2024.04.24, Szerda
Bimonit – Az IFC gyakorlati alkalmazása

Bimonit – Az IFC gyakorlati alkalmazása

2022.06.17. 15:12

A nemzetközi trendek alapján ma már az építőipari projektek esetében is megjelenik elvárásként a nyomonkövethetőség, valamint az épületinformációs modellezés (BIM) használata és ismerete. Az IBCnet által kifejlesztett Bimonit rendszer ezt objektum- szinten is képes menedzselni: a tervezéstől kezdve lehetővé teszi, hogy valamennyi, a tervben szereplő objektum valamennyi eseménye megtervezhető és követhető legyen, ráadásul mindezt BIM alapokon végzi el.

Egy ilyen rendszer azonban csak akkor lehet életképes, ha egyfelől képes a projektek valamennyi résztvevőjét közös platformra hozni, illetve képes kommunikálni a projekt résztvevői által használt egyéb (pl. tervező) rendszerekkel. Az egyedi szigetrendszerek önálló adatbázisainak kora lejárt, helyüket átvették a nemzetközi szabványokat alkalmazó, adatcseréket lehetővé tevő szoftverek. Ma már csak azok az alkalmazások maradnak hosszútávon használhatóak, amelyek képesek az együttműködésre. Ezt a Bimonit esetében az az IFC (Industry Foundation Classes) szabvány szerinti működés teszi lehetővé, így kommunikál pl. a rendszer az Archicad tervező szoftverrel egy beépülő modul segítségével.

 

 

De mi is az az IFC?

Általánosságban az épület, a környezet, az infrastruktúra digitális leírása. Az építőipar olyan digitális, nyílt, és nemzetközi szabványa (ISO 16739-1:2018), ami olyan gyártósemleges leírásokat is tartalmaz amelyek rendkívül sokrétűen alkalmazhatóak az építőipari projektekben, szoftverekben és eszközökben.

Az IFC teszi lehetővé az építőipar számára, hogy az információ megosztása könnyen megvalósítható legyen az építőipari projektekben. A szabvány biztosítja a végfelhasználók számára a professzionális együttműködést, függetlenül attól hogy melyik szoftver- alkalmazást használják.

Igazából egy szabványosított adatmodell, ami objektumok, folyamatok, emberek, leírásait, anyagait, tulajdonságait tartalmazza. Nemcsak arra képes hogy egy épület tervdokumentációját leírja, de képes az üzemeltetésével, energiagazdálkodásával, és a különböző folyamatai ütemezésével kapcsolatos adatok leírására is.

A Bimonit az épületek nyilvántartását az IFC elvárásainak megfelelően oldja meg és terjeszti ki a projektek nyomonkövetéséhez szükséges eseményekkel és esemény- template-ekkel.  A szabvány használatának hála, a projekt 3 dimenzióban történő követéséhez már nincsen szükség tervezőrendszer használatára sem, a Bimonit saját 3D megjelenítő modullal rendelkezik, ahol a projektek szereplői jogosultságaiknak megfelelően láthatják az egyes, 3D objektumokhoz tartozó eseményterveket, illetve a megvalósult eseményeket.

A Bimonit egy kitűnő példája annak, hogy miért érdemes és hasznos a nemzetközi szabványokat implementálni, miként könnyítik meg azok valóban az együttműködést különböző alkalmazások között.

A KFI_16-1-2017-0101 számú projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a VÁLLALATI KFI_16 pályázati program finanszírozásában valósult meg.

Iparági hírekBimonitinnovációInnovációs és Technológiai Minisztérium