2024.09.08, Vasárnap
Íme a Weinberg 30 éve képekben és posztokban
Weinberg 15 ezer négyzetméteres daruzott gyártóbázisa Sárospatakon (Fotók: Weinberg/Facebook)

Íme a Weinberg 30 éve képekben és posztokban

magyarepitok.hu

2024.07.16. 10:57 - Bíró Beáta

Kiemelkedő projektjeit és a cég fejlődésében szerepet játszó mérföldköveket fűzi egy csokorba a generálkivitelezéssel és acélszerkezet-gyártással foglalkozó sárospataki vállalat.

Hirdetés

2024 áprilisában ünnepelte 30 éves fennállását a zempléni térség meghatározó és országos szinten is kimagasló jelentőségű Weinberg ’93 Építő Kft. Ez alkalomból a vállalat közösségi oldalain egy visszatekintő sorozat indult, kiemelve az elmúlt 30 év legmeghatározóbb projektjeit, mérföldköveit. A sorozat további posztjai, illetve a céggel kapcsolatos aktualitások folyamatosan elérhetők social felületein: a LinkedInen kívül a Facebookon és az Instagramon is.

A posztokban érdekes információk olvashatók a vállalat első lépéseiről. A sárospataki volt malomkőgyár területét 1998-ban vásárolta meg a családi vállalkozás, majd folyamatos fejlesztéssel, bővítéssel, lépésről-lépésre indították be és működtetik azóta is acélszerkezet-gyártó tevékenységünket. 2000-ben épült meg a Weinberg első gyártócsarnoka, melyet az azt követő években újabb és újabb beruházások követtek.

Így alakult ki a mára 15 ezer négyzetméteres daruzott gyártóbázis, illetve egy hasonló nagyságrendű kültéri raktárterület. Magyarország egyik legkorszerűbb acélszerkezetgyártó üzemében hegesztőrobottal, profilmegmunkáló lézerüzemű, illetve plazmaüzemű szabász gépekkel, megmunkáló központokkal gyártanak hegesztett és megmunkált szerkezeteket.

Erre alapozva nagy pontosságú épületszerkezeteket és komplex megoldásokat nyújt megrendelőinek a cég.

Ahogy lapunk is bemutatta: a vállalat nemrég új, világszínvonalú digitális technológiával épült irodarésszel bővült, melyet áprilisban, a cég fennállásának 30. évét megünneplő nagyszabású rendezvényen avattak fel.

 

A nemrég felavatott irodarész (Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu )

 

Már az első projektben bizonyítottak

 

 

A vállalkozás első megbízása 30 évvel ezelőtt egy 3300 négyzetméteres gyártócsarnok kivitelezése volt Ócsán a FÉG Konvektor Rt. számára. Ez a bizalmi alapon elnyert projekt jelentette a Weinberg számára az első nagy lehetőséget, hogy bizonyítsák rátermettségüket a csarnoképítés területén. Mint a posztban írják:

az első, sikeresen megvalósított projekt megmutatta, hogy hatalmas piaci lehetőségek rejlenek az úgynevezett könnyűszerkezetes csarnoképítésekben. „Az Ócsán elkezdett út a mai napig inspirál bennünket, hogy továbbra is a legmagasabb színvonalú szolgáltatást nyújtsuk megrendelőinknek”

– teszik hozzá.

 

Swiss Krono-projekt

A sorozatban fontos mérföldkőként tűnik fel a Swiss Krono svájci faipari multinacionális cég vásárosnaményi beruházásának megvalósítása, a 2010-es évek közepén. Az OSB-lapokat gyártó üzem kivitelezésével szintet lépett a cég:

ekkor indult el a komplexebb üzem és gyárépítések irányába, ahol mára a piac meghatározó szereplője lett.

 

Térhódítás az erőműiparban

A sárospataki székhelyű vállalat igazi erőssége a design and build jellegű fejlesztésekben nyilvánul meg: ezekben a zöldmezős projektekben az első lépéstől a kulcsrakész állapotig valósítják meg a projektet, a technológiai előkészítéssel együtt. Így nyerhették el többek közt Kazincbarcikán a BorsodChem gázturbina építési projektjét is, ezzel belépve az erőműiparba.

 

A különleges acélszerkezet, amely világszerte elismert lett

A Weinberg egyik legnagyobb acélszerkezeti büszkesége, mely méltán kapott szakmai figyelmet nem csak országosan, hanem világszerte is, a Magyar Zene Háza. A japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett fővárosi kulturális központ lenyűgöző látványa mögött Magyarországon eddig nem látott tervezői és mérnöki megoldások sorozata húzódik meg, amelyben a Weinberg acélszerkezeti szakértelme is kulcsszerepet játszott.

 

 

Az épület számos formabontó, egyedi részlettel rendelkezik, mind közül az egyik legkülönlegesebb az organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezet. Ezt a formát az acélszerkezet kelti életre, amelyet a sárospataki üzemben gyártott, majd a helyszínen szerelt be a cég.

 

 

A bonyolult, organikus formák megvalósítása rendkívüli pontosságot igényelt mind a tervezés, mind a kivitelezés során. A projekt során megvalósított újszerű műszaki megoldásokért, a magas műszaki színvonalért, minőségi és esztétikai követelmények kielégítéséért a Magyar Acélszerkezeti Szövetség 2022-ben Acélszerkezeti Nívódíjjal ismerte el a Weinberg munkáját.

 

A lokálpatriotizmus a Weinberg „lelke”

Design and build projektként,  a kulcsrakész átadásig valósította meg a Weinberg az SRK Wáberer Sportcentrumot Sárospatakon. Derczó István tulajdonos-ügyvezetőnek a szívéhez közel álló beruházás 2018 júniusában nyílt meg.

 

 

A Sárospataki Református Kollégium sportlétesítménye 1,3 milliárd forintból valósult meg: 70%-ban TAO támogatásból, a fennmaradó rész Wáberer György, Sándor József öregdiákok és Derczó István tiszteletbeli öregdiák, a Weinberg tulajdonos-ügyvezetőjének adományaiból valósult meg. A 3183 négyzetméteres, modern sportcsarnok nemzetközi kézilabda és kosárlabda mérkőzések rendezésére is alkalmas, és 850 fős mobil, elektromos működésű nézőtérrel rendelkezik. Emellett állandó helyszíne az iskola testnevelés foglalkozásainak, ahol párhuzamosan egyszerre akár három testnevelés óra is megtartható zavartalanul, az elkülöníthető részeknek köszönhetően.

 

 

Mint a Weinberg posztjában írja: „Büszkeség számunkra, hogy helyben egy ilyen nagy múltú iskola sportkomplexumának megvalósulásához mi is hozzájárulhattunk és segíthettük azt, hogy az iskolások a mai modern kornak megfelelő sportcsarnokot vehessenek igénybe.”

Az, hogy a 90 százalékban versenypiacon működő Weinberg hogyan vált 30 éve minőségi szereplőjévé a magyar építőiparnak, hogyan fejlődött klasszikus csarnoképítő vállalkozásból nagy bonyolultságú projekteket kivitelező vállalattá, kiderül lapunk áprilisi interjújából. Ebben a zempléni térség lokálpatriótájaként is élen járó Derczó István tulajdonos-ügyvezető arról is beszélt, hogy a szaktudás mellett legalább ekkora súlyt fektetnek az emberközpontúságra és a folytonosságra.

 

Galéria

Iparági hírekWeinberg '93 Építő Kft.Sárospatakiparági elemzésgyártócsarnokirodaévfordulóMagyar Zene Házaacélszerkezet gyártásgenerálkivitelezés

Hírlevél

Hirdetés