2024.03.28, Csütörtök
Mesterséges intelligencia segítségével számlálta a kerékpáros forgalmat a Magyar Közút
Fotó: Asura Technologies

Mesterséges intelligencia segítségével számlálta a kerékpáros forgalmat a Magyar Közút

magyarepitok.hu

2022.06.03. 12:30 - Gyöngyösi Klaudia

Innovatív kerékpáros forgalomszámlálási rendszert tesztelt a Magyar Közút és az Asura Technologies.

Hirdetés

Sikeresen zárult a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a magyar tulajdonú Asura Technologies Zrt. kerékpárszámlálási pilot projektje a Megyeri híd pesti hídfőjénél – derült ki a vállalat sajtóközleményéből. A projekt célja, a mérési adatminőség javítása mellett, egy olyan technológia tesztelése volt, amely nemcsak automatizált, hanem valós idejű adatszolgáltatásra is alkalmas.

Az elmúlt évek tendenciái idén is folytatódnak és a tapasztalatok is azt mutatják, hogy egyre többen használják a kerékpárjukat már a hétköznapokon is. A környezetterhelés (levegő- és zajterhelés), illetve a közúthálózat terheltségének csökkentésére szolgáló kerékpár és gyalogoshálózat mérése segítheti a későbbi fejlesztések előkészítését, az egészséges életmód és az alternatív közlekedési módok népszerűsítését, amelyek mind támogatják az ország fenntartható fejlődésre vonatkozó törekvéseit.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018 óta országszerte több mint, 1.000 km kerékpárút kezelését végzi.

A társaság célja továbbra is olyan kerékpárút hálózat üzemeltetése, amely széles körben és biztonságosan használható. Ehhez viszont elengedhetetlenek a megfelelő forgalomszámlálási adatok, melyek segítenek abban, hogy a kerékpározók igényeihez igazodó fejlesztések valósulhassanak meg a jövőben is, például jelzőlámpák kialakítása és új szakaszok építése. Az eddig és jelenleg is használt szenzoros (ultrahang, infravörös, indukciós) és manuális mérési technológia mellett tesztjelleggel egy új megközelítésű adatgyűjtést vizsgált a Közút.

 

A videó analitikai szoftver képes az összes meghatározó paraméter érzékelésére

Az Asura Technologies Zrt. mesterséges intelligencián (Artificial Intelligence – AI) alapuló videóanalitika fejlesztésével foglalkozik, melyet a közúti forgalomszámlálásnál és parkolási megoldásoknál használnak, a világ több pontján, de főként az Egyesült Államokban.

A cég által fejlesztett kerékpáros forgalomszámláló szoftver kamerakép alapján, a személyes adatokra vonatkozó jogszabályok betartásával számlál, kategorizál és rögzíti a forgalom haladási irányát.

A rendszer külön burkolati- és egyéb szenzorok elhelyezése, illetve alkalmazása nélkül, kizárólag kamerák rögzített képeinek feldolgozásával szolgáltat adatokat. A videó analitikai szoftver a kihelyezett kamera látószögébe eső területen képes a forgalom (jármű, kerékpár vagy akár gyalogos) összes meghatározó paraméterének érzékelésére.

A rendszerről készült videós anyag elérhető a Magyar Közút hivatalos Instagram- és az Asura Technologies Zrt. Facebook- és LinkedIN oldalán .

Iparági hírekMagyar Közút Nonprofit Zrt.kerékpárútkerékpárinnovációMegyeri híd

Hírlevél

Hirdetés