2024.03.28, Csütörtök
A Pannon Egyetem új szabadalmával többszázezer tonna műanyag újrahasznosítása valósul meg
veszpreminfo.hu

A Pannon Egyetem új szabadalmával többszázezer tonna műanyag újrahasznosítása valósul meg

uni-pannon.hu

2022.11.16. 17:45 - Gyöngyösi Klaudia

Az Euroaszfalt Kft. is együttműködési szerződést kötött az Egyetem szabadalommal védett technológiájának hasznosításával az eljárás nagyipari méretű továbbfejlesztésére.

Hirdetés

Új szabadalmat vezetett be a Pannon Egyetem – derül ki az uni-pannon.hu cikkéből. Dr. Vonderviszt Lajos a Tudás- és Technológiatranszfer Központ igazgatója beszélt az egyetem új szabadalmáról a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.

Az Euroaszfalt Kft., az Aszfalt Hungária Kft. és az ÚTGÉP Szerviz Kft. az Egyetem Tudás- és Technológiatranszfer Központjának koordinálásával, valamint az Egyetem Körforgásos Gazdaság Fenntarthatósági Kompetencia Központjának bevonásával együttműködési szerződést kötött az Egyetem szabadalommal védett technológiájának hasznosításával az eljárás nagyipari méretű továbbfejlesztésére.

Ennek következtében várhatóan évi többszázezer tonna finom por és ugyanennyi hulladék műanyag újrahasznosítása válik lehetségessé.

 

Az új innováció aktívan beépülhet a gazdaságba

„A Föld egy zárt rendszer, az anyag- és energiaforrás véges. Emiatt ezeket az anyagokat körforgásosan kell tudnunk felhasználni. Azt valljuk, hogy a szemét erőforrássá tud alakulni, az intézményünk pedig ennek a szemléletnek a jegyében a körforgásos gazdaság zászlóshajója szeretne lenni. Ehhez a szükséges eszközök rendelkezésre állnak, nagyon jó alapokkal indulunk, hiszen oktatóink és kutatóink kiemelkedő munkát végeznek” – nyilatkozta Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellára.

„Az elmúlt időszakban körülbelül 30 milliárd forintnyi pályázatot nyertünk el ilyen és ehhez hasonló projektek megvalósításához. Ez is olyan innováció lehet, amely aktívan be tud épülni a gazdaságba, hiszen azoknak a fejlesztéseknek van értelme, ami a gyakorlatban is az életünket segítheti” – emelte ki Csillag Zsolt.

A témáról szóló beszélgetés ide kattintva visszahallgatható.

Iparági hírekEuroAszfalt Kft.Aszfalt Hungária Kft.ÚTGÉP Szervíz Kft.Pannon Egyeteminnováció

Hírlevél

Hirdetés