lakosság elismeréssel beszél az épületről. Az akadémia sok más sportlétesítmény - a futballstadion, az atlétikai pálya, a városi sportcsarnok – közelében épület, emiatt egy igazi városi sportcentrum része lett, amely otthona az utánpótlásképzésnek. A BRSE utánpótláscsapatai évről évre bajnoki aranyért vagy éremért játszanak, kiváló szintet képviselnek a női röplabdázásban és a női csapatunk is már 9 éve a magyar bajnokság érmeiért versenyez. Az akadémia pedig a sportág európai szakembereinek elismerését is kivívta.” – mondta Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.  

 

 

A Magyar Röplabda Szövetség életében egyedülálló módon, májusban három utánpótlás döntőt rendeznek a megyeszékhelyen, majd Országos Diákolimpia Döntő, illetve a felnőtt válogatott egy Európa-bajnoki selejtező mérkőzésének is helyszíne lehet az akadémia. A Nívódíjas épületről a Magyar Építők korábban bemutató kisfilmet is készített.

 

Galéria

Iparági hírekSwietelsky Magyarország Kft.Építőipari NívódíjBékéscsabasportberuházásoksportcsarnok

Hírlevél

Hirdetés