2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

A Környezetvédelmi Terméknyilatkozatokkal újabb lépést tesz a Lindab a fenntarthatóság útján
Lindab

A Környezetvédelmi Terméknyilatkozatokkal újabb lépést tesz a Lindab a fenntarthatóság útján

magyarepitok.hu, Lindab

2023.11.30. 10:10 - Móré Levente

A Lindab Környezetvédelmi Terméknyilatkozatot (EPD) biztosít bizonyos légtechnikai termékeire, mellyel élenjáró a hazai légtechnikai gyártó vállalatok között.

Hirdetés

A Lindab célja, hogy támogassa az építőipar szereplőit a hosszú távú, fenntartható siker és versenyképesség elérésében. Az építőiparban a fenntarthatóság szem előtt tartása és az energiahatékony épületek megvalósítása ma már kezd alapvető követelménnyé válni. A világ egyre nagyobb része igyekszik azonosulni a zöld irányzatokkal, nem véletlenül. Az új épületek egyre jobb energiahatékonysága ráirányítja a figyelmet a beépített építőipari termékek környezeti hatásaira.

Az építkezés során használt anyagoknak, azok előállítási folyamatainak környezeti hatásai jelentősek, és a mi felelősségünk, hogy csökkentsük ezeket.

Az építőipar az egyik legnagyobb környezeti terhelő a világon, amely óriási mennyiségű energia- és erőforrást használ fel, valamint jelentős mennyiségű szemetet termel. Éppen ezért az energiahatékony épületek és környezetbarát építőanyagok alkalmazása hatalmas potenciállal bír a környezeti terhelés csökkentésében.

 

 

A környezettudatos épületek elterjedését több nemzetközi minősítési rendszer támogatja (LEED, BREEAM, WELL). A hazai építőiparban is egyre nagyobb szerepet kap a fenntarthatóság, a vállalatok egyre több figyelmet fordítanak arra, hogy a termékeik és folyamataik zöldebbek legyenek. Ebben az összefüggésben a Lindab úttörő szerepet vállal és újabb lépéseket tesz termékei környezetre gyakorolt hatásának csökkentése érdekében.

A cég nemrég jelentette be, hogy a világon elsőként gyártott fosszilis anyagoktól mentes acélból légcsatornát, továbbá újrahasznosított acélból gyártott légtechnikai termékekkel bővíti a termékválasztékot. A Lindab a saját és partnerei CO2 kibocsátásának csökkentése érdekében tehát az újrahasznosított acélt és a fosszilis anyagoktól mentes acélt választotta, mint „zöldebb alapanyagot”.

Emellett a vállalat az energiahatékonyságot és környezeti szempontokat figyelembe vevő megoldásokat és termékeket kínál, ezek a szempontok rendkívül fontosak a vállalat termékfejlesztései során is. Továbbá a Lindab teljes mértékben elkötelezett a fenntarthatóság mellett, több éves fenntarthatósági terv és célkitűzések mentén végzi az ezzel kapcsolatos tevékenységét.

 

 

Miért hasznos az EPD?

Az EPD, vagyis a Környezetvédelmi Terméknyilatkozat egy olyan hiteles dokumentum, amely tartalmazza egy termék környezeti hatásainak részletes értékelését az életciklus során. Az értékelésben figyelembe veszik az alapanyagok kinyeréséttől a gyártáson és felhasználáson át egészen a termék újrafeldolgozásáig terjedő folyamatokat.

Az EPD segítségével az építőipari szakemberek könnyen kiválaszthatják a környezetbarát termékeket, az építőipar összes szereplője pedig pontos információkhoz jut az épületekbe beépített termékek és anyagok környezeti hatásairól. Így lehetővé válik, hogy egy-egy beruházás során felelősen választhassanak az építőanyagok és termékek között, elősegítve a fenntartható jövő kialakítását az építőiparban.

 

A Lindab termékek EPD-je

A Lindab folyamatosan dolgozik a forgalmazott termékek EPD-jének megalkotásán. A Magyarországon is elérhető termékkör tekintetében a Lindab teli frontlapos mennyezeti befúvók esetén bizonyos termékekre (LCC, LCP és LKP anemosztátok) már elérhető Környezetvédelmi Terméknyilatkozat.

E termékek alkalmazhatók bárhol (irodákban, lakásokban vagy társasházakban), ahol a tartózkodási zónában kis légsebességre, valamint alacsony hőmérséklet gradiensre van szükség a padlótól a mennyezetig. A dizájn és műszaki szempontok mellett így már a zöldebb megoldás is kiválasztási szempont lehet a szakemberek számára.

 

 

Emellett a Lindab a további, Magyarországon is elérhető termékeinek EPD-je készítésén is nagy erővel dolgozik, így például a hazai gyártású, a cég biatorbágyi telephelyén készülő kör keresztmetszetű légcsatorna elemek (pl. az Eurovent tanúsítvánnyal rendelkező Lindab Safe légcsatorna rendszer) Környezetvédelmi Terméknyilatkozatán.

A tervek szerint a nagyobb építőipari projektek során előszeretettel alkalmazott Lindab kör keresztmetszetű légcsatorna elemek Környezetvédelmi Terméknyilatkozata is elkészül 2024-ben, amely mérföldkő lesz a hazai építőiparban.

 

 

Az EPD-vel rendelkező termékek hozzájárulhatnak az építőipari vállalatok hosszú távú sikeréhez és versenyképességéhez is, amelyről részletesebben is olvashat az alábbi oldalon.

 

Iparági hírekLindablégtechnikaKörnyezetvédelemEPDKörnyezetvédelmi Terméknyilatkozatfenntarthatóságfenntartható építési megoldások

Hírlevél

Hirdetés