2024.03.19, Kedd
A Duna Csoport képviselői Zambiában jártak – első rész
Fotók: Hakainde Hichilema, Zambia elnökének hivatalos Facebook-oldala

A Duna Csoport képviselői Zambiában jártak – első rész

magyarepitok.hu

2022.09.28. 19:54 - Szabó Ákos

Hakainde Hichilemával, az ország államfőjével rendezett találkozón egyeztetett Zambiában Szíjj László, a Duna Aszfalt tulajdonosa és a magyar cég érdekeltségében álló GED Africa vezetősége. Hakainde Hichilema támogatásáról biztosította a Duna Aszfalt szakmai befektetésével épülő út és határhíd projektjét és annak pozitív gazdasági hatásairól adott ki közleményt. Az elnök emellett a kivitelezés minél hamarabb történő megvalósulását sürgette és az erre való tárgyalási hajlandóságáról tett tanúbizonyságot. Szíjj László szintén kifejezte a konzorcium teljes elkötelezettségét a projekt megvalósítása mellett.

Hirdetés

Szeptember 27-én Zambiában találkozott Hakainde Hichilema, az afrikai köztársaság elnöke és a Kasomeno-Mwenda útépítési konzorcium delegációja, melyet Szíjj László, a Duna Aszfalt Zrt. tulajdonosa vezetett, illetve részt vett benne Jászberényi Tamás, a Duna Aszfalt gazdasági koordinációs igazgatója és Klaus Findt, a GED Africa CEO-ja is - derül ki az államfő Facebook-oldalán közzétett közleményből.

 

A Duna Csoport infrastrukturális befektetése Afrikában

 

 

A piacvezető magyar útépítő és a többségi tulajdonában álló GED Africa Ltd fémjelezte PPP-konzorcium egy 184 kilométer hosszú új utat épít a Kongói Demokratikus Köztársaság déli részén található Katanga tartományból a zambiai Mwendába, melynek része egy 345 méteres határhíd is a két ország között. Az új út jelentősen lerövidíti a környék réz-, kobalt- és koltánbányáiból kikerülő termékek útját az Indiai-óceán partján fekvő tanzániai Dar-es-Salaam kikötője felé.

Az előkésztési fázisban már jelentősen előre haladt projektről, melyben az elmúlt évben már fizikai munkálatokat is végeztek, legutóbb a Magyar-Afrika Hét gazdasági napja kapcsán írtunk.

 

Hídterv és látványterv: Speciálterv

 

Előrelépést vár a munkálatokban a találkozótól az elnök

A találkozóról a ZNBC zambiai közszolgálati adó is beszámolt: az adásban megszólaló Hichelima államfő a kivitelezés minél gyorsabb megvalósulását hangsúlyozta, és javasolta, hogy a megbeszélések fókusza ez legyen. Szíjj László a konzorcium a projekt melletti általános és pénzügyi elkötelezettségét hangsúlyozta, illetve kifejtette: készen állnak annak megvalósítására.

 

fotók: Hakainde Hichilema, Zambia elnökének hivatalos Facebook-oldala

 

Régen várt gazdasági fejlődést hoz Zambiába a befektetés

Hakainde Hichilema közleményében támogatásáról biztosította a projektet és a GED Africát is. Kifejtette: az ország örömmel működik együtt a vállalattal és kiemelte, hogy mind a GED Africa, mind Zambia számára fontos a költséghatékonyság, illetve a jó minőségű és megfelelő időben lezajló kivitelezés.

Az elnök kiemelte még: egy ilyen kulcsfontosságú infrastrukturális projekt megvalósulása az ország elmaradott részein rég várt gazdasági aktivitást jelent.

Mindez munkahelyeket és üzleti lehetőségeket teremt majd, és javítja a zambiaiak megélhetését

– hangsúlyozta.

A delegáció Zambiából Kongóba látogat. A kongói látogatásról hamarosan beszámolunk.

Iparági hírekDuna Aszfalt Zrt.GED Africa Ltd.AfrikaútépítéshídépítésSpeciálterv Építőmérnöki Kft.

Hírlevél

Hirdetés