2024.04.30, Kedd

Hirdetés

Nemcsak a jó papra igaz: a vasúti szakemberek is holtig tanulnak
Fotók: Magyar Építők

Nemcsak a jó papra igaz: a vasúti szakemberek is holtig tanulnak

magyarepitok.hu

2024.02.29. 08:00 - Sándor Csilla

Naprakész elméleti és gyakorlati tudást szerezhetnek a vasúti üzemeltetést végző szakemberek a VAMAV Kft. gyöngyösi oktatási központjában.

Hirdetés

VAMAV Kft. a MÁV Zrt. és voestalpine VAE GmbH közös vállalataként régóta stratégiai partnere a vasútépítés, üzemeltetés és fenntartás területén a hazai vasúttársaságoknak és vasútépítő cégeknek. A kft. nemcsak innovatív termékeivel - a váltók működtetését megvalósító állítóművek, zárszerkezetek, végállás érzékelők -, gyártóként van jelen az iparágban, hanem tervezési, tanácsadási, karbantartási és logisztikai szolgáltatást is kínál partnereinek.

A vállalat hat évvel ezelőtt tovább lépett, új alapokra helyezte és azóta is folyamatosan fejleszti a képzési rendszerét a vasúti üzemeltetéssel és kitérők beépítésével foglalkozó cégek szakemberei számára.

 

Fotók: magyarepitok.hu /Dernovics Tamás


A tananyag fejlesztése követi a technológiai újításokat

A VAMAV Kft. gyöngyösi oktatási központjának elsődleges célja, hogy termékei professzionális kezeléséhez partnereinek naprakész tudást biztosítson. A modern kitérőrendszerek ugyanis speciális követelményeket támasztanak nemcsak a tervezéssel, a szállítással, a telepítéssel, hanem az ellenőrzéssel, a karbantartással és a szervizeléssel kapcsolatban is. Ezeknek a feladatoknak az ellátásához szükséges képzések tematikáját úgy alakították ki, hogy az 30-70 százalékban elméleti és gyakorlati ismeretekre épüljön.

A tananyagot az oktatást végző felkészült szakemberek, folyamatosan frissítik az üzemeltetés során kapott visszajelzések és a technológiai fejlődések nyomán.

 


A vasútépítő cégek is érdeklődnek a képzések iránt

Az oktatásokat 2-3 hónapot felölelő képzési ciklusokban tartják. Így évente akár 250-300 szakember - elsősorban a MÁV Zrt., A GySEV Zrt. és a BKV Zrt. munkatársai - bővíthetik tudásukat a gyöngyösi oktatási központban. Növekszik a képzések iránti érdeklődés a vasúti kitérőket beépítő cégek részéről is, ők is egyre nagyobb számban vesznek részt az oktatási programokban.

A technológiai fejlődés miatt, célszerű a képzéseket egy-két évente megismételni.

A cél ugyanis az, hogy a résztvevők a legkorszerűbb tudásanyag mellett gyakorlatorientált, azonnal, önállóan és magabiztosan alkalmazható ismerettel rendelkezzenek.
 


Modern oktatóközpontban 3D-s szemléltetés is rendelkezésre áll 

A képzésekhez Gyöngyösön a gyártóüzem zajától távol, önálló épületben korszerű oktatóközpontot alakítottak ki. Az oktató termekben tartott elméleti előadásokon nagy szerepet kap a szemléltetés.

A résztvevőknek 3D-s ábrák, animációk segítségével egy-egy szerkezetnek olyan részeit is meg tudják mutatni, amelyek normál esetben nem láthatóak.

Az ismeretanyag mélyítése érdekében az oktatóközpontban rendelkezésre áll egy kiszerelt Spherolock egység is, ami szintén a közvetlen tanulmányozást és a szemléltetést segíti.
 


Tesztkitérő is segíti a gyakorlati képzést

A VAMAV képzéseinek egyike, a kitérő szerkezetek erőátviteli rendszerének üzemeltetése és karbantartása, amelyen az elmúlt években több százan vettek részt. Magyarországon a kft. a kizárólagos forgalmazója a Spherolock és Hydrolink rendszereknek, emiatt is fontosnak tartották, hogy átadják azokat az ismereteket, amelyek segítik ezeknek a berendezéseknek a gördülékeny üzemeltetését.

A VAMAV oktatóközpontjában kialakítottak egy tesztkitérőt is, hogy az elméleti mellett, a gyakorlati oktatást a legmagasabb szinten biztosíthassák ügyfeleiknek. A részvevőknek ezzel lehetősége adódik, hogy nem üzemi körülmények között mélyítsék el az elméleti oktatáson hallott ismeretanyagot.


A gyakorlatfókuszú foglalkozásokon további hasznos tippeket is kaphatnak a jelenlévők, mivel azt egy a szervízelés területén nagy tapasztalttal rendelkező szakember tartja.

 


A karbantartás mellett hibaelhárításra is felkészítik a szakembereket

A VAMAV oktatási programjai között a legnépszerűbb a Spherolock és Hydrolink rendszerek működéséhez kapcsolódik.
Ezen a résztvevők az alapelvek megismerésén túl, általános karbantartási, telepítési és hibaelhárítási ismeretekre is szert tesznek.
A hatékonyság érdekében a csoportok létszámát 16 főben maximalizálták, a képzéseket pedig tesztírással zárják le.
Az oktatási program sikeres elvégzése után a szakemberek önállóan, magabiztosan képesek többek között a Spherolock és Hydrolink rendszerek időszakos, féléves karbantartását elvégezni. Továbbá felkészültté válnak a mindennapos használat során esetlegesen előforduló eltérések kezelésére, valamint a telepítéskor és az utána következő feladatok ellátására is. Ez pedig elősegítheti a vasutak üzembiztonságának növelését és a véges karbantartói kapacitás hatékonyabb felhasználását.

Galéria

Iparági hírekVAMAV Kft.GyöngyösMÁV Zrt.oktatásvasúti szakember vasútépítésvasútüzemeltetésvasúti kitérőrendszerekSpherolock rendszerHydrolink rendszertesztkitérő

Hírlevél

Hirdetés