2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Megvannak a XXIV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat győztesei: a Magyar Zene Háza és a Postapalota is a díjazottak között

Megvannak a XXIV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat győztesei: a Magyar Zene Háza és a Postapalota is a díjazottak között

epiteszforum.hu, magyarepitok.hu, ligetbudapest.hu

2022.11.29. 15:55 - Kalácska-Nagy Nóra

A Magyar Építő Zrt. kivitelezésével megvalósult épület az első díjat nyerte el, így képviselheti Magyarországot a World Street Journal által támogatott FIABCI World Prix d’Excellence nemzetközi nívódíj versenyen is.

Hirdetés

Kiosztották a FIABCI Hungary Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat díjait. A Párizsi székhelyű Nemzetközi Ingatlani Szövetség, a FIABCI fő célja, hogy a szakmát elméletben és gyakorlatban is fejlessze, nemzetközi szinten mutassa be az ingatlanfejlesztési eredményeket és üzleti kapcsolatokhoz juttassa az ingatlanfejlesztésekkel foglalkozó szakembereket.

A FIABCI Hungary idén huszonnegyedik alkalommal rendezte meg a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot. A pályaművek fogadása idén szeptemberben, bírálata októberben és az eredményhirdetés november 28-án történt meg.

 

A Magyar Zene Háza már számos építészeti díjat nyert

Az epiteszforum.hu cikke szerint idén 12 műfajban indultak a versenyzők, ezek mindegyikénél született kategória győztes. A hazai szakmai szervezetekből és nemzetközi szakemberekből felállt zsűri kiosztott több különdíjat is, amelyekből szintén 12 elismert alkotás részesülhetett idén.

A verseny legkiemelkedőbb elismerése a FIABCI Hungary I., II., és III. díja, a pályázat nyertesei pedig jogosultak Magyarországot képviselni a World Street Journal által támogatott FIABCI World Prix d’Excellence nemzetközi nívódíj versenyen is.

A kategóriák összesített versenyében a Fiabci Hungary díjak az alábbiak szerint alakultak:

I. díj - Magyar Zene Háza

II. díj - A turai kastély felújítása

III. díj - A Postapalota felújítása

A Magyar Zene Háza különleges épülete a Liget Budapest projekt keretében, a japán sztárépítész, Sou Fujimoto tervei alapján a Magyar Építő Zrt. kivitelezésével valósult meg.

Az egyedi kialakítású épület már számos építészeti díjat nyert, legutóbb az amerikai építész szakmát varázsolta el a Magyar Zene Háza, ugyanis a tengerentúl legrangosabb építészeti megmérettetésén, az Architecture MasterPrize (AMP) versenyén elnyerte az Architectural Design of the Year elismerést.

Az építészekből, művészekből, kurátorokból, egyetemi oktatókból álló zsűri az elbírálás során a városligeti épület inspiráló és innovatív jellegét emelte ki.

A Magyar Zene Háza nemcsak Magyarország legtöbbet díjazott fejlesztése lett, hanem Európa egyik legelismertebb épületévé vált és a tengerentúlon is bekerült a legjobbak közé.

- írja a ligetbudapest.hu.

Az alábbi kategóriákban adtak át díjat

Az Irodaház kategóriát az MNB által felújított Postapalota, egyébként több funkciót is magában foglaló épülete és rehabilitációja nyerte. A MNB Ingatlan Kft. beruházásában, az új nevén Buda Palotaként emlegetett épület komplett belsőépítészeti, restaurálási munkálatait a Market Építő Zrt. végezte el, míg az első ütem során megvalósult feladatokért a Magyar Építő Zrt. felelt.

Fotó: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás

Lakóépület kategóriában a Jász utca 72. szám alatti, a CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt. és a ZACC ÉPÍTÉSZIRODA Kft. által tervezett önkormányzati, 35 lakásos társasház nyert. Szálloda kategóriában a turai kastély rehabilitációja nyert, melynek tervezésében a TSPC Kft., a BSE Plan és a fogadóépület tekintetében a PLANT - Atelier Peter Kis vett részt. 

