2024.10.16, Szerda
Mintegy 15 kilométeres székelyföldi sztrádaszakasz építkezésére készülnek - kiírták a közbeszerzést
Illusztráció

Mintegy 15 kilométeres székelyföldi sztrádaszakasz építkezésére készülnek - kiírták a közbeszerzést

magyarepitok.hu

2024.10.15. 11:18 - Szabó Ákos

Hegyi pálya épül majd a tervek szerint 21 felüljáróval és viadukttal.

Hirdetés

Az Erdélyt Moldvával összekötő A8-as autópálya újabb székelyföldi szakaszára, a Gyergyóalfalu-Ditró sztrádaszakaszra kiírták a közbeszerzési eljárást – közölte hétfőn Sorin Grindeanu román közlekedési miniszter a Facebook-oldalán.

A Kolozsvár és Marosvásárhely közti 2x2 sávos út utolsó szakaszát, melyből az A8-as kiindulhat, tavaly nyáron adta át a Strabag és a Geiger konzorciuma Aranyosgyéres (Campia Turzii) és Maroskece (Chetani) közötti 15,7 kilométerét - 9 hónappal a határidő előtt.

 

Wikimedia

 

Közel 100 milliárd forintból tervezik felépíteni az útszakaszt

Az Erdélyt és Moldvát összekötő autópálya Marosvásárhely és a moldvai Ungheni között épül és a Székelyföldön is áthalad. A Hargita megyei Gyergyóalfalu és Ditró közötti rész a második székelyföldi szakasz, melynek tervezésére és kivitelezésére kiírták a közbeszerzési eljárást.

A vonatkozó szerződést hétfőn tették közzé az elektronikus közbeszerzési rendszerben (SEAP), az ajánlatokat november 25-ig várják. Sorin Grindeanu közölte, hogy a 14,4 kilométeres Hargita megyei szakasz elkészítésének költsége 1,2 milliárd lej (96,7 milliárd forint).

 A kivitelezőnek 34 hónap alatt kell megépítenie, ebből 10 hónap a tervezési időszak. A gyergyószéki szakasz a négy hegyvidéki szakasszal rendelkező sztráda egyik legnehezebben kivitelezhető része, 21 felüljáró és viadukt tartozik hozzá, három ezek közül vadátkelő. Gyergyóalfalunál közúti csomópont is lesz.

A miniszter szerint a Gyergyóalfalu-Ditró szakasz az első a sztráda négy, együtt 116 kilométeres hegyi szakasza közül, melyre tendert hirdettek.

 

Az A8-as további szakaszai

A következő a Maros megyei Sóvárad és Gyergyóalfalu közötti 32,4 kilométeres szakasz lesz. November végéig a Ditró és a Neamt megyei Gerinces (Grinties) közötti 37,9 kilométeres szakaszra, míg a Gerinces és Piprig közötti 31,5 kilométer szakaszra is tendert hirdetnek – írta.

Az Economedia.ro román gazdasági portál emlékeztet: a 23,5 kilométeres Nyárádszereda-Sóvárad szakasz tervezésére és építésére korábban kiírt tenderre eddig két török vállalat jelentkezett.

Az első székelyföldi szakasz kivitelezési szerződését februárban írták alá, a Marosvásárhely és Nyárádszereda közti szakasz megépítésére a török Nurol Insaat Ve Ticaret AS kapott megbízást. Az A8-as autópálya Marosvásárhely, valamint a Románia és Moldova határán fekvő Ungheni között húzódik majd 304 kilométer hosszan.

 

ÚtépítésGeigerStrabagMarosvásárhelyDitróGyergyóalfaluNurol Insaat VE Ticaret ASautópályaSzékelyföldErdélyRomániaútépítéshídépítés

Hírlevél

Hirdetés