2024.06.23, Vasárnap
Tanúsítvánnyal segíti a kivitelezők környezettudatos döntését a KÉSZ Csoport

Tanúsítvánnyal segíti a kivitelezők környezettudatos döntését a KÉSZ Csoport

magyarepitok.hu

2024.06.11. 12:35 - Bíró Beáta

A KÉSZ Ipari Gyártó Kft. Környezetvédelmi terméknyilatkozatot tett közzé, amely hitelesíti a Kecskeméten gyártott acélszerkezetek teljes életciklusát a nyersanyagkitermeléstől egészen az ártalmatlanításig.

Hirdetés

Az építőanyagok előállítása és maga az építőipari tevékenység a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős részéért felel. Ennek okán egyre fontosabb a tervezők és beruházók számára, főként a LEED és BREEAM minősítésű zöld épületek esetében, hogy az építkezések során olyan anyagokat és termékeket használjanak fel, amelyeknek minimális a környezetre gyakorolt hatása. A KÉSZ Csoport tagvállalata, a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. a Kecskeméten gyártott acélszerkezeteiről publikált hitelesített környezetvédelmi terméknyilatkozatot (EPD), amely a termékek teljes életciklusát vizsgálta a nyersanyagkitermeléstől egészen az ártalmatlanításig.

 

Folyamatosan keresik a zöldebb alternatívákat

Az épített környezet a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának 40 százalékáért felelős, amelyből 27 százalék az épületek működtetése, míg 13 százalékot az építőanyagok előállítása és az építkezés maga teszik ki. Az építkezés során használt anyagoknak, azok gyártási folyamatainak környezeti hatásai igen jelentősek, melynek konkrét kiszámítása az életciklus-elemzésen (LCA) alapul. Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kapott a környezetvédelem az építőiparban is, így a beruházók körében is növekszik az érdeklődés a környezetre minimális hatást gyakorló anyagok és termékek iránt.

„A környezet védelméért és a fenntarthatóságért felelős építőipari fókuszú vállalatcsoportként a KÉSZ Csoport számára kiemelten fontos, hogy az alapanyagok területén is folyamatosan keressük a zöldebb alternatívákat. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. Kecskeméten gyártott acélszerkezetei megkapták a hitelesített környezetvédelmi terméknyilatkozatot (EPD). Ez a termékek teljes életciklusát vizsgálta a nyersanyagkitermeléstől egészen az ártalmatlanításig” - mondta Honti Ferenc, a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. ügyvezetője.

 

Környezettudatosabban dönthetnek a kivitelezők

Az EPD (Environmental Product Declaration) egy világszerte elismert, ám a hazai gyártású építőipari termékek körében még ritkán elérhető, független tanúsítvány, amely a termékek környezetre gyakorolt hatását számszerűsítve mutatja be. Mindezt a teljes életciklusuk során értékeli, azaz a nyersanyag-kitermeléstől kezdve, a gyártáson, szállításon, felhasználáson át egészen az ártalmatlanításig.

„A tanúsítvány célja, hogy az építőipar szereplői pontosabb, megbízhatóbb információhoz jussanak az épületekbe beépített acélszerkezetek környezetre gyakorolt hatásairól, biztosítva az átláthatóságot és az összehasonlíthatóságot. Ez lehetővé teszi, hogy a tervezők és kivitelezők környezettudatosan dönthessenek, elősegítve ezzel is a fenntarthatóbb építőipar kialakulását. Az EPD dokumentáció előállításához szükséges, több hónapig tartó adatgyűjtés, folyamatfeltárás és dominancia elemzés segíti cégünk fejlesztendő területeinek beazonosítását is, így további környezetvédelmi célokat tűzhetünk ki, csökkentve a keletkező hulladékok és a felhasznált energia mennyiségét” – tette hozzá Honti Ferenc.


A kötelező előírásokon jóval túlmutató fenntarthatósági stratégiát dolgoztak ki

Az EPD összeállításában a KÉSZ Csoport az EY Fenntarthatósági üzletághoz tartozó EY denkstatt szakértői csapatával dolgozott együtt.

A KÉSZ Csoport stratégiai szinten kezeli a fenntarthatóság témakörét, ennek megfelelően a 2022-2030 közötti időszakra a kötelező előírásokon jóval túlmutató fenntarthatósági stratégiát dolgozott ki és smart célokat tűzött ki, és tavaly publikálta először a - 2022-es évre vonatkozó - GRI 2021 Szabványoknak megfelelően készült fenntarthatósági jelentését.

A KÉSZ Csoport fenntarthatósági törekvéseiről ezen itt olvashat további részleteket.

Iparági hírekKÉSZ Csoportacélszerkezet gyártásKecskemétfenntarthatóságEPD

Hírlevél

Hirdetés