2024.04.27, Szombat
Korhű burkolatok a debreceni Csokonai Színházban - Egy 150 éves épület értékőrző felújítása
Fotók: Mapei Kft.

Korhű burkolatok a debreceni Csokonai Színházban - Egy 150 éves épület értékőrző felújítása

Mapei Kft.

2023.09.06. 12:22

Ha van igazán értékőrző beruházás, akkor Debrecen egyik emblematikus épületének, az 1865-ben átadott Csokonai Színháznak a felújítása egészen biztosan annak számít. A színház a város egyik nagyon fontos épülete, amely a kulturális misszióját, erejét, továbbá a régióra való kihatását is szimbolizálja.

A Csokonai Színház épületét legutóbb 1983-ban újították fel, de az megközelítőleg sem volt akkora volumenű, mint a mostani, amely 2020 és 2023 között történt meg a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízása alapján.

A generálkivitelező HUNÉP Zrt. gyakorlatilag szerkezetig bontotta vissza az épületet, a színpad alatti részen egészen 6,5 méter mélyre mentek le. A munkálatok a műemlékfelügyelet ellenőrzése mellett zajlottak, tehát fontos volt az értékőrzés.

Ennek köszönhetően az érkezési tér kivételével a színházat a régi stílusában, az eredeti terveknek megfelelően újították fel.

 

Fotók: Mapei Kft.

 

Mapei burkolati termékek két helyszínen

A Mapei termékeit két helyen is használták a szakkivitelezők.

A termékbeépítések egyik helyszíne a lépcsőház volt, ahol a kivitelező LIZ 2000 Bt. a régi - már teljesen leromlott állapotú – műgyanta alapú lépcsősort aprólékos munkával és nagy odafigyeléssel újította fel MAPECOAT I24 epoxi bevonat felhasználásával, és a gondos munka eredményeként tökéletesen meg tudta valósítani a tervező elképzelését, így egy modern műszaki megoldással korhű hatást tudott kelteni.

A termékbeépítés másik helyszíne a főbüfé volt, ahol az egyedi mintázattal megtervezett terrazzo padlóburkolat, lábazat és büfépult, valamint a büféből nyíló külső terasz önhordó terazzo lap padlójának kialakítását – összesen 250 m2-es felületen - a CONCRETIN Kft. végezte el. A kivitelezéshez a Mapei ULTRATOP termékét használták fel.

 

 

Miért esett a választás az ULTRATOP terrazzo burkolatra?

Az értékőrzés jegyében fontos szempont volt, hogy a felújítás előtti padlóhoz hasonló legyen az új burkolat is, exkluzív legyen a megjelenése, valamint az is, hogy illeszkedjen az épületben fellelhető többi – mészkő alapanyagú – padlófelülethez is.

A projekt során olyan megoldásra volt szükség, ami a viszonylag rövid oszloptávolságok között megfelelő burkolatot jelent, és amely egységesen használható mind a belső, mind pedig a külső térben.

A megrendelő számára továbbá fontos igény volt még, hogy a bevonat jól tisztítható és könnyen karbantartható legyen, így az összes szempont alapján esett a választás az ULTRATOP terrazzo megoldásra.

 

 

Egyedi kivitelezés, professzionális műhelymunka

A terrazzo padlót a kivitelező egyedileg készítette el, a tervező által megálmodott megjelenésben, speciális mintázattal. A nagy munka előkészítése részben a CONCRETIN Kft. műhelyében készült el, a helyszínen – a Csokonai Színházban - pedig a véglegesítés, azaz az előregyártott elemek rögzítése és összedolgozása történt meg.

A munka során a CONCRETIN Kft. munkatársai PRIMER SN terméket használtak az alapozáshoz, amibe megerősítés céljából MAPENET 150 üvegszövet hálót ágyaztak, és erre került rá feszültségmentesítő rétegként a MAPEFLOOR PU 410 kötőanyag.

Ezután következett maga a burkolati réteg, ahol az ULTRATOP cementes önterülő habarcsba valódi olasz márvány kőzetszemcséket kevertek be, így jött létre az egyedi terrazzo hatás.

 

 

A falburkolatoknál is a fenti rétegrendet használták a kivitelezők, a táblákat itt KERAFLEX S1 ragasztóhabarcs segítségével erősítették fel a falra.

Ugyanez a burkolat került a külső teraszra is, ahol figyelembe kellett venni a kültéri időjárás okozta igényeket. Itt a kb. 1 m2 méretű és 100 kg súlyú terrazzo táblákat - 5 mm-es hézagolással a vízelvezetés miatt - álpadló lábakra helyezték rá a szakemberek. Az időjárási viszontagságok elleni védelem érdekében MAPECRETE Stain Protection felületkezelő termékkel impregnálták a kész felületet.

 

 

A legspeciálisabb feladat ugyanakkor a büfépult kialakítása volt, ugyanis fontos volt annak az érzetnek a kialakítása, hogy az egész pult egyetlen tömbből áll.

A pulthoz a műhelyben öt nagy elemet készítettek elő a szakemberek, előre kialakítva a toldásokat is.

Az elemeket a helyszínen erősítették fel a lakatos szakkivitelező által elkészített fémszerkezetre, és ott végezték el az összedolgozásokat is.

Az eredmény egy valódi mestermunka lett, de ez nem meglepő, hiszen a CONCRETIN Kft. már olyan korábbi, exkluzív projekteknél is bizonyította szakmai hozzáértését és munkájának kiváló minőségét, mint például a berettyóújfalui zsinagóga, a MOL Campus irodaház és a Szent Imre Gimnázium Budapesten.

 

 

A színház megújult tereiről mindemellett egy látványos videót is készítettek:

 

 

Galéria

Iparági hírekMapei Kft.Hunép Zrt.Concretin Kft.LIZ 2000 Bt.Debrecenműemlékfelújításszínházfelújításépítőipari alapanyagokburkolat