2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

A BIM modell alapú, automatizált rendszerek hozzájárulnak az épületek energiahatékony üzemeltetéséhez
Illusztráció: Envato

A BIM modell alapú, automatizált rendszerek hozzájárulnak az épületek energiahatékony üzemeltetéséhez

magyarepitok.hu

2022.10.12. 10:00 - Kolinek Nóra

A 7D Tender Kft. BIM modellezéssel segíti az energiaválság hatására megnövekedett költségek, csökkentését, optimalizálását.

Hirdetés

Az energiaválsággal nem várt költségek jelentek meg, melyek megterhelik az intézmények működtetését, sőt fenntarthatóságuk, üzemeltetésük is veszélybe kerülhet. Az időszakos bezárások nem jelentenek hosszú távú, hatékony megoldást. Az oktatási és egészségügyi intézményeket nem lehet bezárni, a helyzetben továbbá hotelek, éttermek, irodaházak és bevásárlóközpontok is érintettek.

A 7D Tender Kft. szakemberei BIM modellezéssel igyekeznek támogatni partnereik energiahatékony épületüzemeltetését. A folyamatokba az épület energetikai vizsgálata is beletartozik. A szolgáltatás kiterjed az épület digitális iker modelljének elkészítésén túl az automatizált épületüzemeltetésig.

Meglévő épületek esetén a munka az épület valós állapotának felmérésével kezdődik. Ez egyrészt a geometriai, építészeti felmérést és modellezést jelenti, másrészt az energetikai felmérést, ideértve a hűtés-, fűtési rendszerek, víz, gáz, távhő, elektromos energiaellátást biztosító rendszerek üzemeltetési modelljének elkészítését.

Az üzemeltetési BIM modellel azonnali eredményeket lehet elérni. A rendszerbe integrált IoT szenzorok adatokat küldenek vissza a BIM-be, így megbízható információn alapuló döntéseket lehet hozni a költségek csökkentése érdekében.

A vállalat a BIM megoldásait felhasználva partnerei számára fennmaradási terveket készít a jövő évre, melyben megvizsgálja, hogy milyen költségcsökkentő módszereket lehet bevezetni. Számos létesítmény esetében az üzemeltetők nincsenek tisztában a felhasznált energiamennyiségekkel, nem tudják pontosan, hogy mennyi a havi víz-, gáz-, villany fogyasztásuk.

 

Az automatizált vezérlésű épületüzemeltetés segíti a meglévő rendszerek optimalizálását

Érdemes megnézni a fogyasztást, hol vannak kiugrások, mi okozza azt, hogyan lehet csökkenteni a felhasználást. A nyílászárók cseréjét gyakran a legtriviálisabb költségcsökkentési lehetőségként emlegetik, azonban nem feltétlenül kell azonnal mindent cserélni.

A már meglévő klímák, légkezelők, kazánok, kompresszorok és egyéb nagy villany- vagy gázfogyasztó berendezések esetében sem kell a teljes rendszereket cserélni. Érzékelők használatával, a vezérlés automatizálásával kiszűrhetők a korszerűtlen berendezések. Így nem mindent, hanem csak a valóban nagy fogyasztókat kell kiszűrni, és optimalizálni.

A szokások megváltoztatásával rengeteg energiát lehet megtakarítani. Egy irodaházban a reggeli munkakezdés idején nagyon magas lehet az energiafogyasztás görbéje, hiszen egyszerre kapcsolják be a gépeket. A rendszer optimalizálásával, például a szellőztetés esti órákban történő elindításával, a reggeli nyitáskor nem kell a léghűtésnek maximális kapacitáson mennie, így máris laposabb a görbe.

A 7D Tender Kft. szakemberei az üzemeltetési BIM modellt integrálják az épületüzemeltetési automatizálással. Így egy helyen található meg minden információ: a gépészeti egységek pontos helye, a szenzorok, érzékelők, vezérlők helyzete. Riasztás esetén a modell alapján a karbantartó navigációt kérhet, és a modellen pontosan látja, melyik műszer hol van, a modellből lekérhet az egyes elemekre vonatkozó adatokat (pl. típus, gyártási év, karbantartási munkálatokat, garancia, fogyasztási adatok stb.)

A rendszerek vezérlését össze lehet hangolni, ami időzíthető, programozható, és a BIM modell segítségével egy helyen, egy platformon kezelhető.

 

Iparági hírek7D Tender Kft.BIMépületgépészetdigitalizáció

Hírlevél

Hirdetés