2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Innováció a mélyépítésben: lézerszkennerrel felszerelt drónokat tesztel a STRABAG
facebook.com/strabaghungary

Innováció a mélyépítésben: lézerszkennerrel felszerelt drónokat tesztel a STRABAG

facebook.com/strabaghungary

2023.09.16. 08:03 - Bíró Beáta

A szerkezet a lombkoronaszintek alatt is tud geodéziai méréseket végezni, ezáltal pontosan látható a földmunka mennyisége már a kivitelezés megkezdése előtt.

Hirdetés

Az építőipari szereplők egyre több esetben használnak innovatív megoldásokat a megnövekedett beruházási igénnyel járó problémák megoldásához. Az építőipar előtt álló kihívásokra megoldást kínál a döntéstámogatások elősegítése automatizált digitális és optimalizált munkafolyamatok kidolgozásával.

A STRABAG Építő Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft. konzorciuma támogatást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán.

Az innovatív építési megoldásokat alkalmazó infrastrukturális projekt célja

  • a megnövekedett munkaerőhiány leküzdése,
  • a kivitelezés minőségének javítása,
  • a költségek és az igénybe vett idő csökkentése.

 

A STRABAG közösségi oldalán látványos videóban mutatja be, hogy miként támogatja a döntéshozatalt és az előkészítést a projekt segítségével tesztelt, LiDAR-ral felszerelt drón. Ez a szerkezetet a zöldmezős beruházások esetén jelenthet óriási segítséget, hiszen ezeknél a projekteknél a kivitelezés megkezdése előtt szükség van egy részletes geodéziai felmérésére a beavatkozással érintett területeken, hogy a várható földmunka mennyiségei pontosabban meghatározhatóak legyenek.

 

 

Jelenleg túlnyomó részt hagyományos geodéziai eszközöket használnak erre a célra, mint például műholdas helymeghatározáson alapuló technológiák, valamint mérőállomások, szintezőműszerek. Ezek méréseiből a célnak megfelelő pontosságú, azonban nem elég részletgazdag felmérések születnek.

A STRABAG által tesztelt drón előnye a kamerás drónokhoz képest az, hogy lézerszkennerrel és mérőműszerekkel szerelték fel. Ezek segítségével aktív távérzékelési folyamatot végez el a mérései során, vagyis letapogatja a területet.

A drón lézerimpulzusokat bocsát ki önmagából és ezek visszaverődését észleli. Ezáltal képes arra, amire elődei nem: a lombkorona szintektől lejjebb is gyűjt adatokat, onnan, ahonnan más eszközökkel csak nehezen vagy időigényes megoldásokkal lehetséges.  

A szerkezet által nyert mérések fontosak ahhoz, hogy a zöldmezős beruházások során pontosan lássák a földmunka mennyiségét már a kivitelezés megkezdése előtt.

  

Iparági hírekStrabagDuna Aszfalt Zrt.mélyépítésinnovációtervezés

Hírlevél

Hirdetés