2024.07.27, Szombat

Hirdetés

A környezettudatos építés és a világ legjobb irodaépülete díjat is megnyerte a MOL Campus
Fotó: mol.hu és magyarepitok.hu / Varga-Fekete Dániel

A környezettudatos építés és a világ legjobb irodaépülete díjat is megnyerte a MOL Campus

MTI és magyarepitok.hu

2024.06.03. 10:35 - Sándor Csilla

Két kategóriában is a legjobbnak ítélték a Market Zrt. kivitelezésében megépült MOL Campust az idei FIABCI World Prix d'Excellence nemzetközi ingatlanfejlesztési nívódíjpályázaton.

Hirdetés

Az épületegyüttes az irodaház és a környezettudatos építés kategóriában is diadalmaskodott. Az elismeréseket a verseny szingapúri díjátadóján nyújtották át a győzteseknek.
 

 

Új magasságok a hazai építőiparban 

Az új Duna-parti városnegyed, a BudaPart részeként 2022 decemberben átadott óriásprojekt kivitelezését lapunkban is végig kísértük. A MOL Campus-t a MOL Ingatlankezelő Kft. megbízásából a Market Építő Zrt. építette a londoni Foster + Partners és magyarországi partnerük, a Finta és Társai Építész Stúdió tervei alapján, a projektmenedzseri és műszaki ellenőri feladatokat pedig a CÉH Zrt. látta el.

Az Óbuda Group a projekt kezdeti fázisától kezdve tanácsadóként támogatta a beruházást; amely magában foglalja a projektelőkészítés során a beruházás fenntarthatósági stratégiáját, a LEED Commissioning szolgáltatásokat, valamint a tanácsadást és minősítő szolgáltatást a tervezés, a kivitelezés és az átadás-átvétel során.

A 143 méter magas, csaknem 86 ezer négyzetméteres épület 2500 alkalmazott munkahelye. A létesítmény a felszín alatt 4, a felszín felett 28 szinttel teljesen egyedi térformálással épült meg. 

 

 

Építőipari Nívódíjat és zöldépület minősítést is kapott a MOL Campus 

A MOL Campus Magyarországon egyedülállóan megszerezte mind a LEED Platinum, mind a BREEAM Excellent zöldépület minősítést is, melyet olyan projektek kaphatnak meg, ahol kiemelkedő fenntarthatósági megoldások és innovációk valósultak meg.

A kettős minősétést a toronyház számos intézkedéssel érhette el:

építkezése során az építési hulladék 98%-át újrahasznosították, a felhasznált anyagok több mint 23%-a pedig újrahasznosított anyagból készült.

Mindemellett a lehető legegészségesebb beltéri levegőminőség is fontos cél volt, ennek érdekében olyan ragasztó-, tömítő-, festék- és bevonatanyagokat, valamint padlószerkezeteket használtak, amelyek alacsony károsanyag-kibocsátását laboratóriumi és helyszíni vizsgálatokkal is igazolták. Az irodaépület napi működésére napelemparkot és talajszondás hőszivattyúkat is telepítettek annak érdekében, hogy a megújuló energiát minél nagyobb mértékben hasznosíthassák.
 

Fotó: magyarepitok.hu / Varga-Fekete Dániel

 

A MOL székháza számos szakmai elismerést nyert átadása óta.

A középület és irodaház kategóriában 2023-ban az  Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és az  Építéstudományi Egyesület a MOL Campusnak ítélte oda az Építőipari Nívódíjat. Szintén tavaly a Market által épített három irodaépület – köztük a 143 méteres toronyház – nyerte el az Év Irodája címet.

 

Az építészet Oscar-díjának tartják az elismerést 

Az épület a nemzetközi szakma elismerését is kivívta. A világ legjobb irodaháza és környezettudatos projektje első díjakat az 1951-ben alakult, több, mint 60 országban tevékenykedő Nemzetközi Ingatlanszövetség ítélte oda a MOL Campusnak. Az elismerést az építészet Oscarjaként emlegetik.

A párizsi székhelyű FIABCI minden évben megrendezi a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot (FIABCI World Prix d'Excellence), amelynek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása és elismerése. A 30 évvel ezelőtt útjára indított FIABCI World Prix d'Excellence a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázata, amelynek történetében eddig öt kontinens 37 országának ingatlanfejlesztői szerepeltek eredményesen.

Iparági hírekMOL CampusMarket Építő Zrt.Finta és Társai Építész Stúdió Kft.Óbuda GroupCÉH Zrt.Fiabciirodaházkörnyezettudatos építés

Hírlevél

Hirdetés