2024.07.04, Csütörtök
Afrikában is segít a Peri - szegénynegyedben élő gyerekek kaptak új iskolát a cég támogatásával
Fotók: PERI

Afrikában is segít a Peri - szegénynegyedben élő gyerekek kaptak új iskolát a cég támogatásával

Forrás: PERI

2024.07.02. 16:55 - Szabó Ákos

Új iskola nyílt Kiberában, a kenyai főváros, Nairobi legnagyobb nyomortelepén. Az építkezésnél olyan technológiát alkalmaztak, amely új lehetőségeket nyithat az elmaradott térségek fejlesztése során. A PERI cég által kifejlesztett TwistBlock formák segítségével a helyiek habarcs nélkül egymásba csatlakozó építő téglákat tudnak előállítani, amely eljárás egyúttal munkalehetőséget is biztosít.

Hirdetés

Több mint kétszáz gyerek kezdhette meg a tanulást néhány héttel ezelőtt Afrika legnagyobb városi szegénynegyedében a PERI által kifejlesztett fenntartható építkezési modell mintaépületében – derül ki a lapunkhoz eljuttatott közleményből.

Kiberában több mint kétszázezer ember él nyomorúságos körülmények között ócska bádogviskókban, mélyszegénységben, kitéve az erőszaknak és a fertőzéseknek, napi szinten megküzdve az alapvető higiéniai szükségletekért és az ivóvízért. Az itt élő gyerekek az idejük nagy részét leginkább csak az utcán tudják eltölteni, nincs módjuk a rendszeres tanulásra, hiányoznak a közösségi terek, játszóterek. 

 

A képre kattintva galéria nyílik

 

Budapesten hétköznapi, Kiberában ritkaság

A Magyarországon is ismert PERI, a világ egyik legnagyobb zsaluzat- és állvány gyártója a Global One Alapítvánnyal közösen megvalósított szociális projektjében nemcsak egy új iskola megteremtését tűzte ki céljául, hanem a közösséget érintő súlyos problémákra is szeretett volna megoldást kínálni.

A 225 tanuló számára tanulási lehetőséget nyújtó, kilenc tantermes, háromemeletes iskolaépület legfelső szintjén egy olyan szabadon használható teret is létrehoztak, ahol a gyerekek, kiszakadva a nyomortelepi élet hétköznapjaiból, felszabadultan játszhatnak. A tetőn és a földben elhelyezett víztartályok segítségével a telepen ritkaságszámba menő higiénés körülményeket tudtak teremteni: vízöblítéses WC-kkel, mosdókkal, mosási lehetőséggel.

 

 

Habarcs nélkül építhetnek házakat

Már maga az iskola is sokat segít az oda bekerülő gyerekek jövőbeni boldogulásában, emellett azonban a PERI a Start Somewhere nonprofit civil szervezettel közösen egy olyan programot dolgozott ki, amely munkalehetőséget, s ezáltal a jövőbe mutató perspektívát teremt a lakosok számára.

 

 

Olyan innovatív, egymáshoz könnyen csatlakoztatható elemeket gyártó zsaluzatot fejlesztettek ki, amely jól adaptálható a különböző helyszínekre, egyszerűen és gyorsan szerelhető, megkönnyíti a munkások számára a házépítést. Az üreges betontéglák előállítása a Németországban kidolgozott eljárás alapján a helyi üzemekben történik.

A létrejött elemeket a helyi lakosok kőműves segítsége nélkül egymásba tudják illeszteni, mert azok habarcs vagy vakolat nélkül házakat alkotnak. A TwistBlock-ok belül üregesek és nagyon keskenyek, ami azt jelenti, hogy a gyártáshoz viszonylag kevesebb alapanyagra van szükség. Ráadásul a TwistBlock-ok szükség esetén szétszerelhetők és akár 80%-ban újrafelhasználhatók. 

 

 

 

Fokvárosban és Manilában tervezik a folytatást

A prototípusnak is nevezhető kiberai iskola megépítéséhez 7000 TwistBlock elemet használtak fel. A könnyen szerelhető moduláris rendszerek lehetővé teszik a rugalmas alaprajzi kialakítást, ezért az építkezés egyszerűen lebonyolítható szűk, nehezen megközelíthető térségekben is. A tűzálló blokkok belső üregei jó szigetelést, ezáltal kellemes hőérzetet biztosítanak nyáron és télen is. 

 

 

A kiberai iskola egy év alatt épült meg. Hasonló elképzelés alapján terveznek iskolát felhúzni Fokvárosban és Manilában, de a PERI világszerte egyre több helyen szeretne fenntartható, a helyi gyerekek és a lakosok számára is pozitív jövőképet nyújtó oktatási és közösségi épületeket létrehozni.

 

 

Galéria

Iparági hírekPeri Kft.CSRTwistBlockAfrikaNairobiKenyaiskolaépítésúj iskolaépület

Hírlevél

Hirdetés