2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Látványos bemutatóval segíti a Leier és a kertépítési szövetség a szakmát tanuló diákok képzését
Modern füvészkert (Leier Hungária), további fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu, Leier Hungária

Látványos bemutatóval segíti a Leier és a kertépítési szövetség a szakmát tanuló diákok képzését

magyarepitok.hu

2023.02.27. 08:16 - Szabó Ákos

Az installációkat a fővárosi Magyar Gyula Kertészeti Technikumban állították fel.

Hirdetés

A budapesti Kőbánya szakintézményében olyan installációkból álló kiállítást készítettek kertépítő diákok képzésének támogatására, amelyek anyagminőségük és a résztvevők szakértelme miatt kiemelkedőek. Az építőipari gyártó Leier Hungária Kft. gyakorlott kivitelezők részvételével, a MAKEOSZ (Magyar Kertépítők Országos Szövetsége) hathatós együttműködésével és koordinálása mellett segíti elő ezzel a kertépítészeti oktatás fejlődését. A cég adományának és munkájának is köszönhetően a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum részét képező Magyar Gyula Kertészeti Technikum és Szakképző Iskolában állítottak fel kilenc látványos installációt február első felében.

 

A képre kattintva galéria nyílik meg.

 

A Leier teljes díszburkolat kínálatát bemutatják a kiállításban

Mint Brieber László, a Leier díszburkolatok üzletágvezetője lapunknak elmondta, a cég díszburkolat kínálatának minden típusából adományoztak a projekthez termékeket, így térkő, díszfalazó, burkolólap és rézsűkő elemeket is szállítottak. Ezeket kiegészítették különböző zúzalékokkal a talajtakarás- és díszítés funkciókhoz. Ez utóbbiakat a Leier egyik viszonteladó partnere biztosította az egyes installációk típusához és színvilágához illeszkedve.

Az installációk tematikus kialakításához a cég kertépítő partnerei, illetve európai szakmai versenyeken dobogós helyezést elért kertépítő technikus diákok választottak és szállítottak nemesített dísznövényeket.

 

Romantikus terasz

 

Kilenc különböző installációban találták meg a természet és az építőanyagok egyensúlyát

A kilenc installáció jellemzően egy-egy 5x5 méteres területen épült fel. A Leier és a MAKEOSZ segítségével az iskolában a lakóépületek kertjeinek tudatos kialakításához ötleteket adó műveket állítottak fel ideiglenesen. Így készült

  • elegáns szélvédett terasz magaságyással,
  • modern üdvözlőkert,
  • kerti/udvari süllyesztett tűzrakó ülőfalakkal
  • kerti meditációs sarok romfallal,
  • medence-terasz csatlakoztatás vízkidobóval,
  • zöld folyosó (mely házak bevezető járdájaként alkalmazható),
  • kerti tipegősor napozóteraszhoz,
  • valamint rézsű-támfal sarok udvar szegéséhez.

 

Zöldfolyosó

Brieber László kifejtette: mindegyik tematikus installációra jellemző, hogy az építőanyag-, a díszkőzúzalék és a növények egyensúlyára törekedtek kialakításukkor. „Egyik alkotóelem sem nyomja el megjelenésében a másik kettőt, ugyanakkor háttérben maradva kölcsönösen erősítik egymás megjelenését.”

 

Így tervezték meg és építették fel az elemeket

 

Modern kerti tűzrakó

 

Ahhoz, hogy mindez elkészülhessen a Leier munkatársai jelentős mértékű munkát fektettek be, már az előkészületi időszaktól kezdve: az installációk vázlatos megjelenítése, a bemutatott témák kiválasztása egy fél napot vett igénybe, majd a vázlatok Leier termékeinek CAD rendszerbe szerkesztése 2 további nap alatt zajlott le. Az installációk növényzetének integrálásához és a legnagyobb elemek díszköves feldíszítéséhez is mintegy másfél munkanapot dolgoztak előre, majd magukat az installációkat három nap alatt kivitelezték a MAKEOSZ koordinálásával a kertépítő partnerek.

