2024.05.28, Kedd
Európai szintű elismerést kaptak a magyar építészek Szlovéniában
A Balatonfuredi Kongresszusi Központ - fotó: Bujnovszky Tamas

Európai szintű elismerést kaptak a magyar építészek Szlovéniában

magyarepitok.hu

2024.05.16. 16:09 - Hegedűs Gergely

Két Veszprém vármegyei építési projekt által érték el a sikert a KÖZTI szakemberei.

Hirdetés

A Balatonfüred Kongresszusi Központ és a Veszprémi Zöld Város is elismerésben részesült – derült ki a fejlesztéseket tervező Középülettervező Zrt. (KÖZTI) közleményéből. A két projekttel a KÖZTI Szlovéniában érdemelte ki a BigSEE Architecture 2024 nemzetközi építészeti díjat. Ahogy arról lapunk is többször beszámolt, a Balatonfüred Kongresszusi Központ a Paralelbau Kft. és a Szabadics Zrt. kivitelezésében épült meg, míg a Veszprémi Zöld Város projektet a Vemévszer Kft. kivitelezte.

Veszprémi Zöld Város projekt - fotó: Bujnovszky Tamas


Közép-Európa meghatározó építészeti elismerését gyűjtötték be

A közlemény kifejti, a BigSEE díjjal a délkelet-európai régió 21 országában díjazzák a legjobb építészeti, belsőépítészeti és formatervezési megoldásokat 6 különböző kategóriában.

A BigSEE díjat a Ljubljanában székelő alapítvány, a Zavod Big alapította: a SEE rövidítés a South-East Europe-ra vagyis Délkelet-Európára utal. Az elismerés célja az építészet, a belsőépítészet, a kreatív iparágak terén elért kiváló eredmények, alkotások bemutatása és elismerése. A BigSEE Architecture Award az évek során Közép-Európa meghatározó építészeti elismerésévé nőtte ki magát, jól reprezentálva a régió kreatív potenciálját.


Egy impozáns színházterem is helyt kapott a kongresszusi központban

A közleményből kiderül, a Balatonfüred Kongresszusi Központ a „kulturális létesítmény” kategóriában kapott elismerést. A KÖZTI tervei alapján megépített modern, transzparens épület megjelenésében három fő anyag dominál: a kő, az üveg és az épület ötödik homlokzataként megjelenő zöldtető. Utóbbi a létesítmény egyik különlegessége, amely által belesimul a környezetébe – olvasható a beszámolóban.

A látványos épületegyüttes nagyszabású rendezvényeknek ad otthont, konferencia-központként és kiállítótérként is üzemel. A létesítmény földszinti alapterülete több mint háromezer négyzetméter, itt található az előcsarnok és a hozzá flexibilisen kapcsolódó 380 négyzetméteres kiállítóterület, a két helyiség összenyitható, így nagyobb rendezvények szervezésére is alkalmas. A kiállítótérből még két 60, illetve 110 fő befogadására alkalmas terem nyílik, ezek szintén összenyithatók. Az épület emeletén négy, mobil falakkal egymástól leválasztható, szekcióterem kapott helyet. Az emeleten található az impozáns, 670 férőhelyes, remek akusztikával kialakított színházterem is, karzattal és süllyesztett zenekari árokkal.


Egységes tájépítészeti koncepció érvényesült

A BigSEE Architecture díjátadóján a KÖZTI tervei alapján megvalósult veszprémi Zöld Város projekt is elismerést kapott. A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa projekt részeként Veszprém történelmi városközpontján kívül a kulturális és oktatási központja is jelentős zöldfelületi fejlesztéssel újult meg. A szecessziós színházépület meglévő és új közterületei szervesen kapcsolódnak az egyetemi campus területén belül az új mélygarázs felett kialakított közterületekhez és az egységes tájépítészeti koncepció szerint megújult zöldfelületekhez.

Veszprémben a Megyeház téren új kávézó létesült, egybeépítve a felújított támfalrendszerrel. A felújított, újjáépített, kiegészített támfalak mentén, illetve a nyugati oldalon részben a falsíkon kívül konzolosan építve, egy falsétány biztosítja a dombtetőn lévő műemlék templomrom megközelítését. A falsétány vonalvezetésének meghatározásánál és a kapcsolódó tartószerkezetek kialakításánál a legfőbb építészeti és tájépítészeti szempont a meglévő természetes és épített terepalakulatok (dolomit sziklafalak, illetve az ehhez kapcsolódó kő/tégla támfalak) megőrzése, valamint a kőanyag újbóli felhasználása volt.

A Zöld Város kialakítása során őshonos magyar növényfajok bemutatásával egy etnobotanikai kertet is kialakítottak a múzeum és a tájház között.

Galéria

Iparági hírekKözti Zrt.VeszprémBalatonfüredépítészetSzabadics Zrt.VEMÉV-SZER Kft.

Hírlevél

Hirdetés