2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Minden idők legnagyobb beruházási rekordját érte el Magyarország – fókuszban a kapcsolódó ingatlanfejlesztések
Az East Gate PRO (fotók és látványtervek: IFK)

Minden idők legnagyobb beruházási rekordját érte el Magyarország – fókuszban a kapcsolódó ingatlanfejlesztések

magyarepitok.hu

2024.02.22. 16:28 - Szabó Ákos

A kelet-közép-európai régió ipari ingatlanpiacának kiemelkedő szereplőjeként jelenik meg Magyarország idén a világ első számú ingatlanszakmai kiállításán, a MIPIM-en, Cannes-ban. Többek között a folyamatosan az országba érkező külföldi beruházások háttérinfrastruktúrájaként szolgáló logisztikai fejlesztéseken lesz a hangsúly.

Hirdetés

A külföldi működőtőke beáramlás szempontjából a legjelentősebb ipari és logisztikai ingatlanfejlesztések bemutatására fókuszál Magyarország a világ elsőszámú ingatlanfejlesztési kiállításán, a MIPIM-en Cannes-ban március 12-15. között. A nemzetközi kiállításon a magyar jelenlétet erősíti, hogy tavaly a gazdasági nehézségek dacára megduplázódott a Magyarországra érkezett külföldi működőtőke értéke, ami megalapozza a következő évek gazdasági növekedését – írta sajtóközleményében Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK).

 

 

A párizsi magyar nagykövet előadása indítja el a MIPIM-et

Kiemelték: a hazai befektetési környezet pozitív megítélését, a külföldi befektetők töretlen bizalmát és növekvő érdeklődését mutatja az is, hogy a MIPIM központi programjában a Magyarország-stand díszvendégét, Habsburg Györgyöt, Magyarország párizsi nagykövetét kérték fel a nyitóelőadás megtartására „Növekedés a kelet-közép-európai régióban: trendek, lehetőségek és innovációk” címmel.

A magyarországi beruházások népszerűsítésére, a fejlesztési irányok ismertetésére szolgáló standot a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az IFK közösen alakította ki.

 

Joó István

Joó István, a HIPA vezérigazgatója, a Külgazdasági és Külügyminisztérium befektetésösztönzésért és kiemelt magyarországi nagybefektetések megvalósításáért felelős kormánybiztosa kiemelte: „A kormányzati intézkedések sikerességét bizonyítja, hogy miközben világszinten csökken az FDI-áramlás, addig Magyarországon nem visszaesést vagy éppen stagnálást tapasztalunk, hanem a 2022. évi csúcseredményünk megduplázását: a 2023-as esztendő újabb mérföldkő a magyar beruházásösztönzés történetében, miután a pozitív döntésben érintett működőtőke-beruházások összesített értéke meghaladta a 13 milliárd eurót.”

„Nemzetközi szempontból Magyarország a nagy német autógyártók és az ázsiai akkumulátorbeszállítók révén a Nyugat és a Kelet találkozási pontjává vált. Tovább erősíti ezt az állítást az a tény, miszerint a világ tíz legnagyobb akkumulátoripari cégéből már öt jelen van hazánkban”

- ismertette.

 

Ez a háttér szükséges az ipari fejlődéshez

Mint a tájékoztatóból kiderült, mindennek megfelelően többek között az ipari ingatlanpiac meghatározó ingatlanfejlesztői – a HelloParks (a Futureal-csoport tagja), az Infogroup (az IGPark hálózat fejlesztője) és a WING –, valamint az egyik vezető iroda és lakófejlesztő, az ATENOR kiemelt fejlesztéseikkel vesznek részt a seregszemlén.

 

HelloParks Alsónémedi

A klímavédelmet a közleményben is hangsúlyozó HelloParks olyan projektekkel lesz jelen, mint a maglódi, alsónémedi, fóti és pátyi logisztikai parkjai – ezekről több alkalommal beszámoltunk már, a kivitelező Market Építő Zrt. munkájáról is tájékoztatva.

Az Infogroup Székely Ádám tulajdonos elmondása szerint erős bemutatkozással készül a nemzetközi befektetők felé: az Infogroup dinamikusan növekvő, jelenleg 7 ipari parkból álló portfóliójával - az IGPark hálózattal - a közép-kelet magyarországi régió vezető ipari-logisztikai fejlesztőjeként lesz jelen a kiállításon. 

 

A fővárosi repülőtér logisztikai kapcsolatai különösen fontosak

 

Airport CIty

Korda Zsófia, a WING üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója rámutatott a magyar delegáció logisztikai hangsúlyára reflektálva: a cégcsoport ipari és logisztikai projektekért felelős üzletága, a WING Industrial vezető szerepet tölt be a magyarországi ipari és logisztikai ingatlanfejlesztések piacán. Jelenleg összesen több mint 300.000 m²-es portfóliót kezelnek az East Gate és East Gate PRO (mint arról beszámoltunk, mindkettő kialakításában jelentős szerepe van a Weinberg ’93 Építő Kft.-nek.); a Login Business Park és az Airport City projektekben (ismét mindkettő kapcsán szintén a Weinberg munkáiról írtunk korábban). Mindemellett további 370.000 m², előkészítés alatt álló fejlesztési potenciállal rendelkeznek.

 

Login Business Park

 

Az ATENOR a hazai iroda- és lakóingatlanfejlesztéseket népszerűsíti a MIPIM-en – derült ki a közleményből. Hangsúlyozták, hogy a prémium, fenntartható iroda továbbra is nagyszerű befektetési termék, amire kitűnő példa a 2023-as RoseVille fejlesztésük eladása, valamint a BakerStreet közel 100%-ban bérbeadott első fázisa, mely az E.ON székháza lesz 2024 második negyedévi átadását követően (ez utóbbi mélyépítési munkáit a SWIETELSKY Magyarország Kft. végezte el.)

 

BakerStreet I & II

Bemutatkozik Békéscsaba, Debrecen és Kaposvár is, mint vonzó vidéki befektetési helyszín. A Gránit Alapkezelő Zrt. pedig a magyarországi makrogazdasági és befektetési környezetet, valamint az ingatlanalapok által kínált befektetési lehetőségeket ismerteti új ingatlanbefektetési márkája, a Grandum Real Estate képviselőin keresztül. Továbbá a világ vezető ingatlan-tanácsadó vállalata, a CBRE a legfrissebb elemzéseivel színesíti a szakmai programot majd a magyar standon.

Galéria

Iparági hírekWeinberg '93 Építő Kft.Market Építő Zrt.Swietelsky Magyarország Kft.logisztikai központNemzeti Befektetési ÜgynökségWing Zrt.Atenor GroupInfogroupHelloParkslogisztika

Hírlevél

Hirdetés