2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Megszületett a fenntartható közlekedésszervezés új eszköze
FŐMTERV Zrt.

Megszületett a fenntartható közlekedésszervezés új eszköze

magyarepítok.hu

2023.11.15. 12:30 - Móré Levente

A FŐMTERV Zrt. és a BME közös munkájával fejlesztett ITrafficTools névre keresztelt szoftvernek máris komoly nemzetközi visszhangja van.

Hirdetés

A közúti forgalomtechnika tervezése az egyik legösszetettebb mérnöki feladat, amelyben minden közlekedő igényének, lehetőleg konfliktusmentes és hatékony kielégítése a tervezők és az üzemeltetők célja. Bár a ma elérhető technikai megoldások lehetőséget adnak újtípusú megközelítések gyors tesztelésére és a forgalmi helyzetek modellezésére, a rendszerek nem kellően összehangoltak és rugalmasak, így egy-egy csomópont tervezése, akár egy városrész forgalomtechnikai rendszerének kialakítása ma is igen időigényes feladat. Ezen kíván változtatni a FŐMTERV Zrt. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel konzorciumban:

új szoftvert fejlesztettek ki, amellyel nem kisebb feladatot tűztek ki célul, mint az adatalapú tervezés megújítását.

 

A legújabb eredményeket és a közösség erejét is bevetették

Élenjáró hálózati kutatási technológiák és big data elemzési lehetőségek beépítésével a forgalomtechnikai feladatok napi támogatására kínálnak a szektor minden résztvevője számára hasznos megoldást. Az adaptív, vagyis különböző pillanatnyi körülményekhez rugalmasan igazítható forgalomirányítási rendszerek számottevően képesek csökkenteni a közlekedési időigényt, a torlódásokat és ezáltal a közlekedés okozta környezeti terhelés mértékét is (ez a klímahatások mérséklésének egyik legnagyobb hatású, ún. „quick win” eleme).

A konzorciumi munka során a XXI. század technológiáit és egy a közlekedéstervezésben egyedülálló forgalmi modellt ötvöztek: kombinálták a forgalmi modelljeiket a WAZE applikáció állapotadataival, valós idejű forgalmi adatok fogadásával és hálózatkutatási eredményekkel.

Azért esett a WAZE által közölt adatokra a FŐMTERV munkatársainak választása, mert általa rengeteg felhasználó közlekedéssel kapcsolatos információit érhetik el, ezek alapján pedig sikeresen állíthatnak fel meghatározott minták alapján közlekedési modelleket.

 

A szoftverrel naprakész információk birtokában dolgozhatnak a mérnökök

Így jött létre az ITrafficTools névre keresztelt szoftver, amely a fenti elemeket sikeresen ötvöző tervezői programként képes adatalapú és adaptív segítséget nyújtani a tervezői munkához. Használatával naprakész információk birtokában dolgozhatnak a mérnökök.

Az ok-okozati összefüggéseket kiemelő ITrafficTools segítségével felismerhető mintázatok alapján nem csak megállapítható egy-egy beavatkozás eredménye, de prognosztizálható is: egy lámpás kereszteződés tervezésénél a programmal előre tudható, hogy az milyen közlekedési attitűdbeli változásokhoz vezet az adott szakaszon.

A projekt keretében a városokra egyedileg konfigurálható interaktív portál került kifejlesztésre, mely lehetővé tesz egyszerű vizualizációkat és komplex elemzéseket is. A portál az https://itraffictools.fomterv.hu/ oldalon keresztül érhető el egyelőre, hamarosan a nyilvánosság számára is elérhető lesz az ITrafficTools oldal.

 

 

Az ITrafficTools több szempontból segítséget nyújt a közlekedők számára, így például a FÖMTERV ZRT. által ellenőrzött és letesztelt döntések értékelésében, historikus elemzések készítésében, azonnal elérhető forgalmi modellekben is.

 

 

Nemzetközi sikerek az alapos kutatómunka mögött

A szoftverfejlesztést alapos kutatómunka előzte meg, melynek eredményeképpen a Budapesti Műszaki Egyetem kutatói és a FŐMTERV munkatársai nemzetközileg és itthon is elismert, új kutatási eredményekhez jutottak. A BME kutatói, Dr. Tettamanti Tamás és Dr. Varga Balázs olyan eljárást fejlesztettek ki, amely alkalmas a torlódási adatokból forgalmi állapotjellemzők (forgalomnagyság, forgalomsűrűség) becslésére is. Külön említést érdemel a Dr. Kisgyörgy Lajos által kutatott zavarterjedési és előrejelzési modell kifejlesztése is; Bordás Renáta, a FŐMTERV kollégája pedig a változtatható jelzésképű táblákkal kapcsolatos kutatásaival a Friedrich List Díjat is kiérdemelte 2022-ben. Simon Dávid és Dr. Berki Zsolt továbbá kidolgozott egy közlekedésbiztonsági értékelési és minősítőrendszert, amely kiérdemelte az I. Közlekedésbiztonsági Konferencia legjobb idegen nyelvű publikációnak járó díját.

A BME kutatói által kifejlesztett hálózati elemző motor máig kilenc nemzetközi publikációt eredményezett. Ezen eredmények mind az új szoftvert erősítik.

A következő évek számos kihívást, lehetőséget és újdonságot hoznak majd. A FŐMTERV küldetésének tekinti, hogy a felhasználókkal együtt, átlátható módon, adatokat, szakmát és eszközöket összekapcsolva tervezzék a jövő közlekedését, amelynek kiváló példája a hamarosan széles közönség számára is elérhető, páratlan lehetőségeket kínáló tervezőszoftver.

 

A 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00330 számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, a Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása pályázati program finanszírozásában valósult meg.

 

 

Galéria

Iparági hírekFőmterv Mérnöki Tervező Zrt.BMEBudapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemkutatás-fejlesztésforgalomtechnikaközponti forgalomirányítás

Hírlevél

Hirdetés