2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Bosznia-Hercegovinában készül cementgyár és betonüzemek vásárlására a Mészáros Csoport
lukavaccement.ba

Bosznia-Hercegovinában készül cementgyár és betonüzemek vásárlására a Mészáros Csoport

mti

2023.07.18. 12:20 - Szabó Ákos

A Lukavec Cement éves termelési kapacitása 650 ezer tonna klinkerbeton és több mint egymillió tonna cement. A vállalat 50 százalékos részesedéssel rendelkezik a Vijenac mészkőbányában is, betonüzemei pedig Szarajevóban és Banja Lukában találhatóak.

Hirdetés

A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. kizárólagos tárgyalási jogot biztosító szándéknyilatkozatot írt alá az osztrák Asamer Baustoffe AG 100 százalékos tulajdonában lévő Lukavac Cement d.o.o. felvásárlásáról - jelentette be közös keddi közleményében a Mészáros Csoport és az oszták vállalat. A magyar építőipari csoport ezúttal Bosznia-Hercegovinában terjeszkedik, horvátországi és romániai érdekeltségei mellett tovább erősíti külföldi jelenlétét, hangsúlyozták a közleményben.

A tranzakció várhatóan 2023 végén, az átvilágítási folyamat befejezését követően zárulhat.

A tranzakció a versenyhatóság jóváhagyásától függ - tették hozzá.

 

A több mint 50 éves vállalatot 2001-ben vásárolták meg az osztrákok

A régióban kiváló piaci pozícióval rendelkező Lukavac Cement cementgyártó vállalatot 1974-ben alapították, és 2001-ben az osztrák Asamer csoport sikeresen privatizálta. A cementgyár éves termelési kapacitása 650 ezer tonna klinkerbeton és több mint egymillió tonna cement. A vállalat 50 százalékos részesedéssel rendelkezik a Vijenac mészkőbányában, amely más üzemeknek és építőipari vállalatoknak is szállít adalékanyagot. A vállalat 2014-ben készbeton gyártásával bővítette tevékenységét. A betonüzemek Szarajevóban és Banja Lukában találhatók - ismertették a csoport közleményében.

A közlemény idézte Mészáros Lőrincet, a Talentis Group Zrt. tulajdonosát, aki úgy fogalmazott, hogy

"az akvizíció egyrészt hozzájárul a hazai alapanyag ellátási hiányok csökkentéséhez, másrészt vertikálisan tovább bővíti a Mészáros Csoport építőipari portfólióját egy stabil lábakon álló, a régióban kiemelkedő eredménytermelő képességű iparvállalattal. Külön hozzáadott érték számomra, hogy ezzel a Mészáros Csoport építőipari szegmense is kilép a nemzetközi piacra"

– tette hozzá.

Harald Fritsch, az Asamer Baustoffe AG vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a Lukavac Cement megszerzésével a Talentis Group  egy korszerű, integrált cementgyár tulajdonosává válik a Nyugat-Balkán szívében. A kiváló csapattal működő, korszerű termelést biztosító létesítmények támogatni fogják a Mészáros Csoport vertikális integrációs törekvéseit - áll a közleményben.

Iparági hírekMészáros CsoportBoszniaépítőipari alapanyagokbánya

Hírlevél

Hirdetés