Örökségvédelem kategóriában a Mohácsi Selyemgyár rehabilitációja kapott elismerést a Dombai Építésziroda tervezésével, Művelődés és Környezettudatos kategóriában pedig a Magyar Zene Háza vihette haza a díjakat, melynek tervezője Sou Fujimoto, magyar részről pedig az M-Teampannon Kft. volt.

Az Egyházi építmények között a Robert Gutowski Architects tervezte pátyi Szent II. János Pál pápa templomot díjazta a zsűri. A Közlekedési projektek kategóriát a Tisza-tavi kerékpárút és hidak fejlesztése beruházás nyerte a Speciálterv Építőmérnöki Kft. tervezésével.

Fotó: Speciálterv Kft. 

További kategória volt a Sport és rekreáció, ahol a BORD Építész Stúdió debreceni Aquaticuma kapott elismerést, a Városfejlesztések között pedig a Kőszeg belvárosában található több műemléki épület, nemzeti Kraft-program keretében történő rekonstrukciója nyert.

Az utolsó két kategória még a Vegyes funkciójú épületek és az Egyedi kategóriába nem sorolható fejlesztések csoportja volt. Elsőben a Green Court Offcie/Green Court Residence csoportja vehette át a díjat: a Green Court Office a DPi Design Kft. tervei, míg a Green Court Residence a Bánáti + Hartvig Építésziroda tervei szerint készült. Az Egyedi kategóriába nem sorolható fejlesztések között a Hungexpo együttesének Finta Studio által tervezett fogadóépülete lett kitüntetve.

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

A Hungexpot két szervezet is díjazta

Az est során az egyes szervezetek kiosztották különdíjaikat is:

  • A Magyar Urbanisztikai Társaság a Lakóépület kategóriát is elnyert Jász utcai önkormányzati társasházat díjazta,
  • a legjobb pályázatot benyújtó projekt a Bánáti + Hartvig Építésziroda saját központjának pályaműve lett,
  • a Lakásvásár Média Csoport az Aréna Business Campus A épületét díjazta (Tervező: Vikár és Lukács Építész Stúdió),
  • az Irodakereső.info a LOFFICE Irodaházat (Tervező: Paládi Építész és Mérnök Kft.),
  • a Magyar Építőművészek Szövetsége a Neuschloss Palota felújítását (Tervező: Avraham Yaakobi) tüntette ki,
  • a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a Hungexpo fogadóépületét, amely a KÉSZ Csoport generálkivitelezésével valósult meg,
  • az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége pedig a Hungexpo Kongresszusi és Kiállítási Központ átfogó fejlesztését (Tervező: Finta Studio) díjazta, melynek fővállalkozója a KÉSZ Csoport,
  • a Budapesti Építész Kamara a Hegyvidék Városháza tér projektjét (Tervező: Lenzsér és társa Kft, Platinium Group Kft.),
  • a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a Grand Hotel Esztergom épületét ismerte el különdíjjal (Tervező: Lean Tech Mérnökiroda Kft.), amely a Market Zrt. kivitelezésével valósult meg,
  • a HuGBCC a nyíregyházi Benczúr-Bessenyei tér fejlesztésének (Tervező: S-TÉR Kft.) adott elismerést,
  • a Fiabci Magyar Tagozatának különdíja a Kaposvári Intermodális Közlekedési Központnak járt (Tervező: VIKÖTI Mérnök Iroda Kft.), amely a SWIETELSKY Építő Korlátolt Felelősségű Társaság kivitelezésében jött létre,
  • a zsűri különdíja pedig a Hotel Oktogonnak járt, amely szintén a Market Zrt. kivitelezésével valósult meg. (Tervező: Archikon).
Iparági hírekMagyar Építő Zrt.FiabcinívódíjakMagyar Zene HázaMarket Építő Zrt.Speciálterv Építőmérnöki Kft.KÉSZ CsoportSwietelsky Magyarország Kft.

Hírlevél

Hirdetés