2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Energiahatékony Lindab légtechnikai megoldások támogatták a MOL Campus építését
Fotó: Kiss Márk / MOL csoport

Energiahatékony Lindab légtechnikai megoldások támogatták a MOL Campus építését

Lindab

2023.08.22. 10:26 - Kolinek Nóra

A fenntarthatóság és a jó beltéri komfort kiemelt jelentőségű volt a projekt során, melyet a vállalat minőségi termékei kiválóan támogattak.

Hirdetés

2022 végén fejeződött be hazánk egyik legnagyobb volumenű építőipari projektje, Magyarország legmagasabb épületének, a MOL Campusnak az építése. A komplexumban irodaterek, kávézó, fitnesz központ, szépségszalon, munkavállalói étterem és büfé, továbbá a dolgozók által használható szolgáltatóközpont található. Az épületben helyet kapott egy Látogatóközpont, illetve 120 méter magasan egy páratlan kilátást nyújtó panorámaterasz.

A 143 méter magas, 28 emeletes magasház a Market Építő Zrt. generálkivitelezésében valósult meg, a légtechnikai és épületgépészeti rendszerek kivitelezését az ENSI Kft. végezte.

Fotók: Kiss Márk / MOL csoport

A megbízhatóság és minőség fontos szempont volt a tervezés során

A légtechnikai rendszer pontos tervezése kiemelten fontos feladat mind az építőipari, mind az ipari projektek során.

A MOL Campus esetén már tervezési fázisban a megbízható Lindab megoldásokban gondolkodtak mind nemzetközi, mind hazai szinten, hiszen ezek a termékek és megoldások a minőséget, jó beltéri komfortot és az energiahatékonyságot fókuszba helyezve lettek kifejlesztve, így támogatva a fenntartható és komfortos épületek építését.

A MOL Campus légtechnikai kivitelezési tervei a Körös Consult Kft. (Tervező: Gáspár Tibor) munkáját dicsérik, amelyek nagyrészt Lindab termékek betervezésével készültek el – olvasható a vállalat honlapján.

A beépített minőségi Lindab termékek korszerű és energiahatékony megoldást biztosítanak

A magasház légcsatorna hálózatának nagy része Lindab Safe kör légcsatorna rendszer elemeivel valósult meg. Az Eurovent tanúsítvánnyal rendelkező termékek a kisebb átmérőtől az ipari és irodaházi felhasználásra alkalmas nagyobb méretekben is elérhetők, és D légtömörségi osztállyal rendelkeznek.

Továbbá a Lindab Safe egy jól dokumentált rendszer, saját laborban kimért műszaki specifikációk állnak rendelkezésre. A MOL Campus projekt esetén többféle méret került beépítésre a légcsatorna hálózatba, 500 mm-es átmérőig. Mivel könnyen és gyorsan szerelhetők, hatékonyan támogatta a kivitelező szakembereket munkájuk során.

Az irodaház építése során a négyszög légcsatorna elemek jelentős része is a minőségi Lindab négyszög légcsatorna rendszer elemeivel valósult meg. A hő- és füstelvezetés megoldása esetén fontos szempont volt a minőség és megbízhatóság, így rendszer kiépítésénél nagyrészt a Lindab Fire Protect rendszert alkalmaztak. A Lindab négyszög elemek többféle minősítési méretkategóriában elérhetőek, a MOL Campus projekt esetén is többféle méretet alkalmaztak, nagyobb (3000*1700 mm-es keresztmetszetű) csatornák is felhasználásra kerültek.

Mindemellett a hagyományosan szélesebb körben elterjedt pillangószelep helyett íriszes szabályzó került beépítésre a projekt során, ami egy korszerűbb megoldás, magasabb műszaki tartalommal. Előnye, hogy segítségével pontosabban lehet szabályozni és mérni, egyenletesebb áramlást biztosít.

A Lindab légcsatorna komplett rendszerekben elérhető, kiegészítők széles tárháza segíti a szakemberek munkáját. Emellett minőségi svédacél alapanyagból készülnek Z275-ös bevonatú horganyzott acélból, C3 korrózióvédelmi osztállyal, így kiváló állékonyság jellemző a termékekre.

Fókuszban a fenntarthatóság

A MOL Campus a legszigorúbb fenntarthatósági elvárásokat teljesíti. Az épület Magyarországon egyedülálló módon a BREEAM Excellent után a LEED Platinum minősítést is megszerezte, amely az elérhető legmagasabb szintű elismerés az épületek fenntarthatósági minősítése terén. Tehát mind a tervezési, mind a kivitelezési fázisban kiemelten fontos volt a legmagasabb szintű fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartani.

Mindez teljes mértékben összhangban van a Lindab stratégiájával és törekvéseivel, a fenntarthatóbb épületek tervezésének és megvalósításának a támogatásával. A minősítések miatt a dokumentáció fontos eleme volt a projektnek, a teljesítmény nyilatkozatok, minősítési nyilatkozatok és egyéb szabványok tekintetében, amelyben a Lindab szakemberei nagymértékben támogatták a tervező és kivitelező szakágakat.

Továbbá egy ilyen volumenű projekt esetén kiemelt szerepe van a pontos ütemezésnek, így megbízható pontosan szállító partnerekre volt szükség annak érdekében, hogy ne csússzon a projekt. A Lindab légtechnikai termékek napra és órára pontosan, a kért ütemezés szerint kerültek kiszállításra, ezzel is támogatva a kivitelező szakemberek munkáját – olvasható a közlemény zárásában.

Iparági hírekLindabMarket Építő Zrt.MOL CampusfenntarthatóságBudapest

Hírlevél

Hirdetés