2024.04.20, Szombat
Spakli’21 - Budapest hatalmas lehetőséget kapott a HUNGEXPO megvalósításával
Főkép: Nagy Mihály/magyarepitok.hu Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Spakli’21 - Budapest hatalmas lehetőséget kapott a HUNGEXPO megvalósításával

magyarepitok.hu

2022.12.15. 14:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A teljes fejlesztés a Finta Studió tervei alapján, a KÉSZ Csoport tagja, a KÉSZ Építő Zrt. kivitelezésében valósult meg és vált a modern Budapesthez méltó kiállítóközponttá.

Hirdetés

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által 2021-ben indított SPAKLI’21 podcast aktuális adásának témája a HUNGEXPO átfogó fejlesztése, kiemelten a Kongresszusi Központ. A 2021-ben megújult HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ európai színvonalú környezetet kínál a kiállítóknak, a konferencia szervezőknek és a látogatóknak.

A fejlesztéseknek köszönhetően a HUNGEXPO a jövőben szinte bármekkora konferencia befogadására alkalmas lesz.

Bene János műsorvezető beszélgetőpartnerei

  • Ganczer Gábor, a HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója,
  • Péter Gábor DLA, a Finta Stúdió vezető tervezője, a „Hungexpo Rendezvényközpont Revitalizáció” projekten dolgozó tervezői csapat feje,
  • valamint Kelemen Csaba, a kivitelezést végző KÉSZ Építő Zrt. vezérigazgatója.
Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Organizációs és építéstechnológiai kihívások

A teljes fejlesztés a Finta Studió tervei alapján, a KÉSZ Csoport tagja, a KÉSZ Építő Zrt. kivitelezésében valósult meg és vált a modern Budapesthez méltó kiállítóközponttá a HUNGEXPO. A nagyszabású beruházás során a fővárosi rendezvényközpont területén:

  • felújították és korszerűsítették a meglévő pavilonokat,
  • megépült két új kiállítási csarnok,
  • emellett egy fogadóépület (F1),
  • és egy új kongresszusi központ is létrejött (CK).

Ganczer Gábor a beruházás kezdeteit visszaidézve kifejtette, a kongresszusi központ megépítésének ötlete később bővült csak ki a teljes kiállítási központ felújításával, valamint az új csarnokok, illetve az új fogadóépület megvalósításával. „Ezekkel együtt kerekedett 55 milliárd forintossá a projekt, ezt az összeget természetesen alá kellett támasztanunk számokkal, hogyan fog megtérülni, ezért végig szigorúan tartottuk is magunkat ehhez a keretösszeghez.”

Ganczer Gábor, a HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója

Péter Gábor tervező a projekt jelentőségéről megjegyezte, fel kellett nőni a feladathoz, azelőtt második emberként vett részt projekteken. „Páratlan lehetőséget kaptam arra, hogy a HUNGEXPO emblematikus épületét megtervezhessem, sőt azontúl 11 projektelem elvégzését is rám bízták.”  

Péter Gábor DLA, a Finta Stúdió vezető tervezője

Kelemen Csaba szintén hatalmas lehetőségnek tartotta, hogy a KÉSZ Csoport vezető kivitelezőként, teljes mellszélességgel, 40 éves szakmai múlttal a hátuk mögött állhattak bele a HUNGEXPO nyújtotta kihívásokba.

A vezérigazgató hozzátette, mind organizációs, mind építéstechnológia szempontból óriási kihívást jelentett többek között a Magyarországon egyedi és a GÉPBÉR-Színpad megoldását dicsérő mozgó padlórendszer kialakítása. A gálateremben a széksorok lehetnek teljesen síkban vagy gombnyomásra emelkedő nézőtérré alakulnak. Egy gombnyomásra mintegy 10 perc alatt teljesen eltűnnek, a székeket szó szerint elnyeli a föld, melyek ugyanilyen sebességgel képesek visszaalakulni eredeti formájukba.

Kelemen Csaba, a KÉSZ Építő Zrt. vezérigazgatója

„Ez egy zseniális szerkezet, ami mobilitást ad a rendezvényekre nézve, egyszerre sík és lépcsőként eltolható, tehát szintkülönbségeket lehet létrehozni, szakaszolható, de akusztikailag is megfelelő, továbbá biztonságtechnikai oldalról sem lehet kifogás ellene.”

Ganczer Gábor kiemelte,

Budapest hatalmas lehetőséget kapott a HUNGEXPO megvalósításával.

„Mára van egy olyan kongresszusi központunk, ami gyakorlatilag kulcsrakész, vagyis olyan flexibilitással rendelkezik, amivel bármilyen típusú rendezvényt ki tudunk szolgálni. Ezzel határtalan lehetőség nyílt meg az üzleti turizmus területén.”

A közös munkáról további részletek az alábbi linkre kattintva elérhetők:

https://open.spotify.com/episode/0C4pmavhj7WPKkjROt2nw8?si=p6LHnlBuSxihn7h6_x9m7w

Galéria

Iparági hírekSpakli21KÉSZ CsoportFinta és Társai Építész Stúdió Kft.HungexpoÉVOSZ

Hírlevél

Hirdetés