 

Az elbontás után is használjak majd a Leier termékeket

Az üzletágvezető hozzátette még: miután mindezt elbontják majd, az alapanyagokat a technikum megkapja és oktatásra használják majd. „A nemzetközi szakmai versenyeken hasonló termékekkel építik meg a diákok a szigorú tűréshatásokkal zsűrizett vizsgamunkáikat, így a hagyományosan nagy kertépítési kultúrával rendelkező nemzetek képviselőivel (franciák, olaszok, britek) a friss termékek ismeretével felvértezett magyar fiatalokkal veszik fel majd a versenyt” – mutatott rá Brieber László.

 

Modern terasz

 

A minőségi termék mellé minőségi kertépítés is kell

Az együttműködésről megkérdeztük a MAKEOSZ elnökét, Kosztka Ernőt is. Az ágazati vezető kifejtette, a szervezet egyik fő célkitűzése a minőségi kertépítés népszerűsítése és szakmán belüli képviselete, ebbe pedig teljes mértékben beleilleszkedik a projekt.

 

Modern medence

„Az együttműködésben a szövetség tagjait kértük fel, hogy építsék meg a Leier által tervezett standokat. A magas minőségű termék nagyon fontos, de önmagában nem elegendő, hanem ezek precíz, szakszerű alkalmazása adja azt, amit minőségi kertnek nevezünk” – mutatott rá.

 

A MAKEOSZ és a Leier együttműködésével nemzetközi díjazott szakembereket képeznek

 

Rézsűmegoldások

Mint ahogy azt az elnök elmondta, egyáltalán nem ez az első alkalom a szervezet és a Leier együttműködésére. „Évente több projektben is van köztünk együttműködés, szakmai kiállítások keretében, illetve az elmúlt években a szakoktatásban kialakított tehetséggondozó műhely támogatásában is állandó partnerünk a Leier – ebből a műhelyből pedig már két nemzetközi versenyen dobogós csapat is kinőtte magát. A tavalyi évben pedig a versenystandardok bemutatását tartalmazó könyvet is közösen adtuk ki, ami jelenleg egyetemi tananyag is.”

 

Az elmélet és a gyakorlat ugyanolyan fontos

 

Rusztikus romfal

Kosztka Ernő elmondott még egy másik okot is arra, hogy miért különösen fontos az együttműködés. „A szövetség elméleti szaktudást gyűjt össze és közvetít, de az ilyen típusú együttműködések a gyakorlati hitelességet adják.

A szakoktatásban nagyon fontosnak tartjuk, hogy a jövő kertépítő kollégái használható, profi szaktudással lépjenek a munkaerőpiacra – amihez ez a kooperáció nagyban hozzájárul.”

Modern füvészkert

 

Végül kiemelte azt is, hogy a szövetség működésének fontos eleme a stratégiai partnerek támogatása és különösen fontos az is, hogy

a MAKEOSZ a segítségükkel tudja képviselni a szakmában, hogy mi az a minőség, ami egy kertépítő tag munkájában elvárható.

 

Modern füvészkert 2.

 

Az installációkat az alábbi MAKEOSZ-tagok, illetve diákcsapatok építették:

  • Modern kerti tűzrakó - Barack-Virág Kft.
  • Modern terasz - ILGArden Kft.
  • Rézsűmegoldások - Grassmaster Kft. 
  • Romantikus terasz - Prime Garden Kft 
  • Zöldfolyosó - Bokor Péter - felkészítő, Bódi Alex, Gyarmati Lilla, Mihalik Péter, Meszlényi Roland, Nagy Sebestyén, Shinwari Obaidullah
  • Klasszikus kerti tó - Homokay Ádám és Stummer Gergő
  • Rusztikus romfal - KMASZC Magyar Gyula Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola tanulói
  • Modern füvészkert - KMASZC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium tanulói, Gódorné Hazenauer Zita - felkészítő 

Galéria

Iparági hírekLeier Hungária Kft.oktatás

Hírlevél

Hirdetés