2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

A Market is dolgozik a központi épület szerkezetépítésén a CATL debreceni óriásberuházásában
Fotók és látványterv: Market

A Market is dolgozik a központi épület szerkezetépítésén a CATL debreceni óriásberuházásában

magyarepitok.hu

2023.07.07. 12:06 - Hegedűs Gergely

A kínai tulajdonú CATL akkumulátorgyár munkálatai már zajlanak a Déli Ipari Parkban; a valaha volt legnagyobb összértékű magyarországi beruházásban mintegy 3000 milliárd forintos projektet hajtanak végre.

Hirdetés

A Market Építő Zrt. kivitelezi a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) Debrecenben létesítendő központi gyártócsarnokán a szerkezetépítési munkák egy részét. A kínai tulajdonú CATL jelenleg a világ legnagyobb akkumulátorgyártója, több mint 30 %-os a piaci részesedésük: többek között a BMW, a Ford, Tesla és a Volkswagen is a CATL által gyártott akkumulátorokat használja. 

A Market közleménye szerint az akkumulátorgyár munkálatai már zajlanak a Déli Ipari Parkban.

A valaha volt legnagyobb, mintegy 3000 milliárd forint összértékű magyarországi beruházás keretében eddig a nagytömegű földmunkákat, a talajstabilizálási és ágyazatépítési munkákat végezték el. A mélyalapozási munkák is elindultak már, több épület esetében pedig már a végéhez közelednek a cölöpalapozási munkák.

A szerkezetépítés során a Market egy 500x160 méter befoglaló méretű épületrészt fog kivitelezni (PC Package 1), mely többszintes, közel 80.000 négyzetméteres alapterülettel rendelkezik, a legmagasabb pontja 27 méter.

 

Fotók: Market Építő Zrt.


A Market Csoport számos vállalata érintett a projektben

A közleményben hangsúlyozzák, az elnyert feladatok lefedik a Market Csoport teljes portfólióját és rengeteg kapacitást ölelnek fel a cégcsoport részéről.

Ezek között szerepel statikai földmunkavégzés (a cégcsoporton belül az OKM Kft. szakembereit mozgósítva), monolit vasbeton szerkezetépítés (Moratus Kft.), villámvédelemmel kapcsolatos elektromos munkák (Vilati Kft.), acélszerkezet-beépítés. A munkák legnagyobb hányadát pedig az előregyártott vasbeton szerkezetek gyártása és beépítése jelenti (PREbeton).

Az elnyert munkák tekintetében az építkezésen a PREbeton biztosítja az előregyártott vasbeton szerkezetek 30 %-nak gyártását és kivitelezését. Ahhoz, hogy a projekten ekkora arányban ki tudják szolgálni az előregyártott szerkezetek iránti igényt, nagyban hozzájárul az is, hogy a PREbeton erdőtelki gyárában a tavalyi évben valósult meg a II. üzem átadása által a kapacitásbővítés, amelyről lapunk is részletesebben beszámolt, Csukás Zoltán műszaki vezérigazgató-helyettessel interjút készítve.


Egyedi technológiát alkalmaznak az altalaj adottságai miatt

A közleményből az is kiderül, hogy az MCM Beton a helyszínre telepített egy mobil betonkeverő üzemet, amelynek segítségével kiszolgálható mind a cölöpalapozási, mind a monolit vasbeton szerkezetépítési munkák betonigénye. Ezzel a módszerrel részben tehermentesíthető az építkezés környékén található közúthálózat, ugyanis a mobilüzem az építési területen belül helyezkedik el.

"A feladatok komplexitásából és volumenéből adódóan a projekt megvalósítása rendkívül magas szervezőkészséget, precizitást és profizmust igényel, kiemelten szükség van a részmunkák alapos összehangolására"

- hangsúlyozzák a közleményben.

A cölöpalapozás ez év szeptemberig, a szerkezetépítés pedig az utolsó negyedévben készül el. Az altalaj adottságai miatt a megvalósítás során egy speciális technológiát, úgynevezett „rigid inclusion”-t (talajerősítő cölöpfúrás) alkalmaznak, ami nem jár a furatban található föld kiemelésével.

 


Évente közel 40 projekt a magasépítés teljes spektrumát lefedve

A Market Építő Zrt. az 1996-os megalakulása óta Magyarország egyik vezető építőipari cégcsoportjává vált. A teljes mértékben magyar tulajdonú vállalat az egyik legnagyobb forgalmú és kapacitású, professzionális magasépítő Magyarországon. Évente közel 40 beruházást valósít meg, melyek legnagyobb részét ipari és logisztikai létesítmények, irodaházak és szállodák kivitelezése teszi ki. A magasépítés teljes spektrumát lefedi, egyedülálló anyagok, technológiák és innovatív megoldások használatával. A cég megfelel a XXI. század elvárásainak, folyamatosan növekvő, stabil és tőkeerős. Legfontosabb alapértékei a megrendelőt középpontba állító gondolkodás, a határidő, a költségkeret betartása, és az észszerűen igényes, egyúttal költséghatékony tervezés és kivitelezés.

Iparági hírekMarket Építő Zrt.Debrecencsarnoképítésautóipar

Hírlevél

Hirdetés