2024.06.23, Vasárnap
Közös siker: tábla hangsúlyozza már az M12 OTP irodaház minőségét
magyarepitok.hu

Közös siker: tábla hangsúlyozza már az M12 OTP irodaház minőségét

magyarepítok.hu

2024.06.10. 12:36 - Móré Levente

Június 5-én az M12 OTP irodaházra is felkerült az Építőipari Nívódíjat jelző tábla.

Hirdetés

2023-ban a huszonharmadik alkalommal meghirdetett Építőipari Nívódíj pályázat díjai közül négyet is a Market Építő Zrt. által kivitelezett projektnek ítéltek, ami jól mutatja hazánk egyik legmeghatározóbb építőipari vállalatának teljesítményét, munkáinak jelentőségét és minőségét.

„Nagy megtiszteltetés és egyben óriási büszkeség számomra, hogy ezt a példaértékű projektet irányíthattam”

– mondta el lapunknak Farkas Norbert, az OTP M12 irodaház projektjének műszaki igazgatója az év végi díjátadót követően.. Magyarország vezető bankjának budapesti viszonylatban is nagy volumenű irodaházát kivételes minőségben építhette fel generálkivitelezőként a Market Építő Zrt., amelyre méltán lehet büszke minden résztvevő. Június 5-én felhelyezték a Nívódíjat hirdető táblát is az épület aulájában, az ehhez kapcsolódó ünnepségen pedig a projekt beruházója és kivitelezője is kiemelte a számára leginkább emlékezetes pillanatokat.

 

 

Harmonikus és támogató épület

Oláh Judit, az OTP Ingatlanlízing Zrt. vezérigazgatója kiemelte: meghatározó élmény volt számára a Markettel folytatott, magasépítési szerződésről szóló tárgyalás. 2019 februárjában még távolinak tűnt a rengeteg egyeztetés ellenére, hogy birtokba vehetik az OTP munkatársai az épületet, ma pedig már két éve dolgozhat itt többezer ember. A munkahelyi környezet pedig az itt dolgozók visszajelzése alapján kényelmes, rugalmas, környezetbarát, közösség kovácsoló és összetartó; igazi 21. századi komplexum.

„Az M12 beruházás folyamata és a megszületett épület olyan szimbólum, ami az OTP Bank erejét, stabilitását és jövőjét is sugározza”

- mondta Oláh Judit, hozzátéve: „azt kívánom mindannyiunknak, hogy amikor visszaemlékszünk az M12 mérföldköveire (tervezés, mélyépítés, magasépítés, bokrétaünnep vagy épp átadó ünnepély), azoknak fontos része legyen a mai nívódíj-táblaavatás is.” Mint hangsúlyozta:

„Kívánom, hogy az OTP minden munkavállalója merítsen az épület harmóniájából. A mindennapok kihívásait pedig támogassa az épület is.”

 

 

Három év kitartó munkája kellett a sikerhez

Farkas Norbert, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója beszédében összegezte a projekt lényegét: az M12 nem csupán egy épület, de egy modern munkakörnyezet és innovatív építészeti megoldásokat tartalmazó létesítmény is, ami három év kitartó munkáját tükrözi. Az épület színvonalát elismerő díj egyben értékeli a projektcsapat munkáját is, ami persze nem csak a Market Építő Zrt.-t vagy a kivitelezői köröket jelenti, hanem a beruházót, a lebonyolítót és a tervezőt is. Nélkülük nem valósulhatott volna meg ilyen színvonalú épület.

„Egy ilyen épület és minőség, csak egy együttműködő csapat összehangolt munkájának lehet eredménye”

- szögezte le Farkas Norbert, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy az innovatív, fenntartható épület átgondoltságára jó példa a hatalmas lobbitér is, amely az OTP biztos alapjait, volumenét, stabilitását is szimbolizálja. A belsőépítészeti elemek, főként a burkolatok tiszta és átgondolt épületet mutatnak a dolgozók felé. Külső burkolatainak vonalvezetése – amelyen a kiemelt elemek is összefüggenek egymással – pedig minden erre járó számára hirdeti a cég értékrendjét. Ennek kivitelezése komoly kihívás volt, de talán a legfőbb építészeti elem a biofília megjelenítése az épületben. Mint részletezte:

„ha valaki körbejár itt, mindenhol gazdag növényzettel találkozik, ami nagyban növeli az itt dolgozók komfortérzetét.”

Már a szerkezetépítéstől kezdve végig kísérte a kivitelezést a COVID, ami nagyon sok óvintézkedést kívánt.

„Nagy teljesítménynek éltük meg, hogy a koronavírus járvány ellenére is határidőre végeztünk a feladatainkkal. Ugyanígy ez az ünnepi pillanat sem csak a múltbeli erőfeszítéseinket hivatott kiemelni, hanem ösztönzést is ad számunkra, hogy hasonlóan magas színvonalú épületeket valósítsunk meg” – mondta el beszédében a műszaki igazgató.

 

 

Kitüntetett szerep, kivételes megoldások

Wéber László, az Építőipari Mesterdíj Alapítvány elnöke a döntés hátterét ismertetve rögzítette: hazánk legfontosabb építészetet és építőipart képviselő szervezetei közösen hozták azt a döntést, hogy az OTP új irodaháza érdemes a legjobbaknak járó díjra. Az Építőipari Nívódíjat „a szakma adja a szakmának”.

„Mi tehát – kérdezte Wéber László – a díj célja? Nem más, mint megmutatni, hogy érdemes jót és szépet alkotni; a megvalósítás során egymást támogatni és közösen jó munkát végezni. Célunk végsősoron, hogy növeljük a tágan értelmezett építési szakma becsületét.”

Amint a Bíráló Bizottság értékelésében is kiemelte, az épület kiválóan megfelel a megrendelő két fő szempontjának: a kéttucatnyi, szétszórt munkahelyek koncentrációjának és a messzemenően munkavállaló-barát miliő megteremtésének.

A létesítmény harmonikus arányokkal, jó tömegképzéssel, igényes építészeti megoldásokkal és építőanyagok, épületszerkezetek használatával valósult meg. Igazi zöld, természetközeli hangulatot teremt az itt dolgozó többezer munkatárs számára.

Épületgépészeti megoldásai is kiválóan szolgálják ezt a célt, amelyet a LEED Gold épületminősítés is bizonyít. „Nagy öröm, hogy ebben a jubileumi évben egy ilyen remek alkotásnak avathatjuk fel a nívódíj-tábláját” – zárta beszédét az Alapítvány elnöke.

 

 

Kiemelt közreműködők

A köszöntőket követen Bálint Péter, az Építőipari Nívódíj Bíráló Bizottság elnökhelyettese adta át a projekt kiemelt közreműködő kivitelezőinek járó tanúsítványokat. A generálkivitelező Market Építő Zrt. által megjelölt alvállalkozók kaptak elismerést, hiszen a Nívódíj bírálatának fontos része a kivitelezők közötti együttműködés gördülékenysége is. Tanúsítványt kapott tehát

  • a Fairtech Kft.,
  • az MPA System Kft. és
  • a Nordikal Kft.

Munkájuk minősége évtizedes távlatban fogja meghatározni az OTP értékeinek fizikai megjelenítését.

 

Galéria

Iparági hírekMarket Építő Zrt.OTP Ingatlan Zrt.OTP CsoportÉpítőipari NívódíjnívódíjakirodaházelismerésÉVOSZFairtech Kft.MPA System Kft.Nordikal Kft.

Hírlevél

Hirdetés