2024.05.03, Péntek

Hirdetés

Korunk egyik legnagyobb problémájára fejlesztett fenntartható megoldást a Pureco
Pureco Kft.

Korunk egyik legnagyobb problémájára fejlesztett fenntartható megoldást a Pureco

magyarepítok.hu

2024.04.22. 16:01 - Móré Levente

Az egészségügyi határérték töredékére csökkenti a víz arzéntartalmát a Pureco Cégcsoport hazai gyártású megoldása.

Hirdetés

Ivóvizeink arzéntartalma a legtöbb esetben természetes, geológiai eredetű. Koncentrációja még természetes folyamatok során is megnőhet (főként fiatal üledékes kőzetekben), ez azonban eltörpül az emberi tevékenység okozta szennyezés mértéke mellett. Az emberi fogyasztásra szánt víz minőségét az Európai Unióban harmonizált, szigorú szabályok védik, melyek a hazai jogrendbe is átültetésre kerültek.

 

 

Létezik fenntartható megoldás

Jelentős probléma azonban, hogy vizeink tisztítása hagyományos és vegyszerintenzív módszerekkel kevésbé fenntartható.

Erre kínál megoldást a Pureco Cégcsoport költséghatékony és fenntartható technológiája, amely egy regenerálható, speciális szűrőgyantán alapul.

AsMET névre keresztelt rendszerük használatával csupán csekély mennyiségű veszélyes hulladék keletkezik, hiszen a tisztítótartályokban található, arzénmegkötő anyag lemosást követően visszahelyezhető. Cérium-hidroxid alapú, hazai gyártású, gazdaságos és egyszerű megoldást kínálnak az ivó- és öntözővizek arzén-, bór-, jód- és fluortartalmának csökkentésére.

 

 

Az AsMET arzénmentesítő adszorbens tulajdonságai:

  • az arzénkoncentrációt 1 μg/l alá csökkenti (WHO standard 10 mg/l)
  • megköti a víz As (III) és As (V) tartalmát
  • a kezelendő víz hőmérséklete nem haladhatja meg az 50 °C-ot

 

 

Újrahasználat, körforgásos szemlélet

Jászfényszarun gyártott termékük legnagyobb előnye, hogy a víz tisztításához használt adszorbensek (megkötők) regenerálhatók, vagyis telítődésüket követően nem kell azokat kidobni, mint a jelenleg használatos eszközöknél, hanem egyszerű átmosással újra alkalmazhatók. E megoldásnak köszönhetően csekély mennyiségű veszélyes hulladék keletkezik, míg a regenerálható adszorbensek élettartama 7-10 év közé tehető, ami a jelenleg általánosan használtak akár több, mint tízszerese.

A regenerálható adszorbens alapú ivóvíztisztítási technológia amiatt is igazi zöld megoldás, hogy az adszorbens gyártás során használt mosóvízből a gyártási eljárás alatt bekerülő oldószert két lépcsős desztillációval újrafelhasználásra visszanyerik, így a kezelendő hulladék mindössze 2%.

Mivel a rendszer vízátfolyással működik, a meglévő technológiai sorba könnyen illeszthető, ahogyan a Tiszagyendai Vízműben is megtörtént.

 

 

Hazai gyártás, hazai példa – arzénmentesítés Tiszagyendán

Jó példa a tisztítórendszer használatára a legfrissebb hazai referenciájuk, a tiszagyendai vízműtelepen beépített arzénmentesítő AsMET technológia, amely költséghatékony és fejlesztés-támogató, tartósbérleti konstrukcióban valósult meg.

 

 

A településen az arzén körülbelül tízszerese volt a határértéknek. Eddig ezt nagymennyiségű vas-oxid adagolással semlegesítették, emiatt azonban sárgás-barnás színűvé vált a tisztított víz és jelentős mennyiségű arzén iszap keletkezett, ami veszélyes hulladékként kezelendő. Mindez megoldódott a mostani beruházással, amelynek során a meglévő technológiához illesztve az új, regenerálható adszorbens alapú víztisztító technológiát is üzembe helyezték. Mindezt ráadásul a fogyasztókra nehezedő terhek emelése nélkül tehették meg, hiszen az új rendszerrel 55%-ot meghaladó költségmegtakarítást értek el.

 

 

Erőforrásaink védelmében

A hosszú adszorbens élettartamnak és a kereskedelmi forgalomban beszerezhető vegyszeres regenerálás alacsony költségének köszönhetően megoldásuk tehát hihetetlenül költséghatékony, főként az egyszerhasználatos adszorbens változatokkal szemben. Ráadásul az üzemviteli fogyasztói és fenntartási költségek is minimálisak, különösen, ha a vízminőségjavító fejlesztésben eredendően erre építik ki a rendszert. Ehhez járul hozzá, hogy a termékeket széles, a kapacitáshoz illeszkedő méretskálával rendelkező, szabványos egységtartályokban szállítják.

Nem véletlen, hogy a Pureco Cégcsoport magyar gyártású, kiváló minőségű adszorbenseit – amelyek újrahasznosíthatósága lelassítja a természeti erőforrások kimerülését – már több kontinensre (Európán kívül Afrikába és Ázsiába) is szállították és ma is sikeresen használják. A fenntartható fejlődés fontos eleme a körkörös gazdaság, ehhez pedig a fenntartható termékek használata az energia- és erőforrás-felhasználás csökkentésével érdemben járulnak hozzá.

 

Galéria

Iparági hírekPureco Kft.ivóvízvízgazdálkodásfenntarthatóságkörnyezetvédelmi beruházásKörnyezetvédelemegészségügyi fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés